Hej, har en fundering hur det är med adressättning när man bygger ett nytt hus på landet på en ny tomt? Skapar kommunen en adress eller kan man skapa ett fastighetsnamn själv?
Med vänlig hälsning,
Fredrik
 
Fastighetsnamnet skapar väl Lantmäteriet vid bildandet av den nya fastigheten.
 
Fastighetsbeteckningen bestämmer Lantmäteriet, t.ex 1:50 eller vad som står på tur. De går uppöver i numren allteftersom nya fastigheter bildas.
Adressen till själva huset får du dock hitta på själv och i varje fall här så registrerar kommunen det. Vi märkte när Telia krävde fast adress till husen för att kunna teckna fiberabonnemang att många saknade det.
 
Tack för svaren :)
Ja fastighetsbeteckning har vi ju. Då får vi helt enkelt hitta på ett namn och kontakta kommunen därefter antar jag
 
Hemmakatten
Det är kommunen som bestämmer adressen, det är inget man själv hittar på.
 
Är det även det på landet utanför planlagt område?
 
Man får väl föreslå ett gatnamn om det inte finns redan och kommunen avslår eller godkänner.

Protte
 
Håller själv på att bygga nytt hus.

Fastighetsbeteckningen fanns redan , men ingen adress. När väl bygglovet var godkännt så fick vi en adress.

Ingen som vi fick hitta på, utan vi blev tilldelade en adress.

( kanske är olika i andra kommuner, men så här fungerar d i Västerås iafall)

Tomten ligger utanför detaljplan samt utanför tät bebyggelse !
 
harry73
Adressen består av ett (gatu) namn + nummer. Numret ligger i sama serie som de övriga hushåll vid samma bevlådeställe. Då är det enkelt att hitta för posten.
Gatunamnetblev i vårt fall namnet i fastighetsbeteckningen och det är rätt så vanligt.
När vi fyllde i adress ansökningsblankett kunde vi även fylla i ett alternativt namn som då också går att använda som adress.
Men poängen med en adress är att man hittar dit, ochdåblir det bara konstig med alternativa adresser
 
Främsta skälet som kommunen brukar ange när de vill att man ska ha en adress i form av gatunamn och nummer är att räddningstjänsten ska hitta fram snabbt. Tror också att de flesta kommuner försöker döpa om gator så att samma gatunamn inte finns på flera platser i kommunen.
 
Oftast så försöker man döpa närliggande gatunamn efter något slags gemensamt tema, så att till exempel Tallvägen ligger i närheten av Granvägen. Detta så att man bara genom gatunamnet ska kunna gissa ungefär vart denna gata kan tänkas ligga.

Och hade gatan istället hetat Tallstigen så hade det varit i ett helt annat område där gatorna något på stigen istället för vägen.
 
Ni pratar om gatnamn men Speedy1 verkar att ha byggt ett hus ute på landet.
Och har det inte stått ett hus där sedan tidigare så kanske det inte finns något givet namn. Men platsen kanske ändå har ett namn på kartan som går att använda?
Här är den normala adressen hemmansnamn följt av gårdsnamn och de som inte hade fantasi nog fick istället ett (postlåde)nummer. På nya adresser som registreras lägger de alltid till en 1a. Förmodligen krävs det i databasen.
 
I Finland har ett eget system för adresser ute på landsbygden. Varenda liten väg har ett gatunamn och alla fastigheter längs vägen har ett nummer som bygger på hur långt in längs vägen som fastigheten ligger och med udda och jämn sida längs vägen.

Så heter en adress ”Björkdalsvägen 352” så ligger den fastigheten 3 520 meter in längs Björkdalsvägen på vänster sida. Systemet är ursprungligen till för räddningstjänsten med används också för postutdelning och över huvud taget att hitta på landsbygden. Ett jättejobb att införa, men väl infört så är det lätt att underhålla.
 
Det heter metertals adress och används i sverige också
 
ojohano skrev:
Det heter metertals adress och används i sverige också
Men inte rikstäckande över hela landet, väl?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.