Vi har anlitat en byggare som renoverat vårat badrum och en stor del av arbetet gar gått fel. Vi undrar nu vad vi skall göra då han vill "reparera" vårt nya och dyra badrum på ett sett som vi tycker är "lapptäckemässigt". En besiktningsman från en av branschorganisationerna har gett bifall på alla de fel som vi pekat ut, och bedömer det som att renoveringen av badrummet inte är fackmannamässigt utförd om man inte kan åtgärda felen. Besikningsmannen har föreslagit möjliga lösningar, men också sagt följande: "Om inte flytten av badkarsblandaren, kompletteringar med kottlingar, rörgenomföringar i väggar och det felaktiga fallet på golvet kan åtgärdas så är risken stor att badrummet får göras om från början för att det skall bli fackmässigt utfört."

Lösningarna kommer hjälpa upp situationen lite, men aldrig ge fullt utslag och vårat badrum kommer inte bli vad det var tänkt. Kort sagt vill vi att badrunmmet görs om på rätt sätt. Byggaren, eller snarare en av hans anställda, föreslog detta för oss i en diskussion tidigare i januari, men byggaren vill inte göra det. Vi höll med den anställde om detta, trots de umbäranden vi har haft med temporär dusch och toalett i en råkällare som vi är tvugna att gå ut för att komma till. Så var det i tre månader under den kallaste och mörkaste delen av hösten. Vi och våra barn levde med en standard som nog har sin motsvarighet under 40-talet. Det var allt annat än kul, men ett val som vi gjorde för att få vårat vattenskadade badrum klart innan jul.

Byggaren är anlitad på löpande, nästan 500:- per timme. Ett standardavtal finns.

Byggaren själv menade från början på att alla fel berodde på oss och att de var vårat eget fel. Han har successivt ändrat sig och vill nu åtgärda felen. Tack branschorganisationen och konsumenttjänstlagen för det!

Hursom, nu skall felen åtgärdas och vi undrar om vi måste stå ut med de lagningskonstruktioner som föreslagits. Det kan kanske låta konstigt, men har sin botten i att åtgärderna med tveksamhet kommer att avhjälpa alla felen samt att fixarna kommer kommer att ge bestående påverkan på andra rum i huset. Till råga på allt så är det så att vi kommer att få ett badrum som vi inte riktigt har beställt. Detta beror på att lösningarna bygger på omarbetningar för grova och anmärkningsvärda misstag som byggaren gjort och att dessa ger ett annat resultat än det som vi har beställt. Det är också så att vårt förtroende för byggaren är nära noll så vi vill helst undvika honom.

Till felen, för att beskriva dess allvarlighetsgrad samt byggarens brist på fackkunskap och brist på fackmannamässighet:
• Vi har bakfall i badrummet, jag måste använda duschskrapan varje dag.
• Kortlingar & reglar saknas bakom handfat, blandare, duschväggar och badrumsskåp. Dessa sitter alltså löst och sviktar betänkligt.
• Fogningen är underkänd.
• Kakling och klinkning är på sina håll underkänd.
• Tätning saknas vid rörgenomförningar och eldosor.

Som sagt, handfatet sitter löst, liksom duschväggarna och badkarsblandaren, alla dessa i områden som ständigt blir vattenbegjutna.

Förutom detta har man inte gjort badrummet så som vi beställt. Man har satt blandare mm på fel höjd, så utanpåliggande rör har varit tvugna att dras för att försöka fixa till det hela. Det var sagt att rören skulle gå i väggen och att blandaren skulle monteras direkt på rören där de kommer ut ur väggen, sk rör-i-rör konstruktion. Ytterligare; vi har varit tvugna att köpa ny takdusch eftersom takduschens munstycke hamnade på 1.65. (Jag fick inte plats :) ) Även denna blandare monterades alltså på fel höjd. Duschväggarna, 200*90 cm styck, har monterats av en ensam hantverkare och har då hamnat snett med en glipa på 1.5 cm som följd. Vid försök att rätta till detta har man perforerat infästningsprofilerna med hål för att justera. Man har ändå inte fått dörrarna i lod.

Man har också misslyckats med att bygga ett tillräckligt stort inspektionsutrymme, så rören sticker ut utanför vägglivet i intillliggande rum. Man glömde att våtsäkra inspektionsutrymmet (rör-i-rör kräver visst det), men har efter mycket påtryckning fixat detta. Det nyreglade taket har monterats ojämt och lutar ca 3-4 cm från ena till det andra hörnet på ena väggen. Inget av detta mått stämmer med den vägg som är rak. Vid golvläggningen lade man det vattenburna värmegolvet fel, den varmaste slingan ligger inåt huset och inte längs med yttervägg såsom är brukligt.

Förutom detta har det också varit ett antal andra fel som åtgärdats mer eller mindre ovilligt men framförallt icke fackmannamässigt, ex man ville limma upp handfatet med silicon.

Observera att alla detaljer såsom blandare, badkar duschväggar mm har funnits hemma och på plats. Byggaren har haft tillgång till dessa och kunnat mäta ut allting. I början skyllde byggaren på röris, men byggaren gjort allt jobb runt detta så är ansvaret helt hans. Då vi upprepade gånger har undrat om höjderna när vi tyckt att det sett lågt ut, har han har sagt att allt är i sin ordning.



Nu till mitt nuvarande mer direkta problem:

Man vill fixa till detta på följande sätt och jag undrar om vi verkligen måste acceptera det. Besiktningsmannen tyckte att det möjligtvis var ok, dock har han inte klart tagit ställning.

1. Saknade kortlingar
• Man vill montera handfatet med en annan infästning som då kommer kunna fästas i en stock som går längre ned i väggen. Sen vill man silicona igen de stora hålen som tagits upp för att tidigare fästa handfatet med mollyliknande skruvar. Man vill alltså gå ifrån monteringsanvisningen för handfatet och be en smed fila till nya infästningar.
• Man vill bryta upp två väggar och montera reglar/kortlingar i efterhand där de saknas. Att de saknas beror bland annat på att rören monterats för lågt och sitter nu ej enligt med hur vi har beställt det hela, se ovan. Detta är allså en fix som rättar till ett annat fel som i sin tur gett ett nytt. Vi vill ha rören i väggen så som vi beställt. Man vill bryta upp väggen till en kattvind och ingen vet om det går några bärande konstruktioner där. Alltså osäkert om det ens går. Det är också riktigt trångt. Andra orsaker till att reglar/kortlingar saknas är att de helt enkelt glömt samt att kortlingen hamnade fel.
• För de saknade reglarna bakom badrumsskåpet har ingen lösning presenterats.
2. För litet inspektionsutrymme
Man vill sadla på det intilliggande rummets gipsvägg med ytterligare en gipsskiva för att kompensera för de utstickande rören i inspektionsutrymmet. Detta i ett redan trångt sovrum där vi nu har 40-45 cm att gå på då, då vi skall förbi våra sängar. Passagen innehåller också garderobsdörrar till en kattvind och det är trångt redan nu.
3. Bakfall.
Man vill montera en list på duschväggarna så att vattnet har svårare att nå fram till bakfallet som är strax utanför duschen. Bakfallet kommer alltså att vara kvar och jag måste raka bort vatten där varje dag i kanske 15 år...
4. Klinker mm.
Man vill byta ut skadad klinkerplatta mitt i bakfallet enligt en gammal instruktion för detta. Instruktionen drogs tillbaka 2005 från braschorganisatinen. Antagligen för att det inte fungerar.
5. Fogar
Man vill skära bort och foga om alla siliconfogar i badrummet. Kommer man få bort allt fult? Det är ganska skrovligt klinker på golvet. Blir detta bra? Kommer man inte att skada tätskikt då man går loss med kniven?


Skall vi stå ut med detta eller kan man häva avtalet med hänvisning till besiktningsprotokollet? Vi vill då naturligtvis betala för det jobb som han har utfört på ett bra sätt, (Uppregling av golv och väggar samt det mesta av skivarbetet.) Vi vill dra av för merkostnader för oss samt materielförstöring och avdrag för att vi skall kunna ta in en annan byggare som gör om.

Det är ju också så att vi kommer att få betala och förklara dessa saker igen då vi säljer huset någon gång i framtiden. Inte så kul.

Hur mycket skall man tåla? Måste vi stå ut med detta? Råd & tips?
 
I princip så har ju byggaren rätt att fixa felen. Men det skall vara fackmannamässigt. Ni väljer en beiktningsman. Godkänner besiktningsmannen metoden och sedna resultyatet, då har byggaren gjort rätt oavsett om ni är nöjda eller ej.

Sedan finns det en regel om att fel som är orimligt dyra att åtgärda i förhållande till "skadan" av felet för beställaren kan en byggare komam undan med att istället för åtgärd, betala ett skasdestånd. Det handlöar i princip om saker där du får riva ett helt hus efterssom det kanske råkade hamna 10cm fel på tomten.

De fel du nämner som jag kan tänka mig skulle kunna hamna i den kategorin är de synliga rören och den extra gipsskivan i angränsande rum. Det är svårt att bedömma effekterna av de felen för en utomstående. Men självklart så får det ju inte finnas fel som innebär att badrummet inte är fackmannamässigt.

En väsentlig fråga här är ju hur mycket ni har betalat hittils, i praktiken kan ni inte räkna med att få tillbaka redan betalda summor.
 
Bakfallet skal lni inte acceptera.
 
Låter som att ni hade samma badrumshantverkare som vi ;-)
Felaktigt fall, centimeterdjupa svackor i klinkergolvet, ett 20-tal lösa golvklinkers eftersom han gått på golvet innan det stelnat etc. etc.

Vi accepterade inte hans "fusklösningar" och vår besiktningsman (från Anticimex) sade att visst, lösningarna kanske funkar, men det är inget som han skulle ha godkänt. Hantverkaren hävdade då att Anticimexkillen var inkompetent och tog dit en egen besiktningsman som var godkänd av BKR. Även han sågade badrummet totalt.

Vi godtog inga "fixar" utan ville att det skulle göras om helt. Hantverkaren var då faktiskt schysst och frågade om vi ville att han skulle göra om det eller om vi ville ta dit någon annan. Jag behöver kanske inte nämna vilket vi valde :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.