Ska bygga fritidshus, måste ha byggfelsförsäkring. Vi beställer en färdig husbyggsats men anlitar flera olika entreprenörer för själva jobbet - snickare, markentreprenör etc. Ska vi verkligen teckna ABS05-kontraktet med varenda en? ABS05 är ju utformat för totalentreprenad.

Ett alternativ är att bara låta hustillverkaren ingå i försäkring, sen strunta i resten (dvs "vi gör jobbet själv", även om vi tar hjälp).
 
För varje entreprenör som ni anlitar bör ni absolut ha ett skriftligt kontrakt i vilket ABS 05 åberopas. Den gäller inte bara för totalentreprenader. Skulle så inte göras gäller visserligen ändå konsumenttjänstlagen för tjänsten och den täcker det viktigaste. Men ABS 05 har en del utfyllande bestämmelser som är nog så viktiga.

Vill ni bluffa med att ni gör arbetet själva, inget att rekommendera, så kan ni ju göra det även om det finns skriftliga avtal. Det är ju bara att inte visa dessa för byggnadsnämnden. Men byggfels- och färdigställandeförsäkringen utgör, trots allt som sagts om dessa, en viss utökad trygghet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.