Hejsan!

Köpte en utelampa för ett tag sedan och tänkte att jag skulle sätta upp den idag. Bort me den gamla, dit me den nya. Upptäckte att lampan bara hade plats till 3 kablar. Den förre hade plats för 4.

Så nu till min fråga. Vart ska jag göra av den fjärde? Kablarna till ytterlampan är:
blå, brun, gul/grön och även en svart. Ska man följa färgerna på den nya lampan är det den svarta kabeln som ska "bort".

Vore tacksam för svar!

Mvh Andreas
 
Men.....vilka FÄRGER användes till den gamla?
 
Måhända att brytaren till lampan har 2 knappar, en kronbrytare? Innebär att man kan tända (om man nu har en sån lampa, tex en ljuskrona) hälften av lamporna med ena knappen och resten med den andra...
 
Mikael_L
Skumt! Är den gamla lampan någon sorts dubbel armatur, där det kanske gick att tända antingen en lampa eller två? Det skulle förklara varför det är två faser/tändtrådar. Du kan inte kasta upp nån bild på framförallt gamla lampan och hur trådarna var kopplade i den?

edit: Devabriel hann före med 2 min... ;)
 
Tänkte jag skulle slänga upp en bild senare idag, just nu är är det mörkt ute. :)
Den innehåller endast en lampa, men det är ju möjligt att det är en kronbrytare. Hmm ska se om jag inte kan fixa en bra bild nu ändå....brb :)
 
Ok har tagit två bilder nu. Ursäkta om man inte ser riktigt på den ena bilden. Tycker ni den är för usel så får jag väl leta upp den riktiga digitalkameran. Tyvärr minns jag inte hur kablarna var kopplade till den gamla lampan. Vet inte om det syns så tydligt men där finns två mindre vita kablar i den gamla lampan, det är de båda till vänster.

Hoppas ni blev lite klokare för jag behöver era kloka skallar! ;)
 
  • DSC00036.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00038.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Mikael_L
Jag undrar om den gamla lampan inte är en utrustad med skymningsrelä + slavstyrning av annan lampa (att lampan kan tändas/släckas automatiskt när det blir mörkt + styra en annan lampa samtidigt, kanske du redan visste... :surprised: )

I så fall ska det, om det var kopplat "normalt" innan, gå
gul/grön - gul/grön
blå - blå
(om dessa var kopplade så tidigare så var det rätt, och då ska du även koppla så nu, eller så ska gulgrön kopplas mot en jord-symbol och blå mot en 0-märkning, om den nya armaturen inte har färgkodade kablar)

Sen bli det svårare, då är antingen brun eller svart fasen, som du ska använda till din nya lampa, och det får inte bli fel, för i så fall har du en löst dinglande och strömförande tråd.
Har du ett mätisntrument kan du mäta vilken av trådarna som har spänning när lampan skulle varit tänd.

Men den sista tråden måste vi också ta hand om!
Om det nu är sådan armatur som jag misstänker så innebär det att du har en annan lampa någonstans som inte kommer att lysa nu.
Vill du att den slås på med samma strömbrytare kopplar du helt enkelt ihop både svart och brun på samma plint.
MEN, nu börjar det bli riktigt trickigt, är det nu inte så här det egentligen ser ut, kan det hända att något riktigt otrevligt uppstår, kanske nånting som står och är strömförande nånstanns och bara väntar på ett oskyldigt offer.
Så jag anser att du måste ta reda på var den andra tråden egentligen tar vägen.
"Minst farligt" är att endast koppla in den tråd som du kan mäta upp är strömförande.

Men du kan kanske svara på om den lampan du tagit bort tänd/släcks automatiskt och om det även finns en annan lampa som "följde" den.
 
Tack för att all hjälp jag får!

Ojoj, ja det blev lite krångligt nu. :)

Detta är mysko. Så vitt jag vet har den inte tänds automatiskt. Sen att den även styrde en annan lampa förstår jag inte heller, vi har inga andra lampor utomhus. Närmaste uttag är inomhus precis vid fönstret (till taklampa) man ser på bilden. Vi använder inte detta uttag förutom vid juletid. :)

Hmm blir inte klok på detta. Får mäta och testa lite efter lite sömn. God natt! :)
 
Symbolen längst till höger på din gamla lampa ser ut precis som en uttagssymbol. Det fanns inget uttag på lampan eller?
Det känns som du ar en styrd (brun) och en fast (svart) fas med dig.
Enklaste hade varit om du kunde mäta dig fram.
 
Nu har jag tagit nya bättre bilder. Eftersom Mikael trodde att nåt annat uttag eller lampa var svaret så började jag leta lite. Tittade på den gamla lampan igen och upptäckte att längst under kunde man öppna en lucka där ett eluttag fanns. Ja så blind man kan va! ;) Blev aningen förvånad. Jag och sambon tyckte det var lustigt att huset inte hade något uttag vid uteplatsen. Vårt efterlängtade uttag har varit framför näsan på oss hela tiden. :) (obs, har inte bott här så länge)
Nu kan kanske mysteriet lösas!
 
  • PICT0566.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • PICT0569.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • PICT0574.JPG
Ja, det var som jag trodde :)

Då har du en styrd och en fast fas ut till lampan. Då är det enkelt att komplettera med ett uttag vid den nya lampan om man skulle vilja.
Den som var kopplad mot den vita tråden längst till höger är din fasta fas, svart var det väl. Den som var kopplad mot lampsymbolen är din styrda fas och den skall in i nya lampan tillsammans med blå och gul/grön.
Den som blir över, svart?, får du isolera lämpligen med t.es en torex eller "sockerbit" och låta ligga tills den behövs.
 
Var vore livet utan forum, tack för all hjälp! :)
Det blir till att isolera den svarta så länge.
 
Mikael_L
Jaha, så var det! Då är det knappast någon tveksamhet kvar, förutom om det är svart eller brun som är fast fas resp styrd.
Men det är enkelt, koppla som MickeM skriver med den bruna och isolera den svarta med t.ex. en bit sockerbit.
Om det nu lyser hela tiden så byter du bara så är det fixat.
 
varför inte sätta ett uttag i närheten av lampan? jag brukar oftast dra ut både tändtråd och fast fas på en gång. då är det enklare att komplettera med uttag om man vill ha det i framtiden.
 
pellefant skrev:
varför inte sätta ett uttag i närheten av lampan?
Varför inte läsa hela tråden först :)
Var bara tvungen;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.