Hej!

Vi måste snart byta ut vår gamla 2kammar anläggning mot en
3kammar med infiltrering. Som jag har förstått det så ska det
finnas en ledning efter filterbassängen, en avrinning som leder
vattnet till ett vattendrag eller liknande. Hur gör man där det inte
finns något sådant. I vårt fall så ligger det gamla tegelrör ner till
ån och dessa ligger inte tillräckligt djupt för att vi ska kunna koppla
på avrinningen från infiltreringen. Detta betyder väl att vi måste
göra en pumpgrop. Kan man slippa detta? Finns det något infilterings
system som inte kräver nån avrinning av detta slag?

Mvh Daniel Borg
 
Vi har inte avrinning till dike, utan ut till efterföljande mark. Det beror på vad din kommun godkänner, om man måste kunna ta prov på det infiltrerade vattnet.
 
Det behöver inte vara någon avrinning, utan det kan räcka med infiltration. Du har att ta hänsyn till vattentäckter i närheten. Det får inte finnas nån brunn inom säkerhetsavståndet, tex 50m.
 
tror att dom flesta kommuner vill ha en kontrollpunkt för att mäta att din anläggning fungerar, utdrag från avloppsguiden.se

"Krav på kontroll av anläggningens funktion

För att säkerställa att avloppsanläggningen fungerar som den ska måste det vara möjligt att kontrollera dess funktion på ett något så när enkelt sätt. Detta innebär i praktiken att anläggningen ska förses med en provpunkt där det är möjligt att ta prov på utgående vatten. Detta krav gäller främst i de fall tillståndet bygger på funktionskrav."
 
En trekammarbrunn är enbart en slamavskiljare och renar inte vattnet mer än på några procent av näringsämnen, för att inte tala om bakterier. Att släppa det direkt i ett vattendrag är numera inte tillåtet, för att inte tala om att det är rätt snuskigt.

Om kommunen tillåter det och du har lagom genomsläpplig mark är det en infiltrationsanläggning du ska kolla på. Där finns ingen utgående ledning utan vattnet renas genom att det sipprar ner genom jorden, innan det når grundvattnet. Olika kompaktfilter kan i viss mån hjälpa till att få ner ytan på anläggningen om man har ont om plats.

Om det inte funkar, t.ex. för att du har lerig mark som inte kan ta emot de mängder vatten det handlar om, kan en markbädd vara lämplig. Där ska man alltså ha en utgående ledning, och där kan man eventuellt få pumpa om det visar sig nödvändigt. Ett annat alternativ, speciellt om man har högt grundvatten, är att göra en upplyft markbädd där man då sätter en pumpbrunn mellan trekammarbrunnen och markbädden som ligger ovan den ursprungliga markytan. Då får man ju fall ut från bädden.

Men som sagt, olika kommuner har olika policys och preferenser, inte alltid helt logiska för en oinsatt (eller en insatt heller för den delen).
 
ett långsiktigt alternativ till infiltration och markbädd är ett minireningsverk av god kvalitet titta på www.avloppsguiden.se så hittar du ett otal leverantörer av minireningsverk
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.