Hej!

Ska bygga om mitt förråd till ett sovrum och funderar lite på el dragningen, har ett element som är på 380v (2 fas, jord) är de möjligt att göra om det till 220v?
 
Har du 380V så bör det vara tre faser dragna. Har du tur så finns där en nolla också. Då är det bara att använda en av faserna och nollan, och koppla bort faserna som inte används.

Finns det ingen nolla dragen så får man i första hand försöka dra i en ny ledning för detta. Om detta är omöjligt så finns möjligheten att märka om en av de överblivna faserna och använda den som nolla.

Du förstår också att detta är inget man ger sig på om man inte vet exakt vad man gör.
 
Nog rätt ovanligt att man ser tre faser framdragna för radiatorer, det som jag sett mest är två faser samt jord och eventuellt en styrledare mellan radiatorerna. Oftast har dessutom elvärmen egna kopplingsdosor eftersom det är flera faser i dessa.

Sen är ju frågan hur du löser uppvärmningen i sovrummet om radiatorn tas bort, för bort måste den med ovanstående lösning men det kräver ingrepp i central och sen tillkommer problemet med kopplingdosorna, det är milt sagt livsfarligt att blanda friskt där.

Finns där verkligen ingen kopplingsdosa för belysning och uttag på någon sida av väggen till sovrummet så att 230 V kan hållas för sig och 400V för sig?

/Kent
 
Fixade den saknade nollan i rubriken
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.