Förbereder för poolbelysningen... Varje lampa är på 300w/12V och det är 5m till trafon. Vilken kabel använder jag och var köper jag? Kabel ska dras i skyddsrör och grävas ner. Trafon kan tyvärr inte placeras närmare. I ett senare skede kommer led-lampor användas.
 
Du lär nog få dra minst 10mm² till varje lampa från trafon för att spänningsfallet ska bli acceptabelt. Och det blir lite overkill när LED-lamporna kommer på plats. Så satsa på LED direkt istället
 
300W 12V = 25A, med samma dimensionering som vid 230V så lär du hur som helst ändå behöva minst 6mm2 för att kabeln inte ska bli för varm.

Om du har råd med pool och bränna 300W per lampa så har du också råd med spänningsfallet du får med 6mm2-kabel :p
 
Jag drog 6mm2 allt enligt installationshänvisningen till mina lampor, där stod väldigt pedagogiskt vilken kabelarea för resp längd som skulle användas. Det var mer än 5m för min del och kabeln köptes på biltema och det har funkat utmärkt dom här åren.
 
snaggletooth skrev:
Du lär nog få dra minst 10mm² till varje lampa från trafon för att spänningsfallet ska bli acceptabelt. Och det blir lite overkill när LED-lamporna kommer på plats. Så satsa på LED direkt istället
Håller med på båda punkter.

Synd att det inte är möjligt att installera LED direkt, 300W / 12V är ju ganska groteskt på mer än ett sätt. Trafon måste vara på flera kW? :eek:

Nåväl..

Välj grov så ledare som möjligt för att minimera spänningsfallet. Med 6 mm2 blir spänningsfallet 0,75 V- vilket jag tycker är ganska mycket - så välj 10 mm2. Effektförlusten i ledningen är inget problem oavsett val.
 
Egentligen är det mest troliga att det blir LED direkt men leveranstiden på kinalamporna är ju lite oförutsägbar (PAR56 led i rätt styrka är lite för dyra lokalt). Man använder en trafo per lampa, det är inga gigantstora prylar. Men, planen är att använda led.

Jag räknade lite och kom också fram till att 10mm2 vore lämpligt och med lite god vilja borde det gå att klämma in 2 i ett 1# skyddsrör, men det beror nog på vilken kabel man hittar. Vill inte lägga skyddsrör som utesluter halogenlampor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.