Hej alla,
Vi har alltid trod att våra gamla hus, som morfar byggt pa 30' talet, var 59 och 63 m². Morfar var byggmästare, och det finns jättefina ritningar, men utan mått. Vi söker just nu om bygglov till komplementhus, och kommunen har förklarat os att, byggytan på vårt önskade hus beräknas ut ifrån takets yta. Eftersom at ingen av oss viste var dom där 59 + 63 m² kom ifrån, så frågade vi en god vän till os, att mätat upp huvudhuset. Var det byggyta eller boyta? Vi hadde ingen aning. Vår goda vän kom till 77 m² i takyta på huvudhuset. Vet någon hur man mätade husen på 30' talet? Hur beräknade man Byggytan då? Er det som idag - takets yta? Vi skulle vara enormt taksamma, om någan hadde information om detta! Vi behöver ta kontakt med en firma som ska mäta upp huvudhuset. Känner någon en bra firma i Stockholmområdet?
 
Mikael_L
Låter märkligt, byggytan är väl utsidan av väggarna (t.o.m.minus knutbrädor och lockläkten vid lockläktpanel ).
Men, om takutsprånget är större än 1/2 meter är byggytan = takyta (om inte taket är på en viss höjd, då blir det andra regler igen).
 
Hej,
Tack för att du svarede så fort! Ja, men det låter förnuftigt! Den här reglen med 1/2 m takursprung, känner vi till från vår handläggere på kommunen (men jag vet inte hur breda takurspungen er på huvudhuset - jag ska kolla upp det ). Er dem 1/2 m så blir byggytan nog inte större än dem gamla 63 m², er dem bredare så er väl byggyta = takyta, som du sag.

Pa vårt komplementhus, som vi önskar att bygga, er dom väl präcis 1/2 m skulle jäg säga. Huskonstruktörerna vet ochså om detta, så på vissa modeller som kan säljas som komplementhus (type mindre stugor) ser dom till att takursprunget inte blir större, så att bygglovet lättare går igenom.

Tack och på gensyn!
Reca
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.