Hej!

Är 3-3,5 milj. i lån på banken för mycket och medför onödigt stor risk att ta med dagens prognoser?

Ska man fega och bygga billigt modulhus eller ska man förverkliga sina husdrömmar och bygga den ampassade arkitektritade lösvirkeshuset och låna mer pengar från banken?

Någon som har några kloka ord/inlägg?

m v h
/Peter
 
Allt handlar om er egna ekonomi och vad ni anser är rimligt... känner folk som utan problem lånar 5 millar för de tycker att det är billigare att låna än att ta av sitt egna kapital och jag känner även folk som tycker att 1miljon är vansinnigt mycket pengar att låna.
 
En bra gång är att prata med banken om de är villiga att låna ut de där pengarna till dig, och om du sedan är villig att betala vad de vill ha betalt för att låna ut det där till dig, så är saken biff.
 
Handlar mer om vad du anser dig ha råd att låna...

/L
 
3-3,5 i lån är vanligt i storstäderna där tillgången till tomter är begränsad. Bygger man på landsbygd/mindre stad kan det finnas ett tak för vad folk är beredda att betala: tex 1 MSEK för tomt + 2,5 för byggnad dvs 3,5 MSEK totalt.

Om jag skulle låna 3,5 MSEK skulle jag nog velat sätta in i stroleksordningen 800.000 SEK själv så att man inte hamnar under vattnet vid en prissvacka (dvs totalt pris 4,3 MSEK).

Ibland är det så att ekonomiska parametrar hamnar utanför de spann som experterna räknar med. För 2-3 år sedan var det få som trodde att oljepriset skulle stå i 110 USD idag och guldet över 1000 USD/ounce. Med andra ord händer ibland det man inte räknat med. På 1970-80-talet hade man nog inte kunnat föreställa sig den låga inflation vi sett under de senaste 15 åren. Inflation och räntor kan alltså utvecklas på ett icke förutsett sätt. Därför är det ingen nackdel med en säkerhetsmarginal.
 
Hej

Vi har 3,5 mille i lån, bor i hus nära Stockholms innerstad. Vi tjänar ca 77´ i månaden brutto. Huset köpte vi för 4,5 men vi har/håller på att totalrenovera/bygga ut det och har nog lagt in 2 mille kontant, värdet idag borde vara minst 7 mille.

För oss är det inte speciellt intressant om priserna går ner 20 %, däremot är räntekostnaderna lite väl höga. Skulle inte vara fel att amortera nån mille till men det är inte aktuellt på många år.....(Om inte den där lottoraden går in)


Ville bara ge er nåt att jämföra med, det är nog många både här och där som tycker att vi tagit en för stor risk. Ingen kan svara på hur det ser ut om 2 år.

Vi har 1 bil, reser en hel del, ingen båt eller fritidshus och saknar det inte heller.....

/ P
 
Som sagt, beror väl på lite hur ekonomin ser ut och vad man anser att huset är värt eller kommer vara värt. Det är ju egentligen vikitigare att huset håller ett högt värde, även om marknaden går ner, än om räntekostnaderna ligger på gränsen eller inte. Bara man har möjlighet att sälja och inte få minus kassan!
Vi kommer att ha lån på dryga 4 men huset är värt minst 6 i dagsläget. Räntekostnaderna är höga men eftersom värdet på bostaden är relativt högt så är vi inte oroliga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.