É
Hej,
Jag tänkte installera tre st infravärmare på landet. Huvudsäkring är på 16A så att fördela på tre faser är ju bra. Ca 1000W st kanske.

Vilket material ska man välja? Hur brukar man göra? Jag tänker på timers, allpolig brytare eller bara vägguttag. Man kanske inte vill ha alla tre igång jämt...

Timer på trefasen och sen bara tre st uttag eller brytare efter det, eller andra alternativ?
 
tommib
Du måste berätta lite mer om förutsättningarna. Nuförtiden säger standarden att det ska vara timer på värmeapparater av den typen, så det är väl bra att installera. Beroende på lite hur du vill ha dem kopplade kan det krävas en timer per infravärmare eller annan variant. Enklaste varianten är att styra alla via en trefaskontaktor som i sin tur dras av ett tidrelä som styrs från tryckknappar. För att stänga av enskilda infravärmare kan du ha brytare vid varje. Sätt vanliga vägguttag där infravärmarna ska sitta och märk dem med "endast infravärmare, styrd via brytare" eller liknande så att man fattar att det inte ska sitta något annat än en infravärmare där.
 
É
Vilka förutsättningar menar du? Det finns ingen matning fram idag så allt blir nytt. Centralen ska nog bytas till större ny, så plats finns även där. Om det är lättare hitta kontaktor att installera i centralen än att ha nåt lokalt ute på verandan där värmarna ska sitta.
 
tommib
Om du vill kunna styra infravärmarna helt separat eller om det är ok att de styrs i klump? Hur har du tänkt dig matningen?

Enklaste sättet att realisera det är som sagt en kontaktor för trefas samt ett tidrelä som drar kontaktorn. Dra trefasgrupp till altanen eller var dessa nu ska sitta. Lösningen kräver att de sitter någorlunda nära varandra. Sätt antingen en brytare+enkeluttag eller en arbetsbrytare (typ tvättmaskinsbrytare med dragavlastning) vid varje. I brytarfallet, klipp stickproppen på infravärmarna och koppla in permanent. För att välja antal infravärmare, slå av och på med brytaren vid varje värmare.

Det något mer komplexa alternativet är att ha tre separata tidreläer som har varsin tryckknapp. Du kan fortfarande dra en trefasgrupp men varje fas passerar ett eget tidrelä. Dra separata matningar till tryckknapparna som sätts på rimlig plats. Enkeluttag eller anslutningsdosa vid varje infravärmare.

Tydlig märkning i centralen att det finns en trefasgrupp som matar infravärmarna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.