Kanske något att fundera över i framtida husrenoveringar! :)

Läs mer här!
 
Ola78
Det låter ju onekligen ganska bra, tänk att regla upp med en 45*70 och få en isolering som motsvarar en dryg halvmeter. Men det intressanta är hur mycket energi som går åt tid framställning också, får ju inte gå åt för mycket då förlorar man ju lite av poängen.
 
Eller regla med 45x95 och trycka in 3 skivor på "tjocken", skulle vart trevligt med motsvarande 75 cm isolering i väggar, kanske skulle räcka med 5 skivor på taket då för att för alltid sluta oroa sig över hur mkt som läcker ut till kråkorna! 125 cm mineralull på taket lär väl räcka för de flestas behov kan man anta...

Overkill någon? :)
 
Mycket intressant om dom har lyckats få ner tillverkningskostnaderna såpass att det är rimlagt att isolera hus med materialet. Hoppas verkligen det här kommer ut på marknaden.
 
hoppas det inte är cancerframkallande:S. alla bra material är ju det:rolleyes:
 
H
Om det funkar kommer det att skapa mycket problem för de som konstruerar hus. Tänk att ha en vägg som är 150 mm istället för 450 mm.
 
Bara det inte har samma brandegenskaper som frigolit.
 
Skall man äntligen få se en produkt som funkar så denna "NASA-isolerings-material' bluffen äntligen försvinner... Eller är det ny på gång? Tror dock mer på detta...
 
Aerogel är inget fuffens. Men Nasa har använt det flitigt ;)
Har funnits länge och fungerar utan att man behöver skriva om fysikboken. (Om det nu är aerogel det handlar om och inte bara något som liknar. Men verkar seriöst.)
Har bara varit så snorigt dyrt tidigare varför användningsområdet har begränsats till rymdsonder och militära leksaker, samt på senare tid inom industrin. Har iofs även kommit produkter för byggändamål, men då som tunn, dyr specialisolering för att bryta köldbryggor vid stålkonstruktioner och liknande.
 
Man kan väl elda på aerogel utan att det händer det minsta. Så brandrisken bör nog vara helt obefintlig.
 
Mikael_L
hokanp skrev:
Om det funkar kommer det att skapa mycket problem för de som konstruerar hus. Tänk att ha en vägg som är 150 mm istället för 450 mm.
Vad ser du för problem med detta?


Förövrigt är jag skeptisk ..., som vanligt när någon kommer och påstår sig kunna trolla på riktigt. :)

Wikipedia må vara bra, men dom har givetvis inte alltid rätt.
Men Wikipedia anger lambda för aerogel till byggapplikationer till 0,014, vilket endast är ca dubbelt så bra som minerull.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Aerogel

Om det nu verkligen har kommit en sådan revolutionerande förbättring återstår väl att se. Men man kan ju inte trolla med knäna, så länge det är luft i det isolerande materialet kommer man inte runt värmeledningsförmågan hos luft. Jag tror att den enda möjliga "revolutionen" i isoleringsmaterialteknik är vakum på något vis. Så det bara återstår strålning av de tre komponenterna som driver värmetransport - ledning, strålning och konvektion.
 
Det är som sagt inget magiskt med aerogel.
Läs mer på den engelska wikin: http://en.wikipedia.org/wiki/Aerogel
Det har bara varit för dyrt för byggnadsapplikationer. Ungefär som att bygga ett hus med bärande stomme av titan och kolfiber. Visst finns det fördelar, men dom är inte tillräckligt stora för att uppväga merkostnaden.

Den aerogel som säljs idag är huvudsakligen i form av fiberdukar med tillsatta partiklar av aerogel. Om det är denna typ av isolering som det här svenska företaget tänker sälja framgår tyvärr inte av deras hemsida.

Om dom kan tillverka isoleringsmaterial av aerogel för rimliga pengar, som "bara" är dubbelt så bra som andra material, så är det ju fantastiskt!
Visserligen är man inte över ån innan produkten ligger ute på hyllan i bygghandeln, och med en vettig prislapp. Men man kan ju börja hoppa(s).
 
Undrar hur man gör i skarvarna?


Tejpa med ålderbeständg tejp? :D
 
X
Krawk skrev:
Om dom kan tillverka isoleringsmaterial av aerogel för rimliga pengar, som "bara" är dubbelt så bra som andra material, så är det ju fantastiskt!
Visserligen är man inte över ån innan produkten ligger ute på hyllan i bygghandeln, och med en vettig prislapp. Men man kan ju börja hoppa(s).
Finns ju redan sånt alternativ..

http://www.chemicaldesigncorp.net/PDF_Files/R_value_Chart.pdf
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.