Uppe i vår stuga i fjällen är det en pem slang på ca 50mm dragen närmare 350-400meter till en stor å där det är ordenligt med vattenflöde och reservoar.

Det är ca 10 m fall totalt men går en svacka ner första 150-200 metrarna sedan upp igen. Problemet blir luft i slangen som är väldigt jobbig att lufta ur speciellt där den går genom en dammvall.
Den har fungerat bra även under vintrar med -30-35° som mest och då den konstant rinner ut i en damm som tillflöde fryser det sällan.

Min fråga är om det skulle hjälpa att ha en tratt i den uppdämda reservoaren för att avhjälpa å trycka vidare luftfickan (sista 50 metrarna) eller det finns nån bra 230v pump som kan suga luft.

Just nu är slangen förankrad i berget i botten av reservoaren i ån med ett filter enkom.

Problem nr.2 är islossningen som sliter med sig slangen varje år och ibland får man laga den.

Har inga problem alls med att låta den rinna konstant just för tillflödet till dammarna så behov att "stänga av" flödet finns inte. Fyller en 20 liters hink på bara 5-10sek när det är luftfritt.

Har sedan en 12v vattenpump inne som trycksätter från en behållare där det "mellanlandar" med en flottör.
 
En tratt inte fel, då ökar trycket markant, sen det med islossningen, kan du få dit ett galler uppströms ca 30 cm före tratten och lutar över förbi tratten, så kan det klara sig. Galler sitter alltid före intag på kraftverken om du har sett hur det ser ut, snedställda så ev. bråte och is rinner över intaget
 
Är det en sån pump man "spänner fast"?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.