Hej, är i färd med att bygga ett 230m2 garage i trä. 3m takhöjd. Två garageportar och en dörr. Inga fönster. Isolerar väl med mineralull i tre lager som jag blivit rekommenderad att man ska göra vid husbyggen.

Dessa 230m2 betyder ytan innanför väggarna är ca 9x25,5m och detta är i sin tur uppdelat med två lätt isolerade innerväggar till tre . Typ såhär | _ | _ _ | _ | Där det mittersta utrymmet blir ca 100m2, detta är mekytan och alltså den viktiga ytan att värma upp.

Detta är ett hobbygarage där jag kanske kommer spendera två tre dagar/kvällar i veckan och då främst i mittersta rummet.

Varmvattenbehovet är väldigt lågt och där vet jag att det smartaste blir att ha en varmvattenberedare på 60-80L.

Så för uppvärmning har jag mest tittat på Luft-Luft värmepump. Såg att IVT har en pump som kan gå ned till 10C för underhållsvärme och sedan vridas upp med mobilen till behaglig temperatur innan jag åker till garaget. Detta låter för mig väldigt bra. Men hur blir det i verkligheten? Orkar en luft-luft pump för villabruk få upp temperaturen från 10C till 19C på någon timme med utomhustemperatur på -20C?

Eller borde jag tänka om och se till något annat?

MVH

Nicklas
 
Golvvärme är väldigt behagligt om du ska ligga på golvet och skruva. Om du inte redan gjort plattan skulle jag verkligen rekommendera att du lägger golvslingor så du har möjligheten iaf.
 
Billyft utgår jag ifrån...;)
Jag har LLVP i mitt garage på 50kvm och den har jag på 16gr hela vintern.....det tar för lång tid att värma upp annars....
 
Krullert skrev:
Hej, är i färd med att bygga ett 230m2 garage i trä. 3m takhöjd. Två garageportar och en dörr.
Nu blev jag riktigt avundsjuk:wow:
 
Mattiaz skrev:
Golvvärme är väldigt behagligt om du ska ligga på golvet och skruva. Om du inte redan gjort plattan skulle jag verkligen rekommendera att du lägger golvslingor så du har möjligheten iaf.
Golvvärme är väl toppen i ett garage. Tänker på alla gånger man legat och krupit på ett kallt golv. MEN, det är ett trögt system som inte lämpar sig för snabb upprampning från 10 till 19 grader på kort tid.
 
-20 grader ställer till det med luft/luft. Varför inte en klassisk olja/luft värmare. Enorm effekt, men drar ju visserligen olja.
 
I ett så välisolerat garage så ser jag inte riktigt någon vits att låta tempen pendla mellan 10 och 19 grader.
Jag har en liknande konstruktion i mitt nybyggda garage, totalt 31cm isolering i väggarna och 50cm ull på vinden.
Jag cirkulerar 21-22º vatten i plattan och det räcker för att hålla 18-19º i luften.
Golvvärmesystemet för mina 100m2 golvyta kostade mig inte mer än 5-6000kr. Mitt råd är därför att satsa på golvvärme om du har möjlighet att ha ett vattenburet system.

Sen undrar jag varför du inte vill ha några fönster, det blir ganska mycket bunkerkänsla i en sådan byggnad och högt placerade "källarfönster" behöver inte försämra möjligheten att använda en dylik byggnad effektivt.
 
  • Gilla
rca1959
  • Laddar…
60-80 l beredare låter onödigt stort i mina öron.
Har själv en 30l i gäststugan och den räcker till två duschar.
 
rca1959 skrev:
-20 grader ställer till det med luft/luft. Varför inte en klassisk olja/luft värmare. Enorm effekt, men drar ju visserligen olja.
Pellets/luft då?
 
  • Gilla
rca1959
  • Laddar…
Hmm ja golvvärme skulle kanske vara nåt ändå. De jag är/var orolig för med detta var materialkostnaden, livslängden, hur mycket av värmen jag får och hur mycket som går ned i grunden samt hur följsamt systemet är vid temperaturväxlingar.

1. Materialkostnad verkar inte vara så farligt
2. Hur lång är livslängden på slingorna? Behöver jag riva upp hela grunden om 25 år?
3. Behövs det en massa väldigt dyr isolering under plattan för att hindra värmen från att gå ned i marken?
4. En slinga som täcker 230m2 känns som den borde ha väldigt svårt att följa temperaturväxlingar etc. Är det möjligt att dela upp slingorna på fyra delar så varje slinga endast värmer 55m2? Detta borde göra systemet 4ggr så "snabbt"?

Jag vill bara ha golvvärme om det är det billigaste sättet att hålla en lämplig temperatur i garaget ~17C oavsett utetemp när det kryper nedåt. Tanken med garaget är ju att det skall vara lämpat nog för att slippa ligga och krypa på golvet (tvåpelarlyft), inte heller mekar jag i strumporna eller barfota utan skyddsskor med hyffsat tjock gummisula. Jag bryr mig alltså inte om golvet skulle kännas kyligt. Jag har även plats för vattenradiatorer så om det är ett bättre sätt så tar jag hellre det.

Golvvärme eller vattenradiatorer + återvinna värmen från utluften?

Anledningen till att skippa fönster är att det känns som jag tjänar rätt mycket både i säkerhet och klimatskal. Dagsljus är alltid trevligt men det mekas mest på kväll och natt, och då ska ju belysningen vara tillräcklig ändå. Känns som jag kommer ha rätt mycket stöldbegärliga saker i garaget samtidigt som jag inte kommer bo i närheten. Ett larm ska jag ha men känns säkrast att skippa fönstren med, kommer bli hemtrevligt nog där inne under bilen ;)

MVH

Nicklas
 
Redigerat:
Om du nu ska bygga välisolerat (som du skriver) så bör du ha 30cm cellplast under plattan, detta behövs oavsett om du lägger golvvärme eller inte.
230m2 bör fördelas på fler slingor, ca 10st.

Jag har helt enkelt kopplat garagets cirkulationspump via en rumstermostat, så pumpen snurrar bara då det är kallare än inställt termostatvärde, väldigt enkelt och reglerar väldigt exakt.
 
Håller med Gabbe1, dela upp slingorna ännu mer, min garageplatta på 72m2 har 4st slingor tex.
 
Så som du beskriver skulle jag skippa golvvärmen. Även om jag själv är riktigt nöjd med att ha det i garaget.

Vad har du för värmekälla? Finns det ingen befintlig så är väl llvp ett bra alternativ.
 
Just nu finns det inget på tomten. LLVP kände jag från början som det mest lockande alternativet.
Jag märker också att jag kanske borde sansa mig vad det gäller storleken på garaget. Efter att ha tänkt hela natten på vad jag verkligen behöver så kom jag fram till att ett ca 110kvm garage räcker. Och leva utan tvätthall och uppvärmt förvaringsgarage, fikahörna och badrum. Räcker alltså med en VVB på 10l eller ännu mindre för handtvätt.

Tokigt, men hade det inte varit för vinterhalvåret hade jag, och säkert många fler, byggt större..

En LLVP borde räcka för 110kvm välisolerat garage, där har jag även god möjlighet att från avstånd dra ned tempen några få grader när jag inte är där. Det borde väl inte vara för svettigt för den att jobba upp tempen några grader? 13C till 17C t.ex.?

Brukar man kombinera en LLVP med ett FTX aggregat?
 
Redigerat:
Skulle man inte kunna tänka sig att en kombination av någon grundvärme, golvvärme eller radiatorer, och en byggfläkt skulle vara något? För att snabbt värma upp så borde byggfläkten vara bra med din stora effekt och snabb cirkulation. Den korta driftstidern och låga anskaffningsvärdet borde göra att värmekostnaden inte blir så hög.
En llvp för grundvärme och några billiga elradiatorer för de riktigt kalla dagarna så borde det bli ganska kostnadseffektivt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.