Halogenspottarna i badrummet har dött en och en nu efter ca 11 år. Glapp i kontakterna är väl det som händer...

Jag gick i alla fall till Fredells, visade upp modellen på min gamla spot och fick då rådet att byta ut. Som ett under var det även 20% rabatt på spottarna den här dagen (HideALight). Jag köper mina spottar och åker hem och byter ut. Men... halvvägs in i det hela noterar jag att det jag fått är spottar dimensionerade för 10W medan mina gamla var spottar som jag körde 20W-lampor i. Klart irriterande. Och eftersom jag klippt kablar och brutit förpackningar (och monterat) är jag tveksam till om det går att byta utan tjafs.

Så, vad säger expertisen om att köra 20W-lampor i dessa spottar? Vad är riskerna? Avstånden borde inte vara några problem eftersom de gamla spottar som monterade var 20W-varianter. Men betyder det "bara" att jag minskar livslängden på spottarna eller kan något värre hända?
 
Fråga, i de gamla spottarna var det halogen. Men i dessa nya du köpt, är det halogen eller LED? Har svårt att tänka mig att du kan trycka i mer W än vad armaturen tillåter :/ men jag kan ha fel.
 
Halogen både i gamla och i nya (för att kunna använda samma transformatorer och dimmer).
 
Är dom märkta med max 10W så lär dom nog bli rejält heta med 20W. Jag skulle inte våga chansa.
 
Det ligger väl lite i sakens natur att om man utsätter en pryl för något som tillverkaren inte avsett så vet man inte vad som händer. Det värsta som kan hända är givetvis att det börjar brinna. Mer troligt blir det kortare livslängd på lamporna och eventuellt missfärgning av armaturen. Kanske fungerar det normalt. Om du vill prova kan du ju göra ett bänktest med en 10W och en 20W och se hur stor skillnad det blir på värmen om det är tänt i några timmar. Den säkraste angreppspunkten torde vara att låta bli.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Okej. Ja asså jag hade nog inte vågat slänga i mer en 10w. Lite så som mlkjhr säger.
 
Förstår givetvis att märkningen är där av ett syfte. Anledningen till att jag funderar lite är att när jag jämför de gamla spottarna (för 20W) med de nya (för 10W) så kan jag absolut inte se någon skillnad på dem.
 
Jag har uppfattat inbyggda halogenspotlights som en förekommande brandorsak. Skall jag därför säga något generellt så är slutsatsen låt bli, det är en dålig idé. Att säga något mer specifikt för dina förhållanden är inte möjligt utan att se lamporna och installationen. I slutänden är det ändå du som måste ta på ditt ansvar att använda för stark lampa. Om det värsta inträffar och det börjar brinna blir det inte roligare för att någon okänd person på ett forum sagt att det går.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Budskapet uppfattat. Tack för svar på en uppenbarligen ganska dum fråga :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.