Min sambo äger tillsammans med sitt syskon en fastighet med fritidshus och övriga byggnader. Tanken är att syskonet ska köpa ut min sambo och inför detta gjordes en värdering. Syskonet bor utomlands och vi erbjöd att ordna två värderingar för att få ett hum om vad fastigheten är värd, men syskonet sa att detta inte skulle behövas eftersom hen litar på mäklaren som vi anlitat. Mäklaren har även värderat fastigheten för 9 år sedan så därav har hen kännedom om denne.

En noggrann värdering gjordes och vi fick utlåtandet som enligt oss var rimligt - ca 2 380 000 kr - det är en attraktiv fastighet och den har givetvis ökat i värde sedan senaste värderingen, tiden har gått och en del renoveringar har utförts samt tillandningar lösts in vilket gjort fastigheten större.

Två dagar innan köpebrevet skulle skrivas meddelar dock syskonet (som nu är på plats på orten) att denne anser att fastigheten är för högt värderad och hen vill göra en egen värdering. En värdering görs med första bästa fastighetsvärderare (semestertider) och på bara några dagar kommer nytt besked - den nya värderingen ligger nästan en miljon kronor under den tidigare! Samma värde som det värderades till för 9 år sedan, och som syskonet sagt att denne räknat med innan den första värderingen.

Brukar det verkligen skilja så mycket på värderingar? De är utförda med en månads mellanrum. I den senare kan man utläsa en hel del negativa ordalag om fastigheten och husen, och vi vet ju att syskonet har utfört värderingen med syftet att sänka värdet för att få köpa sin halva billigare.

Vad skulle ni ha gjort? En till värdering? Vi är inga experter på fastighetsvärderingar men en diff på 1 miljon känns aningen märkligt!
 
Redigerat:
Vad är skillnaden i procent??
Blir lättare att ta ställning då.
Viss skillnad mellan en och två miljoner och sju och åtta miljoner.....
 
Sorry läste inte riktigt!

Jo tycker det är stor skillnad.
 
Jag kom på det - så jag lade till det första värderingsbeloppet. Procentskillnaden borde då bli ca 60%. (jag räknar om från en annan valuta så blir ungefärligt)
 
Det hela är väl väldigt enkelt, syskonet som vill ha ner priset har alltså anlita någon som ska värdera fritidshuset till dennes fördel.

Sen kan det ju även vara så att vissa mäklarfirmor är mer inriktade på olika marknader, vissa säljer enbart lantbruksfastigheter, medans andra är mer inne på vanliga villor, det gör ju att i deras värdering kan bli lite olika beroende på deras erfarenhet av just liknande objekt.

Låter mest rimligt med en till värdering, nu har ni ju 2 som säger helt skiljda saker.

Alternativt tvinga ni fram en försäljning på marknaden och får rätt pris.
 
  • Gilla
twoody och 1 till
  • Laddar…
Det är orimligt stor skillnad.

Hur gick det till med den första (höga) värderingen? Anlitade ni mäklaren för att utföra en värdering, eller var det en "gratisvärdering", där mäklaren hoppades att få ett försäljningsuppdrag?

Ett sätt att själv bilda sig en uppfattning om vilken av värderingarna som är rimlig, är att kolla på försäljningar i området, ex. på booli.se.
 
Ja - de två mäklarna verkar ha lite olika inriktning/uppdrag utifrån vad vi kan se på deras hemsidor - den vi anlitade är delägare i en av de största mäklarfirmorna här och har massor av försäljningsuppdrag hela tiden - det tog en månad att få värderingen för han hade mycket att göra nu - högsäsong för dem! Den andra mäklaren/värderaren har för tillfället inte ett enda objekt till salu, och de som sålts enligt hemsidan har varit mer eller mindre fallfärdiga gamla hus/gårdar till väldigt låga utgångspriser. Men vi tänkte väl ändå att värderingarna borde bli någorlunda lika!

Båda värderingarna har utförts mot betalning och med mäklaren medveten om att det är en försäljning mellan släktingar som kommer ske - detta tas upp i värderingarna. Ingen av mäklarna kommer anlitas när köpebrev ska skrivas och det vet de om. Den första värderingen upplever vi väldigt saklig med positiva och negativa ordalag - den andra känns mer som att de försökt hitta fel.

Visst kan det även vara så att den första värderingen är något hög - men 60% skillnad känns orimligt.

Vi bor inte i Sverige och liknande objekt säljs väldigt sällan här, så det är svårt att få en egen uppfattning om värdet.
 
Undrar också om det är brukligt att samma värdering säger EN summa eller en mittemellansumma? Alltså en värdering mellan x och xx kr?
 
Finns ju bara två alternativ egentligen:

1. Så länge värderingarna är hyffsat gratis kan man ta in en mäklare till, gärna då någon som säljer/ har sålt mycket fritidshus. Som någon sade säljer en del mäklare övervägande skogsfastigheter och någon annan kanske säljer bostadsrättslägenheter till 95%. Likadant har många mäklare mycket villor och fritidshus.

2. Som Pumba föreslår. Vid arvsskift händer det ofta att flera syskon ska dela på en fastighet, och vid skilsmässor vill sällan det tidigare paret fortsätta att leva ihop. Är flera personer registrerade ägare på en fastighet går den under Samäganderättslagen.

http://www.villaagarna.se/Global/Do...yra_ut_arrendera/Samaganderattslagen-2012.pdf

Alla delägare har lika mycket att säga till om, och en delägare kan när som helst kräva att få utträda ur delägandet. Det kan ske genom en försäljning till övriga delägare som i ditt fall, försäljning till utomstående eller försäljning på offentlig auktion.

I dokumentet nämns att ett lämpligt värde är taxeringsvärdet x 1,33, som då ska motsvara ett genomsnittligt marknadsvärde. Om det är svårt att värdera (och därigenom få ett taxeringsvärde båda parter är nöjda med) finns egentligen bara en lösning på problemet: Offentlig auktion.

Din sambos syskon får då vara med och bjuda på fastigheten som alla andra och ropa in det högsta budet för att få köpa din sambos del av fastigheten. Fördelen med detta är att sambon får det aktuella marknadsvärdet och inget uppskattat värde, ingen kan komma i efterhand och påstå att det var orättvist.
Nackdelen är att det medför extra kostnader för auktionen, och eventuell vinstskatt. Är dessutom marknaden dålig p g a säsong eller konjunktur kan det ju även bli ett lågt marknadsvärde. Likadant kan det ju bli ett sjujäkla tryck på huset som driver upp priset högt över förväntan.

Ni bör kolla upp om inte sambon får betala vinstskatt för halvan denne får betalt för.
Skrivs fastigheten över och man kommer överens ändå utan auktion räknas det som en gåva om ni gemensamt sätter värdet under taxeringsvärdet, och ingen vinstskatt utlöses.

Blir det mycket bråk (eller innan det hinner bli) kan det vara värt att boka ett par timmar med en jurist. De har bra koll på detta, det händer ofta att syskon blir oense om ärvda fastigheter.

Edit: Vinstskatt, inte fastighetsskatt:surprised:
Jävla påfund egentligen; bara för att du varit du varit duktig och skött din investering så att den ökat i värde ska pappa staten ha del av förtjänsten. Usch
 
Redigerat:
Det är väl inte konstigt när olika mäklarfirmor värderar objektet utifrån sina erfarenheter. Gick ett program ”Såld på hus” där mäklare fick värdera samma hus och sen jämfördes värderingen med priset det sålts för. Även i detta program kunde det bli stora skillnader.
Antingen kommer ni överens om ett belopp mellan de båda värderingarna, om ni är nöjda med det. Annars får du föreslå en försäljning, där släktingen får vara med och bjuda med andra spekulanter.
 
  • Gilla
cecar33
  • Laddar…
Vänta lite!!
Du skriver att du räknar om från annan valuta och att du inte bor i Sverige.

Men var finns fastigheten och är det svenska mäklare?

Möjligen så kan man inte jämföra hur mäklare arbetar och hur de agerar med Sverige?

Men visst, håller med övriga att skillnaden är stor. En variant är kanske att ta medelvärdet av gjorda värderingar (ytterligare en värdering?) som blir försäljningspriset?
 
Mäklare är inga värderingsmän. Dom förmedlar hus hus.
Vänd er till en bank för värdering.
 
  • Gilla
Birgitta Lundin
  • Laddar…
valter53 skrev:
Mäklare är inga värderingsmän. Dom förmedlar hus hus.
Vänd er till en bank för värdering.
Och banken brukar oftast anlita eller anvisa en mäklare för värdering. Att fråga banken har den fördelen att då kommer de att koppla in en mäklare som de har någorlunda erfarenhet av när det gäller värderingar.
 
hempularen skrev:
Och banken brukar oftast anlita eller anvisa en mäklare för värdering. Att fråga banken har den fördelen att då kommer de att koppla in en mäklare som de har någorlunda erfarenhet av när det gäller värderingar.
Nackdelen med bankens värdering är att det inte nödvändigtvis speglar marknadsvärdet, utan det värde där banken snabbt kan sälja utan egen förlust om ägaren kommer på obestånd.
Detta värde ligger oftast en bra bit under aktuellt marknadsvärde.
 
Njaa, syftet med bankens värdering är ju oftast att bedöma hur mycket de kan låna ut, och blandannat därför har de sin gräns på 85% belåning. De skall kunna få ut minst 85% av värderingen om de måste sälja. Finns ingen anledning att skaffa sig ytterligare marginal genom att pressa ner värderingen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.