Jag har 2 lampor som jag ska hänga bredvid varandra över köksbordet. Funderingen är hur jag ska dra el från takuttaget?

1.
|___________ LAMPA
|TAK                |
|                      |LAMPA

2.
|  __________ LAMPA
|<__________ LAMPA
|

1. Som jag helst vill göra. Leda vidare från 1:a lampan till andra.

2. Grena uttaget och dra varsin sladd till lamporna.                    
 
Det går bra med förslag nr 1
 
Hur är lamporna konstruerade från början?
Är de jordade t.ex.?
 
GoForIt skrev:
Hur är lamporna konstruerade från början?
Är de jordade t.ex.?
I metall. Jordade. Men använder jag jordad kabel ska det väl inte vara något problem?
 
Det vet i tusan om jag hade byggt om lampornas elanslutning om de är jordade och av metall.. I princip så är det nog inte tillåtet heller, eftersom tillverkarens garantier och lösningar för elsäkerheten nog knappast tillåter dessa förändringar.

Hur hade du tänkt bygga om dem?
Inte med lösa öppna "sockerbitar" eller..?
 
GoForIt skrev:
Hur hade du tänkt bygga om dem?
Inte med lösa öppna "sockerbitar" eller..?
Förlängning med jordad kabel rakt från anslutningarna på den första lampan till anslutningarna på den andra. Det blir väl en seriekoppling med jord då, fel?

 
Jo, rent tekniskt fungerar det säkert.
Var noga med elsäkerheten bara!
Är lamporna märkta på något speciellt sätt?
Ingick anslutningskablar, eller har du skaffat det själv?
 
GoForIt skrev:
Jo, rent tekniskt fungerar det säkert.
Var noga med elsäkerheten bara!
Är lamporna märkta på något speciellt sätt?
Ingick anslutningskablar, eller har du skaffat det själv?
Jo det lyser. Man får bara låta bli att gå i närheten  :D

Hmm, märkta hur då menar du? Såg inget speciellt annat än tecknet för jord på anslutningarna. Inköpta på EM(lampan "Hipp").

Anslutningskablar ingick men var för korta. Har skaffat nya(samma med jord) och ny kontakt på fackhandel. Är noggrann och det är inte första gången jag skalar kablar.

Frågan utöver om kopplingarna är ok(rent tekniskt dvs) är om jag får göra det själv? Med tanke på försäkringar mm.
 
Det var den tanken jag var inne på. Sitter det ingen ettikett med symboler på?
Lampan är ju kanske testad och godkänd av tillverkaren i dess ursprungliga skick, och då är det väl tveksamt om detta godkännande gäller när du "bygger om" den?
Jag tänker på exempelvis produkter med platt s.k. Eurokontakt. På många står det ju t.o.m. idag att om fel på apparaten skulle uppstå så kan inget lagas, utan apparaten måste kaseras.

Det fungerar säkert.
Jag är alltid lite extra noga när det gäller armaturer i metall.
 
Men, dels att byta anslutningskabeln och dels att "skarva ihop" lampor parvis såhär är väl att betrakta som praxis när det gäller taklampor? Det är ju ett ganska nytt påfund att över huvud taget ha dragavlastning på takinstallationer, det vanliga är väl annars att det kommer ut två FK till ett sladdmonterat lamputtag utan dragavlastning i de flesta fastigheter...

Undrar vad reglerna säger om att komplettera en sån installation. Det verkar ju t.ex. helt meningslöst att ha dragavlastning i lampändan om man inte har det i andra änden av sladden. Eller, näst intill meningslöst kanske man ska säga.

En grej som däremot kanske kan vara vettigt är att använda lampkontakter som skarvning vid varje lampa, skulle krok+lampa trilla ner så åker kontakten isär och inget strömförande följer med ner, det är nog bra både om det råkar bli fylleslag hemmavid eller om småknattar hittar på saker de inte ska göra...

Appropå lampor så brukar det väl vara standard på t.ex. ikeas taklampor att de har sockerbitanslutning och ingen dragavlastning, och för en dryg tia så köper man en sladdsnutt med pågjuten lampstickpropp... så jag har svårt att se varför man inte skulle få spika upp ett par meter kabel i taket, stoppa dubbla ledningar i sockerbiten på lampaon (om den nu har sockerbitanslutning) och gå vidare till nästa lampa, utan dragavlastning...

OM lampan har sockerbitanslutning så se till att det finns isolering som skyddar mot att utspretande kardeler kommer åt metallhöljet även om det inte är orginal på armaturen...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.