Hej,

Vi har några gamla fasta fönster 5st med 3-glas och ett 3st altandörrar som börjat läcka och blivit "immiga". Glasen är dryga 30år så dom har hängt med ett tag...
Vi har funderat på att endast byta fönsterkassetterna då vi anser att karmarna är OK och att det skulle spara jobb jämfört med att byta karm och hela rasket.

Vi har fått förslag på 2-glas med en isolerruta och argon U=1,1 samt 3-glas med en isolerruta samt argon U=0,8.
Säljaren rekommenderar 2-glas då det finns några tusenlappar att spara jämfört med 3-glas och då det inte skiljer mer än 0,3 i U-värde kommer vi inte att märka någon skillnad.

Vad har ni för erfarenheter? Märker man skillnad på U=0,3 och finns det några andra skillnader som ex. ljudisolering etc som vi bör tänka på?
 
Troligen har nya 2-glas med argon bättre u-värde än dina 3-glasfönster någonsin haft. Däremot bullerdämpar 3-glas betydligt mer än 2-glas. Så tycker du att ljudisolering är viktigt, så skall du satsa på 3-glas, för några tusenlappar är inte värt det då.
 
Om man har problem med buller kan ett tvåglas som är lika djupt som ett treglas vara det mest effektiva, alltså maximalt utrymme mellan glasen. Jag hade nog valt 2-glas då det fortfarande kommer vara anslagstätningarna mellan karm och båge som isolerar minst bra med nya glas.
 
Vi är i lite samma sits som TS. Var smiter egentligen det mesta ljudet o kylan in? Är det via den 30år gamla karmen o tillhörande (i vårt fall) vridgångjärnen eller är det genom glaset?
Alla dagens glas har ju säkert bättre u-värde.
Tycker vi får in mycket buller men det kommer kanske mest från den otäta tätningslisten..
(ursäkta trådkapet)
 
I dagens kassetter är det argongas som isolerar, glasen som sitter i 30 år gamla fönster isolerar med luft. Man brukr räkna på 2.5-3.0 i u-värde på gamla tvåluft. Så det förbättrar absolut att byta glas.
När man ändå håller på vid fönstren så är det inte fel att lyfta på fodren ute eller inne och kolla så det är drevat in mot karmen, där brukar både ljud och kyla kunna färdas fritt efter 30 år.
 
I och med att dörrarna är sedan huset byggdes så är det kanske dumt att kosta på allt för mkt just på dörrarna om vi nu skulle få för oss att byta dessa någon gång framöver. Därav lutar det åt 2-glas men vi vill ju inte vara dumsnåla då det handlar om knappa 5000:- i skillnad.
Det verkar finnas delade meningar vilket som är bästa alternativet men oavsett vilket så kommer det förmodligen inte att bli sämre än det som sitter där idag.
Hade det inte varit för att glasen blivit "immiga" hade vi inte haft något behov av att byta.

Någon som har tips på leverantör på kassetter för att jämföra priserna vi fått in?
 
Angående ljuddämpning bör du skaffa 3 glas med olika tjocklekar på glasen. Själv väntar jag på leverans av fönster med 6-12ar-4-16ar-8. Det gör att ljud i olika frekvenser får det svårt att ta sig igenom.
 
beque skrev:
Angående ljuddämpning bör du skaffa 3 glas med olika tjocklekar på glasen. Själv väntar jag på leverans av fönster med 6-12ar-4-16ar-8. Det gör att ljud i olika frekvenser får det svårt att ta sig igenom.
Det hade varit intressant att kunna jämföra de olika ljuddämpningarna och om man kan märka skillnad. Vill minnas att jag läst någonstans att den minsta skillnaden örat kan uppfatta är 3dB. Olika frekvenser spelar säkert in på hur man upplever ljuddämpningen. Det hade helt enkelt varit intressant att kunna jämföra de teoretiska siffrorna med upplevd skillnad helt enkelt....
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.