Jag har tittat runt lite när det gäller för- och nackdelar med 12 resp 230 volt och har börjat närma mig 12v av några olika skäl. Jag har jagat runt i gamla trådar, men inte fått några riktigt entydiga svar på frågorna nedan:

1. Det verkar intressant med Nexas sortiment av trådlösa produkter. Är det någon som har erfarenhet av dessa får ni gärna tala om vad ni tycker.

2. Jag undrar hur mycket man får installera själv om man använder sig av 12v. Räcker det att elektrikern kopplar in mina trafon på smarta ställen, och sedan kan jag dra de korta kablarna själv och koppla in armaturen? (Kör man trådlöst slipper man ju koppla in några dimmers, och sparar elektrikertid...)

3. Max två meter långa kablar till 12v, vad innebär det,? är det 2 meter per kabel från trafon till lamporna, eller är det total kabellängd som gäller?

Tack!
 
Det är 2 meter per kabel. så har du flera kablar som grenar ut sig så är det från trafon till rep. lampa
 
Perfekt, det var ett steg på vägen, hur är det med det andra då? Får man montera 12v-spottar själv, eftersom det är lågvoltssystem? Och är det någon som har provat på Nexa?
 
Det där med vad man får..

Det verkar råda lite delade meningar här på forumet om den saken. De behöriga elektrikerna som ibland skriver här brukar hävda att även 12V spottar kräver behörighet. Men här har också funnits inlägg med hänvisning till regelverket som ser ut att undanta installationer med utrustning under 48V. Har för mig att det även finns ett villkor om högsta effekt för lågvolts utrustning om den skall klara sig utan behörgihetskravet.

Downlighs är lite trickiga säkerhetsmässigt pga. den stora värmeutvecklingen. Samtidigt så är monteringsinstruktioner till lamporna ofta bristfälliga. Det gör att jag tycker inte att man skall ge sig på en spotmontering (infällda lampor då) utan att åtminstonde konsultera en elektriker, detta oavsett hur kunnig man tycker att man är.

Det gäller både val av infällnadsburkar (tillsammans med val av armatur), och ledningsdragning etc.

Nexa tillsammans med elektroniska transformatrorer vet jag inget om. Personligen tycker jag att de Nexa strömbrytare jag sett känns lite plastiga, lite som leksaker. Då syftar jag på de som man monterar fast på en vägg.
 
Vad jag kunnat läsa mig till i regelverket (beställde en folder från elsäkerhetsverket) så får man göra fasta installationer om det understiger 50 volt och 200 VA, efter att ha försökt lista ut vad VA innebär så tolkar jag det som att det är effekten i Watt, + eventuella förluster, och eftersom den trafo jag tänkte montera är en på 105 watt, så borde det ju klara sig, men eftersom det blir elektrikern som får montera själva trafon så blir det ju fint att han även får konsulta lite åt mig...

Trafon är en Nexa, det är det som är det finurliga, de har 12v-trafos som man kan styra med väggknapp eller fjärrkontroll. Sparar väldigt mycket ledningsdragning och elarbete, så då kan man nog överleva att själva utrustningen är några kronor dyrare.
 
fantastiskt! vilket dokument, du är en klippa :)
 
Däremot så är det nog dokumentet lite "populistiskt" när det gäller reglerna för om man får koppla in 12v själv eller ej.

Jag hittade följande dokument hos elsäkerhetsverket, vilkas regler enligt lag (SFS 1992:1139) är de som gäller. Där står precis vad man får göra UTAN att ha behörighet: http://www.elsakerhetsverket.se/download/18.1d4fc20110e424ea95f8000327/1996_2.pdf (Sidan 7).
 
Dock är det nog ett klokt val snarare än att måla upp bilden av att vem som helst kan göra det. För mig som för många år sedan valde en annan yrkeskarriär framstår detta mycket som en tolkningsfråga. Nedanstående är taget ur Elinstallatörsförordningen (1990:806)

Allmänna bestämmelser

1 § Syftet med denna förordning är att förebygga risk för skador på person och egendom till följd av bristfällig eller felaktig installation av elektriska starkströmsanläggningar.


2 § I denna förordning avses med
elektrisk starkströmsanläggning, en anläggning för sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som kan vara farlig för person eller egendom,
elinstallatör, en person som av Elsäkerhetsverket meddelats behörighet att utföra elinstallationsarbete i angiven omfattning. Förordning (1992:1234).


3 § Denna förordning gäller vid elinstallationsarbete som avser utförande, ändring eller reparation av en elektrisk starkströmsanläggning.
  Förordningen gäller vidare vid elinstallationsarbete som avser fast anslutning av anordning till en starkströmsanläggning och losskoppling av fast ansluten anordning från en sådan anläggning.
  Elsäkerhetsverket får föreskriva att förordningen skall gälla även i fråga om arbete på anordning som är avsedd att anslutas till en starkströmsanläggning. Förordning (1992:1234).

Någon form av praxis i uppdelningen mellan starkströms- och svagströmsanläggning  verkar vara 50V/200VA.

Ett annat nyttigt dokument om halogen finner du här:
http://www.osram.se/Bilder/PDF/Månadens Produkt/December_2006.pdf

Philips har en motsvarande variant av ljuskälla.
Frågan är om följande analogi stämmer 12V/20W "Osram IRC" = 12V/35W "Noname byggmarknad" = 230V/50W "Noname byggmarknad"
Intressant om möjligheten finns att minska effektförbrukningen med 60% i jämförelse mellan 12V/20W "Osram IRC" och 230V/50W "Noname byggmarknad" med bibehållen ljusstyrka och färgtemperatur.

 
Jag håller helt med, självklart är det bättre att vara extra försiktig. Men däreifrån till att med rött tala om att det är förbjudet, när vi båda tolkar reglerna som att det går en gräns vid 50V/200VA.

Själv funderar jag på att se till att elektrikern får hjälpa mig bestämma var jag ska sätta min trafon och installera dem, sedan kan jag koppla från trafo till armatur själv.
 
Japp, det är den "populistiska" versionen av regeltexten som jag postade ovanför. Jag beställde hem den där broschyren innan jag hittade den i pdf-format... Så det var där jag började läsa, men sedan känns det alltid bra att kunna gå till bestämmelsen, det är ändå den som gäller om det skulle börja tvistas om något. Jag ska ju sänka ett innertak 10 cm, det är betongbjälklag och jag kommer använda plåtreglar och gips, så det blir en ganska värmeokänslig variant, mitt största problem nu är hur jag ska placera mina trafon, jag hade tänkt köra på ett sånt här system:

http://www.nexa.se/ElektroniskTransformator12V.htm

Med den här fjärrkontrollen:

http://www.nexa.se/DigitalFjarrkontrollTimer.htm
 
Humor. Vi har i stort sett samma projekt igång;) Jag är tveksam till de produkter som du tänker använda. Ur mitt högst personliga och subjektiva perspektiv är det en del leksaksvarning på denna typ av konsumentprodukter ännu så länge.
För mig så känns en undertaksinstallation ganska permanent och när gipsen är på plats vill jag veta att jag kommer att kunna komplettera, byta ut eller ersätta installationen i framtiden utan att behöva riva för mycket.
Om du inte enbart är ute efter den handhållna fjärrkontrollen finns det rätt bra halogentrafos med inbyggd dimmer med analog eller digital trådstyrning Som jag ser det är finns det fördelar med att du slipper batterierna och kan bygga kretsar med trappstyrning av dimmrar eller styra fler dimmrar parallellt från samma strömbrytare. Detta kan nog bli rätt svårt att få att fungera bra med Nexa. Det finns i och för sig ett rätt snyggt radiobaserat system från Peha som inte använder batterier i sändaren.
Du kan om du vill fortsätta diskussionen om dimmers och undertak utom forumet, köra ett PM till mig så kan vi byta mail eller msnadresser.
 
Hej !

-> yens !!

Utdrag ir Nexa's FAQ :

"F: Kan man styra flera HDR-105 samtidigt med en fjärrkontroll?
S: Ja, om man endast vill tända och släcka sin belysning, men om man vill dimra belysningen så uppstår det problem, då HDR-105 tar emot signalen lite olika. Då uppstår det en fördröjning och ljuset kommer att dimras upp på vissa och ner på andra (kommer ur fas med varandra."

DVS. använd inte denna lösning om du skall bygga den på flera dimmer-trafos om de skall styras tillsammans !

MVH,
/Erland
 
Helt rätt. Det går, men blir kanske inte alltid så bra. Precis det man önskar av en allmännbelysning som man använder dagligen under många år. Lite grand som IP-telefoni liksom. (kom tillbaka televerket, allt är förlåtet!)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.