Svärfar har en segelbåt där de idag sitter halogen spottar på 12V. Nu ska halogenspottarna bort och ersättas med led lampor. Den gamla dimmern klarade inte av att dimra led så en ny dimmer införskaffades. Denna kräver dock att fler trådar dras fram. Är de så att denna kräver att plus och minus dras fram till dimmern och sedan två tåtar till respektive spot och vid varje spot leder jag vidare till nästa spot?
Jag har installerat led spottar hemma men dessa krävde ett drivdon men sådant behöver jag inte här då antar jag?
IMG_2775.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Har du ingen bruksanvisning till dimmern? Bilden är svår att se men det verkar så som du beskriver, två trådar in och två ut. Troligen är minuspolen gemensam för in och ut som gör att man ev kan spara in en tråd.

Sedan vad detta är för en dimmer och hur den fungerar framgår ju inte. Den måste ju passa ihop med LED-lamporna som drivs antingen med konstant ström eller en konstant spänning. Vad gäller i ditt fall?
 
han sa bara att han köpt den på Hjertmans och att den var till led lampor. Vi låter alltså de befintliga spottarna sitta kvar men byter själva lampan / dioiden i spotten från halogen till led.
Menar du att man kan dra en liten kort tåt från minus Bat till minus Lamp och leda vidare enbart från minus lamp till spotten?
 
Redigerat:
Troligen, om det underlättar. Du kan kontrollera genom att ohmmäta mellan dessa terminaler.
Ang lamporna så är det då troligen 12 V-LED ni har. Då ska denna dimmer klara av att dimra 12 V får vi hoppas.
 
Så jag sätter voltmetern på ikonen Ω och håller på vilka utgångar på dimmern? Vad är det då jag mäter, om det går ström genom tåtarna eller vad?
 
Ohmmät mellan
Rolle85 skrev:
minus Bat till minus Lamp
så får du se - får du nära 0 ohm så är dessa två terminaler direkt förbundna med varandra och ingår inte i dimmerns krets. Då räcker det att du matar dimmern med minus till en av dessa två terminaler, och att du kan dra minus direkt till lamporna utan att den behöver passera dimmern.
 
aha jag förstår. tack! När du säger nära 0 ohm, vad är en acceptabel nivå för att förstå om de är förbunda till varann? Vilken decimal typ.
 
0.0xx
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Jag hade inte ens hört begreppet konstantströms-led innan jag började nosa i växelspänningens värld. Nog ter det sig otroligt att man skulle välja den teknologin framför konstantspännings-led i en mobilapplikation? Jag menar jag menar om spänningen alterneras beroende på last i konstanströmfallet torde ju denna komma upp i över 12v, vilket känns som att gå över ån efter vatten. Eller?

Jag köpte en PWM-dimmer för en massa år sen (med ledteknikmått mätt) som jag använde för att dimma de ej dimbara ledstriparna för 12V jag har i min husbuss och det har funkat klockrent. Jag kan inte dimma ner till noll med denna dimmer men det behovet har jag inte heller. Kan det vara en sådan som Rolle gått och köpt?

I en båt, har man ju till skillnad från i en bil ingen universell jordpunkt då de oftast är tillverkade i isolerande material och inte i plåt som bilar är. Då borde det ha gått dubbla trådar från matningen till respektive lampa. Om man nu av dragningsskäl valt att dra minussidan på annat sätt än förbi strömbrytaren borde det för dimmern inte spela någon roll om "minus batt" och "minus lamp" bryggas, så länge lampornas minuspotential är densamme som dimmerns, dvs att båda är kopplade till samma minuspol. Men såklart är ju att mäta att... :p
 
tack.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.