Hej, alla

Skulle koppla in en ny taklampa i huset och uppmärksammade att jag hade 115volt mellan fas/nolla när brytaren var frånslagen. Efter diverse sökande på forum så antog jag att det var en inducerad eller kapacitivt uppkommen spänning. Glad i hågen kopplade jag in lampan. Någon meter ifrån denna takanslutning sitter ytterligare en takanslutning med en ansluten lampa.

När jag försöker släcka den tidigare anslutna lampan tänds den nyanslutna och den gamla slocknar - inte så bra. När jag mäter utan last så har jag 230/115 volt växlande mellan respektive takuttag beroende på läget på brytaren.

Vid närmare studie (i anslutningen för den nya lampan) kommer den gröna (fasen) från en vit ledare (kort bit grön kabel kopplad från en vit). Vid ytterliggare undersökning ligger ytterligare en grön ledning (isolerad med tejp) och även denna är inkopplad på en vit som kommer från samma rör som den andra vita i kopplingslådan i taket.

Min gissning är att detta härstammar från en tidigare trappkoppling som någon klant byggt om vid ombyggnad av köket.

Är det någon som har något tips för felsökning? Hur är det kopplat om jag får 115v?
 
Redigerat:
De 115V du mäter kan du bortse ifrån, det kapacitivt kopplat, förvinner vid minsta last.

Men du får beskriva lite bättre hur du har kopplat. Om vi antar att det är meningen att den nya lampan skall lysa när den gamla lyser och tvärtom. Då skall du koppla den nya parallellt med den gamla.
 
Tanken var att de skulle kunna tändas och släckas individuellt. Jag trodde att den av knapparna på väggen var till kablarna i taket men det enda som händer är att lamporna växlas - dvs när jag släcker den tidigare anslutna lampan tänds den nya (alltså med samma brytare). Den enda inkoppling jag gjorde var att koppla lampan i taket till jord (gulgrön)/Nolla (Blå) /fas (grön kopplad från vit). Att lamporna växlas torde vara en viktig del i mysteriet.

I kopplingsdosan ligger alltså fyra lösa trådändar varav två är gröna kopplade på vita kablar.
 
Du får vä följa trådarna från brytaren. Det är inget mysterium, du har tydligen kopplat in nya lampan på andra utgången från en trappbrytare.
 
Tack för svaret :) menade egentligen inte att det var ett stort mysterium. När köket byggdes om av tidigare ägare har man tydligen återanvänt delar av en gammal trappkoppling. Mätte den andra fasen (som kom ut i taket och tidigare var isolerad med tejp) och den styrs av brytaren bredvid den andra. Så lampan sitter nu monterad och den lösa trådändan som blir spänningssatt när den gamla lampan släcks är ordentligt isolerad. Förvisso är inte all kabeldragning korrekt vilket kanske är ett problem.
 
På vilket sätt är den inte korrekt?

Du bör isolera "överblivna ändar" med något bättre än eltejp, ex. en "Ubåt" eller Torix.
 
Menade att det sitter ju en "fas" som slutar i kopplingslådan i taket som blir spänningssatt när den ena lampan släcks. Spelar väl ingen roll så länge ingen skall ändra något.

På den lösa kabeln satte jag en http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=164950027 och sen lite eltejp runt innan jag tryckte upp den dosan.
 
Någon har kanske bytt en kronbrytare till en trappbrytare? Byt din trappbrytare mot en kronbrytare - biff!
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.