Ja, rubriken säger väl det mesta. Vad blir på hyfsat normal skogstomt billigast. 200 kvm enplanshus eller 2x100 kvm 2-planshus?
 
Generellt sett så är ett 1,2 plans hus både billigare att bygga och att värma upp.
 
1,2? Menar du En och en halv plans, enplans eller tvåplans? Jag vill bara veta vad som generellt är mest ekonomiskt ur byggsynpunkt mellan enplans och tvåplans. En och en halv är inte aktuellt.
 
Våning nummer två är billigare att bygga per kvadratmeter än våning nummer ett. Därför blir det billigare med 1,5 plan eller 2 plan per kvadratmeter än 1 plan.

Detta har att göra med grunden och allt förarbete som föreligger den.
 
De killar som ev skall bygga vårt hus rekomenderar 1 planshus. De sa att det inte är mycket billigare att bygga lösvirkes 1½plan. Det tar längre tid att bygga på höjden sa de. Man blir mer väder beroende när man skall klättra högt. Detta är så klart inte då samma kvm yta. För oss var det ett 1½plans på ca 160-170kvm eller ett 1 plans på ca 130-140. Då sa de att 1planshuset blir billigare för oss. Vi har också ritat in en vinkel i köket som ett burspråk fast inga sneda vinklar utan raka. Detta blir billigare eftersom det tar inte lika lång tid som med de sneda och något mer kompiserade vinklarna. Ett tips för er som ritar själva.
 
Kan du få våning två att samsas om taket med våning 1 är det billigare att bygga två våningar.

mvh
David
 
Eftersom vi bygger 1,5 planshus så vet jag att det tar otroligt mycket tid med våning två jämfört med bottenvåningen, men eftersom vi bygger själva och har hiskeligt låg timlön ;D så blev det billigare att ha mindre grund och tak :) Dessutom hade 220 kvadrat inte fått plats på tomten...
 
Dessutom hade 220 kvadrat inte fått plats på tomten...
Det är en faktor som är lätt att glömma bort, lite tomt är kul att ha kvar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.