Hej!

Har letat en massa på forumet och på google men hittar inget som hjälper mig så mycket som jag skulle önska. Jag håller på att renovera köket just nu, och har en bekant som hjälper till med elen. Nu är det så att jag har inga 20A i min elcentral, bara 16A och 10A.

Nu undrar jag hur det kommer funka med den nya hällen som har en maxeffekt på 7200W.

Jag vet inte om jag räknat galet, men kom fram till 16A*230V=3680W

Det här är hällen:
http://assets1.tretti.com/pdf/information_sheets/12385.pdf

Då är frågan om Hällen inte alls kommer att starta eller om jag kan köra två plattor varav en med boost, alternativt tre plattor utan boost?

Diskmaskinen kommer vara ansluten till samma kabel, men gissar att den inte drar så mycket ström, eller att man inte får köra den samtidigt som man lagar maten?

Tack på förhand!
 
Är det enfas eller trefas till i lägenheten och till spisen?
 
En diskmaskin drar mycket under den delen av programmet där vatten värms, då kan den nog dra 10A.

Om vi nu gissar att det är en lägenhet. I lägenheter är det vanligt med enfasmatning av hela lägenheten, ofta en 25A huvusäkring, och en 20A säkring till spisen.

OM du nu bara har 16A säkring sedan tidigare till spisen, så låter det underligt. I hus med 3 fas matning kör man normalt med 3 x 16A till spisen. Så du bör undersöka noga om det är trefas matning eller enfas till lägenhten.
 
hempularen skrev:
En diskmaskin drar mycket under den delen av programmet där vatten värms, då kan den nog dra 10A.

Om vi nu gissar att det är en lägenhet. I lägenheter är det vanligt med enfasmatning av hela lägenheten, ofta en 25A huvusäkring, och en 20A säkring till spisen.

OM du nu bara har 16A säkring sedan tidigare till spisen, så låter det underligt. I hus med 3 fas matning kör man normalt med 3 x 16A till spisen. Så du bör undersöka noga om det är trefas matning eller enfas till lägenhten.
Saken är den att en elektriker bytte ut gamla elcentralen mot en ny elcentral med automatsäkringar för två år sedan precis när jag flyttade in, och jag har ingen aning om det fanns 20A i den gamla elcentralen.

Så här ser centralen ut:
bild.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det verkar ju finnas tre stycken 16A, betyder det att jag kan ha 3-fas? Eller är det bara så elskåpet ser ut, och att det är separata säkringar?

Jag har som sagt ingen aning om hur det såg ut innan, då jag överlät allt till elektrikern när han bytte ut den gamla elcentralen mot den här som är den nya, och då fick han dra om alla kablar i lägenheten. Har han gjort fel då?

Är det mycket jobb att dra nya kablar?

Han som hjälper mig med elen i köket nu är en bekant till mig och vill inte lasta på han för mycket jobb...

Jag bor i lägenhet i ett bostadshus som är byggt tidigt 70-tal.

Tack för alla svar!! Uppskattas!


EDIT: Frågade elektrikern om han kunde byta ut 16A till 20A eller 25A, och då sa han att det inte fick plats en ytterliggare kabel i röret. Tydligen ska diskmaskinen ha en separat på 10A eller 16A, och spisen en egen kabel som är i så fall 20A eller 25A.
 
Redigerat:
Det är inte helt uppenbart (för mig, jag är inte elektriker). Men jordfelsbrytaren som sitter där är för trefas. Det bevisar dock ingenting, det kan fortfarande vara enfas matning till lägenheten.

Du skulle behöva titta på huvudsäkringarna, de sitter vid elmätaren. Ofta sitter elmätarten i ett mätarrum någonstans i källaren.

En elektriker eller någorlunda elkunnig person skulle lätt kunna mäta i centralen och avgöra om dte är tre fas eller ej.

De 3 16A säkringarna, vad klan de gå till om inte till spisen? Hur ser den gamla spiskopplingen ut?
 
Ta dit en elektriker så kan han ge dig svar på dina frågor och undringar på en kvart. Det är mycket enkelt att öppna centralen och då ser man på en gång hur det är kopplat. Troligtvis kan du även lösa diskmaskinsströmmen relativt enkelt men man måste se hur det är gjort på plats för att kunna ge ett säkert råd.
 
Tack för alla svaren! Ska träffa elektrikern imorn igen så får vi gå igenom hur vi ska lösa det!
 
Hur är nuvarande spis inkopplad? Hur är den märkt?

Din central kan antingen ha trefas inkopplad, eller så är den förberedd för trefas. Om den "bara" är förberedd så borde det väl snarast varit en 20A-säkring och resten 10A istället för tre 16A.

Finns det nån lista över vad säkringarna bryter?

Om du har din gamla spis inkopplad fortfarande så kan du prova ifall de tre 16A-säkringarna bryter strömmen till olika plattor / ugnen.

OBS, lita inte på "platta på"-lampan om det är en gemensam lampa för alla plattor, den kan vara kopplad på en fas för hela spisen medan plattorna är fördelade på flera plattor. Om det däremot sitter en lampa för varje platta så kan du nog lita på lamporna. Likaså kan man nog alltid lita på att kontrollampan för ugnen är kopplad på samma fas som ugnens värme.

Det vanliga för spisar är att ugnen går på en fas, två plattor på en annan och ytterligare två plattor på en tredje fas. Vilken fas som är vilken spelar oftast ingen roll så det är inte självklart vilket som är vilket.

====================================

Vad gäller diskmaskinen så är det vanliga att ha ett 10A-uttag, men det är ju inte olagligt att köra den på ett 16A-uttag.

Om du ska montera en inbyggnadsugn på något annat ställe, och det är trefas till nuvarande ställe, så kan du köra två faser till hällen och den tredje till diskmaskinen och dra ny matning till ugnen, ifall kabeldragningen blir lättare.
 
Din bekanta "elektriker" har han varit där och tittat?

Om han inte kunde avgöra ifall du har en eller trefas matning så tycker jag kanske du borde låta någon annan göra det elektriska, det låter som det kan bli farligt annars.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.