Status
Tråden går ej att kommentera.
01. Att Bygga Ett Nytt Hus - i Falun

Första dagen för denna blogg som skall fungera som dagbok, minnesanteckningar, utvärdering, ris och ros, etc. under byggtiden/utförandeentreprenaden för vårt projekt Villa Måseskär 171, Södra Galgberget 33:267, i Falun.

l_bc788b10-482f-40f6-96bb-b87297f1de66skiss-mc3a5seskc3a4r_157_116333382.jpg


Husleverantör är vald liksom husmodell.
Bygglov godkännt och "spaden" satt i backen.


En summering av vad som hittills skett. Mest pappersjobb...

Vintern/våren 2010

Tittade på hus, men det fanns inga som tilltalade oss direkt. Dyrt var det också, för gamla hus. Tankarna gick till att bygga nytt. Nytt är skoj. Eller?

April 2010.

Vi bestämmde oss för att bygga nytt.

Tittate på olika alternativ. 1-plan snyggt men inte ekonomiskt om man ser till driften (uppvärmning).
2-plan ekonomiskt, kunde bli snyggt om det inte är för litet, proportionerna är ju viktiga. 1,5-plan med takkupor och inte allt för låga innerväggar är ett trevligt alternativ. Vidbyggt garage eller inte. Vinkel. Källare. Betong, trä, kanske plåt?! Funkis, klassiskt.... Mycket att fundera kring. Jävligt mycket att fundera kring.

Valde ut en tomt och bokade den. Blev som vi ville en hörntomt. Perfekt.


Maj 2010.

Fick byggkrediten godkännd.

Köpte tomten vi bokat. Tillträdesdag blev 1:a juli. Fick sedan betala avgift för tomtkö till Falu Kommun.... Fast vi inte stod i någon kö. Lustigt.
Fick köpekontrakt på tomten.


Tittade vidare på husmodell och leverantör. Granskade en ansenlig mängd offerter. Vände och vred till en förbannelse.

Valet föll i alla fall på Västkustvillan efter att vi gått igenom ca 60 småhusleverantörer och jämfört pris och byggnadsteknik.
Husmodell blev Måseskär 157.

Det blev också ett garage 55kvm med ett loft ovanpå, ca 24kvm. Perfekt som förråd. Loftet alltså.

Juni 2010.

Fick välja adress, Granatstigen eller Pegmatitstigen. Då det senare lät som ett sjukdomstillstånd så blev valet lätt. Granatstigen! Adress klart, bara att köpa postlåda då.

Beställde nybyggnadskarta från kommunen, kostade 4200kr. Då ingick fel i texten, tack för det!, ytan stämde inte överens och dessutom fel format enligt uppgift på mail...

Skrev på köpeavtalet med Västkuststugan (Västkustvillan) och blev lovade bygglovshandlingar innan semstern. Gick på semester den 28/6, då hade inga ritningar kommit ännu...

Juli 2010.

Semester - skönt.
Fast jag undrar vart bygglovshandlingarna tog vägen.

Augusti 2010.

Bygglovshandlingarna kom, äntligen. Skickade de genast till kommunen, Falu Kommun Stadsbyggnadskontoret. Även fast de innehöll fel. Man hade inte ritat så som vi beställt...
Fick en mycket trevlig byggnadsinspektör, Fredrik Munter. Hjälpsam och bra. Rekommenderas. Är det muta att bjuda honom på inflyttningsfesten...?

Gick igenom hur köket skulle vara. Givetvis stämde inte de ritningar vi fick hem med de ritningar som presenterades då vi skrev kontrakt. Efter många turer fick vi som vi ville. Det kostade då ca 10000kr mer än standard iställer för nästan 15000kr. Sparade in 5000kr på att man var envis och observant där. De pengarna lär försvinna snabbt åt något annat håll iofs, men ändå. En liten seger är också en seger.

Fick energiberäkning, fuktsäkerhetsprojektering m.m.

Utsåg kvalitetsansvarig enligt PBL. Sven Janis.

September 2010.

Tog in offerter på urförandeentreprenaden. Tittade främst på totalentreprenad = bara ett kontrakt på utförande. Något dyrare - mycket enklare. Ingen 3-partstvist om något felar. Bara en person att jaga, det är ju lättare än att jaga flera.

Gjorde förhandsvärdering. Intressant att få sitt hus värderat då allt som finns är en överbeväxt tomt. Utan el och vatten.

Betalt stämpelskatt/lagfart.

Fått BYGGLOV.

Skrev så kallad slutbeställning på husleveransen, villa Måseskär 157. Gjorde de sista (trodde vi) justeringarna.

Då de reviderade Bygglovshandlingarna kom var det ändå fel!! Flera turer... Blev tvungen att förklara hela beställningen ogiltig innan vi kom överens, för att få den planlösning säljaren lovat oss. Många mail och samtal blev det med försäljningschefen bl.a. Det löstes till slut och kostade 9000kr, vart ok. Fick bra rabatt.
Detta problem var i grunden pga tillgänglighetskraven som, för att man måste handikappsanpassa även om det nu inte är kännt om någon rörelsehindrad skall bo i huset, gjorde att huset blev större. 60cm bredare exakt. Vilket gav utrymme att placera dörrar m.m. så som vi ville och blivit lovade.

Kan såhär i efterhand konstatera att det inte är förenat med god miljöanda att bygga handikappsanpassat. Jag undrar hur många ton virke extra per år som går åt, och golv, tapeter,... kronor... tid... utsläpp för ökade transporter.
Och så går det åt mer energi till att värma huset sedan. Inte heller bra för miljön, eller min plånbok.

Hur som helst.
Villa Måseskär 157 som i vår tappning blir Måseskär 171 är ett steg närmare invigning.

Oktober 2010.

Byggsamråd (möte) hölls på stadsbyggnadskontoret. Genomgång av handlingar och utförande, krav, regler, lagar och en massa annat nödvändigt och icke nödvändigt (enligt mig).

Kapade ner alla små träd och buskar på tomten.

20101007041_116333914.jpg

20101007042_116334003.jpg

Äntligen överens om köket med Västkustvillan. Det tog sin tid.

Skrev kontrakt med entreprenören, Nicklas Engberg på Tunsta Bygg. Verkar lovande!

Byggkrediten upplagd.
Betalt pantbrev. utgifter utgifter.

Fått faktura för bygglov, bygganmälan och planavgift. Hua, dyrt.

Reviderad Bygglovsansökan godkännd liksom byggstart.

Skickade in föranmälan för byggström 28/10, ville ha den dagen efter. Man bör vara ute ca 4 veckor innan. Men inget är ju omöjligt. ETEAB signade, en behörig elektriker måste göra det. Tack ETEAB, Henrik W. Vi ses på inflyttningsfesten, våren 2011.

November 2010.

Grävare på plats, byggström inkopplad. Fick byggström på bara 4 dagar, inkl lördag+söndag. FEV är snabba. Falu Energi och Vatten. Bra jobbat Christer Montin! Du är bjuden på inflyttningsfesten!

Grovutsättning genomförd. Polytech, Peter. Snabbt och smidigt. Du kommer på inflyttningsfesten?

Sålt snöskotern! Det Är dyrt att bygga hus.

Emottagit grundritningar för hus och garage.

Nästa problem med husleverantören Västkustvillan. Fått fel pris i tilläggsbeställningen!
Bytte trapp, lade till garderober och stenskivor i fönstren. Fick ett pris, men nu gäller tydligen inte det. Fast det var undertecknat. Ris ris ris till Västkustvillan just nu, igen. Ännu en gång, till....
Skrev till försäljningschefen eller vem det nu var, får se vad jag får för svar.

Balkar och rör m.m. har levererats till tomten.

img_4565_116336076.jpg

Just nu

Avschaktning pågår. Bygget påbörjat på allvar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.