Hej

Jag är nyfiken på att veta hur en energikalkyl ser ut för ett stenhus och om det är någon skillnad på stenhus och trähus. I en tidigare tråd skrev Karl_Malmqvist någon uträkning som såg intressant ut som gav någon form av slutvärde på kw/m2.
Nästa fråga är om det är kw/m2 som är svaret på en energideklaration?
Är det någon där ute som kan hjälpa mig att räkna ut något liknande för vårt hus? Vi är 2 vuxna och 2 barn 4 och 6 år gamla. Huset är ett 1,5 planshus, lättbetonghus med torpargrund, ytterväggarna 350mm lbblock, byggyta 150m2, uppvärmd boyta= 200m2, golvvärme i bägge plan, uppvärmt med en frånluftsvärmepump stöttad med ytjordvärme 200m slang (IVT495 twin med 9kw elpatron). Vad skulle detta ge i en energikalkyl?

Mvh Honken
 
Som stenhusägare (Lindenvilla), så kan jag säga att det är skillnad. Men det är även skillnad mellan "stenhus och stenhus"

Har en energideklaration nån stans, där min förväntade förbrukning skulle vara 16.000 kw.
Jag har de senaste tre åren förstört snitt 12.000 kwh/år

Har frånluftsvärmepump samt kamin,
Sambo och ett barn, 192 kvm 1 1/2 plan

Stor energislukare är ju även varmvatten (dvs, vilka dusch vanor etc. Skillnad på småbarn och tonårsdöttrar...)
 
Honken_byggare skrev:
Är det någon där ute som kan hjälpa mig att räkna ut något liknande för vårt hus?
Antar att du är genuint intresserad, och inte behöver uträkningen för kommande samråd hos kommunen. Jag använde mig av Isovers och Parocs gratisprogram framtagna för att fungera som underlag inför samråd.

http://www.isover.se/sw29671.asp (gratis)
http://www.isover.se/sw31024.asp (licens)

http://www.stenull.paroc.se/produktdat/ (se, beräknings program)

I praktiken vet folk på kommunen inte riktigt hur de ska hantera dessa beräkningar, utan nöjer sig med att lita på bl a Isovers modell, där om jag inte missminner mig, räknar man med sk interna laster. En sådan kan vara värme från människor, 100 W/person. Det står inget om det gäller i vila eller i svettigt tillstånd ;)

Vill man fördjupa sig i ämnet enegriberäkning finns det ett lättfattligt examensarbete att läsa.
http://www.byv.kth.se/avd/byte/exjobb/308.pdf
Författaren resonerar kring solinstrålning, personvärme, förluster pga luftläckage, avluft, avlopp osv. Mycket intressant.
 
Intressant läsning. Jag skall kolla på det i detalj och se om jag kan använda det för att räkna på mitt hus. Nackdelen är att jag inte kan mäta olika delar av energiförbrukningen, jag har ju bara en mätpunkt och det är köpt el.

Tack

Honken
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.