Totalentreprenad är det säkraste alternativet som kräver minst ansvar av dig som byggherre. Det finns inget bättre alternativ.
Det är också det dyraste alternativet. I de fall man lyckas få tag på någon som bygger på totalentreprenad så brukar det röra sig om en merkostnad på ca 10% jämfört med övriga alternativ. Just LB-hus verkar dock inte ha fullt så stort påslag på totalentreprenaderna.

Det bara ett fåtal hustillverkare som tar på sig totalentreprenader. Däremot går det att få vilket hus som helst byggt på totalentreprenad bara du hittar en entreprenör som är villig att gå med på det. I Stockholmstrackten vet jag att det finns entreprenadföretag som specialiserar sig på totalentreprenader så ett alternativ kan vara att kolla Gula sidorna.
 
Myresjöhus har osså TE
:)
 
Om du har 2 kontrakt så skall de göra det som står i respektive kontrakt, allt som visar sig falla utanför båda kontrakten blir ditt problem. Om man skall hårddra det så är det i så fall du som är ansvarig för att de båda kontrakten överrensstämmer.

I extremfallet så är det även då så att ett fel som är antingen entrepenörens eller husföretagets, hamnar hos dig tills det gått att utreda vem av de 2 som skall betala, trots att de båda är samma företag. Fullt så illa tror jag iofs inte att ens de husföretag som är mest utskällda här skulle bete sig.

En (liten) nackdel med totalentrepenad är att ditt infytande som kund minskar i samma takt som ditt ansvar. Ett totalentrepenads kontrakt innehåller ofta formuleringar som: "vitvaror skall vara Miele eller likvärdigt", då betalar du för Miele, men entrepenören kan välja att sätta in något totalt okänt märke och det blir du som skall bevisa att de inte är likvärdiga. Exemplet är väl lite extremt, men principen är den.

Så jag tror att med totalentrepenad så är det minst lika viktigt att vara medveten kund framförallt vid kontraktsskrivningen. Se till att få hjälp med tolkningen av kontraktet av utomstående. Betala en byggkonsult för det, bör inte behöva vara allt för dyrt. Jag tror att det alltid är bra att ha en byggkunning expert tillgänglig för frågor även vid en totalentrepenad.

Det kommer att dyka upp frågetecken under resan, och det är också viktigt att formulera era egna svar på frågor från entrepenören riktigt, om entrepenören ex. frågar om det är OK att byta klinkersfabrikat, och ni tycker att det nya är OK, så är valet plötlsigt ert ansvar, visar det sig senare att plattan inte är godkänd för golv i våtrum, så är det ni som valt fel platta. Då kan det vara bra med proffs hjälp för att lära sig svara på ett "säkert" sätt.

En detalj som jag förstått att husleverantören ofta försöker skriva bort är vitet. Det bör alltid finnas en förseningskostnad inskriven, inte bara för att få leverantören att försöka bygga färdigt i tid, utan minst lika viktigt som påtryckning för att få dom att åtgärda fel i tid. En vanlig metod är annars att dom segdrar alla konfliktfrågor, så att man till slut ger upp att bråka när dom fixat de 10 värsta detaljerna, men om en segdragning betyder att deras böter ökar med 0,5% (av entr-. summan) i veckan så kommer dom att var måna om att hitta lösningar.
 
Vi bygger med Götenehus, totalentreprenad. Endast ett kontrakt!
 
Hej!
Totalentreprenad betyder att du har endast ett avtal med husleverantören.
Detta betyder att husleverantören ska skriva ett avtal på ABS 05 från årsskiftet.
Detta kontrakt är det som man bör köpa ett hus på.
Jag såg att någon hade skrivit att det förekommer att man ex. vis avtalar bort vite vid försening.
Detta är helt felaktigt. Det går EJ att avtala bort.
Gå gärna in på Garbo:s hemsida och printa ut ett ex utav ABS 05, så ser ni hur ett avtal ser ut.
Ni hitter Garbo (som står för färdigställandeförsäkringen )gå in på www. Garbo.se.

Någon frågade även om det är en Totalentreprenad om man har ett avtal med en husleverantör och ett annat med en byggare. Detta är Ej en totalentreprnad då du i detta fall har att göra med två avtalspartner.

Endast ett avtal är totalentreprenad.

Det finns föresten fler företag än LB-hus som tillhandahåller detta. Jag känner till följande:
Götenehus, OnsalaVillan,Villa Nordic
 
Även Älvsbyhus !!!

Jörgen och Sanije
 
Att bygga ett hus på totalentreprenad innebär att samma företag, totalentreprenören, på ett avtal svarar för både projektering och genomförande av entreprenaden. Allt material och arbete enligt beskrivning och specifikation ingår. Tillkommer gör tomtkostnader, anslutningsavgifter, kostnader för bygglov och andra myndighetskostnader.
Totalentreprenören har ett funktionsansvar. Tar alltså ansvar för den färdiga produktens funktion.Detta behöver inte innebära att han kan välja vilket material som hellst, exempelvis vitvaror, som "hempularen" skriver. Åtagandet är oftast detaljbeskrivet i form av både material- och utförandebeskrivningar. Vad som inte heller en totalentreprenör i sitt anbud normalt dock svarar för är extra kostnader för grundläggning utöver vad han genom besök på platsen kan bedömma (enligt ABS 05). Kostnader för sprängning, extra urgrävning, fyllning, pålning o.dyl. tillkommer således.

Om fel uppstår så har beställaren bara en part att vända sig till. Vid delad entreprenad eller husbyggsats plus generalentreprenad skyller ofta entreprenörerna/husleverantören på varandra då fel uppstår. Det absolut säkraste och mest bekymmersfria alternativet är alltså att bygga huset med hjälp av en seriös totalentreprenör. Kanske lite dyrare men jag anser att detta kompenseras av tryggheten.

Vad gäller vite eller skadestånd vid dröjsmål så föreskriver varken konsumenttjänstlagen eller ABS 05 vite. Vite kan avtalas om parterna är överens om detta, annars gäller konsumenttjänstlagens allmänna regler, som innebär skadestånd. Beställaren har då att visa sina direkta relevanta kostnader med anledning av dröjsmålet och skall ha ersättning härför. Vid vite utfaller vitet om dröjsmål uppstår (=försenad slutbesiktning) oavsett detta inneburit en kostnad för beställaren eller ej.

Myresjöhus, en av de största aktörerna på marknaden, tillhandahåller också totalentreprenad.

 
Hej!

-Tänk framför allt på alla kostnader som INTE ingår...

Ta t.ex. tomten. som kostar i snitt 100.000kr att göra iordning med fyllnad, sand & jord, gräs, gångar, uppfart mm.

Samt alla de där "detaljerna" som man inte tänker på att de inte ingår. Detta kan t.ex. vara kakel & klinkers (dyrt, om man inte vill ha det urtråkiga vita), utelampor, veranda. samt en detalj som oftast glöms bort men är både nödvändig & svindyr, nämligen badrumsdetaljer (toapappershållare, handukskrokar osv.) Det är inte ovanligt att de kostar över 500kr styck..  :surprised:

Samt tillägg som spotlights, bredbandsuttag (vår lokala bredbandsleverantör tar 650kr per uttag x 7 st..  >:( & på detta vill de ha närmare 10.000 för inkoppling av kabel-tv & bredband), Vitrinskåpsluckor i köket, Baldakin i köket, postformning av bänkskivan, nedsänkt ho.

osv. osv.  

Så om ert kostnadsförslag är på 2.1miljoner.. räkna då med + 100.000kr för tomt, typ: 50.000 för tillägg + lika mycket till för öviga saker jag räknat upp..

+ minst 20.000kr för fasadmålningen (enplanshus) till ca: 50.000kr för 1,5-2 planshus!

Räkna med att få lägga till ca: 200- 300.000kr utöver "Husbygget"

:)



EDIT: se gärna "veckans fråga" på www.byggahus.se"

Enligt 91% vart huset dyrare än beräknat!
 
carlssoni skrev:
Att bygga ett hus på totalentreprenad innebär att samma företag, totalentreprenören, på ett avtal svarar för både projektering och genomförande av entreprenaden. Allt material och arbete enligt beskrivning och specifikation ingår. Totalentreprenören har ett funktionsansvar. Tar alltså ansvar för den färdiga produktens funktion.
Vad som inte heller en totalentreprenör i sitt anbud normalt dock svarar för är extra kostnader för grundläggning utöver vad han genom besök på platsen kan bedömma (enligt ABS 05).
Din beskrivning av en totalentreprenad är korrekt.
En entreprenad enligt ABS 05 är dock en småhusentreprenad medan en totalentreprenad brukar baseras på exvis AB 92 och ABT 94.

Mvh
flakaeric
 
Ok...har jag fattat detta rätt?!

Om jag har kontrakt på totalentreprenad, gräver dom även ner trekammar brunn och borrar efter vatten vid behov av egen brunn, eller faller det på mig?
Kan jag själv bestämma vilket system jag vill ha till avlopp men att dom gräver ner det? Kan jag åka o hämta det avloppet och lämna det på tomten så dom gör resten?? Någon som kan ge mig ett bra svar på detta. :-/

F ö bra inlägg i ett bra forum....(måste smöra lite)... ;D

//Benny
 
Benny044 skrev:
Om jag har kontrakt på totalentreprenad, gräver dom även ner trekammar brunn och borrar efter vatten vid behov av egen brunn, eller faller det på mig?
Allt hänger på vad som står i avtalet som ni skriver. Om ni kommer överens om att detta ska ingå så blir det så.
 
Det bör väl stå dels i ditt avtal, dels i din leveransdeklaration vad som ingår, kika där.
:)
 
Som en komplettering till vad jag skrivit ovan, och eftersom annat angivis, vill jag tillägga att för såväl delade entreprenader som totalentreprenader mot konsument gäller sedan nyår konsumenttjänstlagen (tvingande) och som komplettering till denna ABS 05.

ABT 94 gäller för totalentreprenader mellan näringsidkare (kommer från nästa höst att ersättas av ABT 05) och AB 92 (som f.ö. sedan i höstas ersatts av AB04) gäller för utförandeentreprenader (där entreprenören inte har totalt funktionsansvar utan genomför entreprenaden enligt beställarens beskrivningar och specifikationer).

I en totalentreprenad kan naturligtvis, om parterna avtalar om detta, även yttre arbeten som de som Benny 04 nämner ingå. Är det en totalentreprenad har entreprenören ansvar för att den färdiga produkten fungerar, både vad gäller utförande och material.
Skaffar Du själv materialet och problem uppstår finns risk att det vid ev. fel uppstår tvist om vad felet beror på, materialet som Du skaffat eller utförandet/arbetet som entreprenören gjort.

Har man inte totalentreprenad med funktionsansvar måste man med hjälp av en kunnig projektör ha projekterat objektet så man föreskriver rätt utförande på såväl arbete som material för att få önskad funktion.
 
Har alla hustillverkare med TE funktionsansvar? ??? ???

Man undrar ju ibland vad man ger sig in på... :D

Har tid bokasd torsdag kväll nästa vecka för att skriva kontrakt. Men ännu så väntar vi på underskrift av ägaren till grannmarken för att få lägga markbädd där, och på kommunen för att dom ska bestämma sig om förköpsrätt...vilket dom iofs inte kommer att utnyttja. ;D

Så, är det ngt jag spec skall tänka på i detta läget? Ska f ö skicka in papper till miljökontoret om brunnn/avloppsplacering.

//Benny
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.