B
Har satt i lågenergilampor i takbelysningen i källaren. Tidigare satt där svaga 15W glödlampor. Har nu satt i 8 och en del 9 w lågenergilampor. Fantastiskt mycket bättre/starkare ljus. Nu till fråga, de drar ju mindre än de 15W lampor som satt där innan, är det bara att byta till dessa nya starkare lampor utan vidare. Inget man bör tänka på? Jag har ingen dimmer eller så. När man känner på de nya lamporna känns de dessutom svalare än de gamla vanliga glödlamporna. Förlåt en okunnig.:blushing:
 
Ingen fara överhuvudtaget, helt normalt att de lyser mer , en lågenergi på runt 9W skulle jag säga motsvarar en vanlig glödlampa på ca 40W.
 
B
Bäst att fråga så man är säker. Tack
 
B
Följdfråga: i källartaket sitter det 8 st lampor, parralellkopplade. Visst kan man blanda lamptyperna, dvs olika sorts lågenergilampor och vanliga glödlampor? Ser jag till att totala wattstyrkan inte överstiger de 8x15W som suttit där från början borde det väl vara OK?
 
Om det är en normal elinstallation och inte något märkligt hemmapul så kan du säkert ha betydligt högre total effekt (8x15W är ju bara 120W). Förutsatt att armaturerna klarar det, men jag har svårt att tro att de bara klarar max 15 W. Det brukar stå på dem vad max effekt är. Hur som helst så går det bra att blanda.
 
B
Fast effekten blir i alla fall lägre med de nya lågenergilamporna de är alla på mindre än 15w styck
 
En sak man ska tänka på är att denna typ av lågenergilampor är känsliga för värme. Har man täckta armaturer kan det bli för varmt för lamporna och detta resulterar i kraftigt försämrad livslängd. Inte kul att behöva byta ut dem bara efter några månader..
 
B
Armaturerna är inbyggda i lådor i innertaket. När jag känner med handen så är det mycket svalare i de lådor som lågenergilamporna sitter i jämfört med glödlamporna på bara 15w. Och vilket mycket bättre ljus det blivit....:)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.