Hej alla!
Jag har ett jäkla problem och jag hoppas att någon kan tipsa mig om en lösning.

Jag bor i ett 70-tals hus med gillestuga och källare. Huset är byggt på betongplatta och väggarna är murade med lecablock. Taskig lukt har förföljt oss länge och för ett antal år sedan rev jag upp allt golv i gillestugan som låg på reglar av tryckt virke. Bra, tänkte jag här har vi problemet. Allt slängdes ut och ersattes med platonmatta, skumplast och nya reglar samt nytt golv.

Det blev bättre ett tag och lukten tycktes försvinna men så nu efter några år börjar det jäklas igen. Någon som kan ge ett förslag om vad jag kan ha missat?
 
Det behöver ju inte vara golvet iofs, kan för lite byggteknik i källare men ventilation och utvändig dränering känns väl som viktiga faktorer för att få god luftmiljö. Med ventilation menar jag både rumsventilation och luftspalter i konstruktion.
Spontant tänker jag på att fukten kommer via Lecan såväl som betongen. Platon lär väl stoppa vandringen via golvet, men Lecan kommer likväl tillåta fuktvandring och organiskt material intill denna kan kanske skapa detta, rent spkulativt.
Även isolering i källare är ju ofta problemområden. Här kan kanske exvis en markisolering vara lämplig för att "värma" lecastommen/torka ut den. Men dubbelkolla det jag säger, är som sagt inte alls hemma på detta område. Hoppas det är något...
 
Det kanske går att blåsa ut med hjälp av en fläkt? Hade det varit utan källare hade det gått!
 
...eller sätta in en luftavfuktare om ni inte har olje- eller pelletspanna???
 
Jag har varit med och renoverat två hus med den konstruktionen du beskriver men vi lade in regelgolv av Nivell konstruktion som står på plasttassar och ett fläktsystem som suger in luft vid socklar på beräknade platser genom ett avvägt rörsystem under golv och isolering.
Plattan behandlades med fungicid och ALLT organiskt material avlägsnades dessutom så lyftes alla innerväggar upp och ställdes på plastklackar bara för att stoppa all fuktvandring.Detta efter instruktioner och hjälp av specialistföretag i denna branschen.
Har svårt att tänka mig att dessa hus skulle kunna få bekymmer.

Har du haft specialisthjälp eller frågat en "kille på jobbet"?

Mvh
 
Peter_-_Emma skrev:
Jag har varit med och renoverat två hus med den konstruktionen du beskriver men vi lade in regelgolv av Nivell konstruktion som står på plasttassar och ett fläktsystem som suger in luft vid socklar på beräknade platser genom ett avvägt rörsystem under golv och isolering.
Plattan behandlades med fungicid och ALLT organiskt material avlägsnades dessutom så lyftes alla innerväggar upp och ställdes på plastklackar bara för att stoppa all fuktvandring.Detta efter instruktioner och hjälp av specialistföretag i denna branschen.
Har svårt att tänka mig att dessa hus skulle kunna få bekymmer.

Har du haft specialisthjälp eller frågat en "kille på jobbet"?

Mvh
Det har jag själv hemma. Men TS har källare och källarväggar släpper genom den lukten!
 
Vad jag förstår så kommer lukten som frågeställaren beskriver från golvet och att bekymmret är där.
Ifall lukten kommer från väggarna så borde det väl bara vara att ringa grävfirma och fuktsäkra dessa med allt vad det nu innebär.
Det viktiga i dessa frågor anser jag är att fråga yrkesfolk som kan detta samt studera själv.

Jag sanerade mitt hus från hussvamp för ett par årsedan och betalade då Anticimex för 3 besök och löpande instruktioner och ideer, detta kändes väldigt tryggt samtidigt som jag själv läste på hur det skulle göras.
Efter kontakt med byggfirma ang sanering så utförde jag jobbet själv då jag konstaterade att dom inte var så noggranna som jag önskat.
 
Bara för att utesluta det så kanske du ska kolla så du inte har ett lager flytspackel ovanpå din betongplatta med Kasein i. Se på följande länk. Har en vän som bor i ett hus med detta problemet och det vart platon med undertrycksventilation över samtliga golvytor för att få bort lukt och emisioner.

Vet inte hur vanligt det är i hus men en hel del lägenheter har problemet.

// Mats
 
Tack för alla svar!
Nu är jag dock förvirrad eftersom svaren så att säga går isär lite. Lukten behöver alltså inte vara relaterad till något tryckimpregnerat? Trots att det är så jag upplever doften. Fukten i bottenplattan uppmättes som max 12 eller 14% på ett ställe när jag hade hela plattan ren kunde ingen fukt spåras med öga eller näsa.
Doften är koncentrerad till ett plan i huset som ligger till hälften under mark. Huset är alltså i fyra plan som ett 1,5 planshus med källare fast "brutet" på mitten i ett etage (Hjältevadshus). Den lägre delen av källaren ligger också på platta med murade lecablock. Här är plattan "naken" och målad, väggarna är putsade och visar inga tecken på problem. Även innerväggarna består av lecablock med puts. Det skumma är alltså i så fall att själva källaren inte doftar källare medan gillestugan som ligger ett halvt plan upp doftar. i gillestugan finns det även ett regelverk påbyggt väggarna med en tilläggsisolering så jag kan inte se själva putsen på ytterväggarna. Har funderat på att riva ner detta.

Experter har varit konsulterade men de sa att jag skulle göra det som jag faktiskt gjorde.
 
Funderade på det här med markisolering på utsidan. Vad ska man välja? Och ska man fuktspärra innan man lägger på med platonmatta eller liknande?
 
OJ! Tilläggsisolering på insidan är inte alls bra. Det som händer är att muren blir kall och du får kondensation på muren, ungefär som att blåsa på en kall fönsterruta. Det är mycket troligt att problemet finns där. Borra ett hål och mät fukten innaför panelen. Även om det är torrt nu på vintern så kan problemet uppkomma på sommaren, då kommer varm och fuktig luft in genom ventilationen.
Isoleringen ska sitta på utsidan, så att muren hålls varm. Det är inte helt nödvändigt att den går hela vägen ner, biten ovan mark och översta biten under mark är viktigast.
 
Redigerat:
Ok, jag har bestämt att riva innerväggarna till våren. Men hur funkar isolering utvändigt. Ska det fuktspärras och grejas innan man lägger på cellplast eller liknande?
 
Hej,
Försöker blåsa liv i denna tråd igen.
Jag har ett exakt likadant hus som du beskriver SvenGren, ett Hjältevadshus i fyra halvplan med gillestugan som "halvkällare". Vi har nyligen flyttat in och kände redan på visningen att det var en frän doft från gillestugan och var beredd på att något måste göras (källarplanet visar ingen doft).
Ett hål hade redan tagits upp i golvet och avslöjade att det uppreglade golvet var av tryckt virke med mineralisolering i två lager (reglar 45*45 och 45*70 ca). En mätning av luftfuktigheten visade ca 80%, dvs. förutsättningar för mögelpåväxt.
För att komma tillrätta med problemet rekommederade anticimex en undertrycksventilation.
Det kändes dock som en en nödlösning så vi bestämde oss för att riva ut hela rasket.
Två dagar senare är golvet utrivet. Under utrivningen kunde vi inte se några spår av fukt eller skador på isolering eller reglar.
Efter att ha läst denna tråd har vi också börjat att titta på väggarna.
Dessa består av träreglar, 45*25 (ej tryckt virke) uppreglade direkt på lecastenarna med frigolit som isolering. Som ytskikt sitter en typ masonitboard med fake fanér mot rummet (snyggt på 70 -talet :)
Mellan lecablocken och reglarna sitter masonitbitar som distanser. Inte heller här finns någon synbar fukt eller skador av fukt.
Jag tycker inte att vi klockrent har hittat vad som givit den fräna lukten, visst luktar det en del av det tryckta virket men jag är inte helt säker på att det är det som är boven.
Fortfarande en par dagar efter det att golvet är utrivet luktar det en hel del.

Nu är jag såklart väldigt intressead av om du, SvenGren har kommit tillrätta med lukten.
Andra kommentare mottages gärna :)

Som nytt golv funderar vi på en Nivell eller Granab lösning. Just nu lutar det lite åt Granab, det verkar var lite billigare (särskilt om man skall ha fläkt) och man slipper organiskt material. När jag pratade med killen på Granab föreslog han att vi inte skulle ha någon isolering mellan plåtreglarna. Eftersom man drar ned varmluft från rummet i luftskiktet under skulle isoleringen vara "onödig".
Någon som har någon erfarenhet elle ideer av vad det skulle kunna ha för effekter på värmekostnaderna och ljud. Blir det dyrt och slammrigt?


All input tas tacksamt emot.

Tack också till er som driver detta forum och bidrar med svar!
En riktig guldgruva för en amatör!

/An9ers
 
Ni rev golvet. Vi gjorde som Anticimex så. Undertrycksventilation. Funkar kanon! Inget lukt numera!
Lukten kom från syllar under ytterväggar. Inte golvet.
 
Jag funderade allvarligt på den lösningen också men trodde inte att den skulle ha fungerat med tanke på all isolering i bjälklaget. När vi rev upp golvet tyckte jag att de misstankarna stärktes, man hade i så fall antagligen behövt fler än en fläkt (golvet är ca 50m2).
Har du liknande hus som jag? Tryckt virke reglat med isolering på platta?
/Anders
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.