Thomas59
mats_o skrev:
Låter som om en saneringsstation från försvarets gamla fasta anläggningar skulle vara en bra mall att utgå från här.

Dvs avklädningsutrymme, dusch och sen rena kläder. Jag ser väl iofs en vinst med kombination med tvättstuga/grovtvätt i varje fall. Just att kunna ta de skitiga kläderna direkt in i tvätt maskinen.

Sen kan man stoppa in en bastu i samma område. Inte så dumt att tina upp frusna människor efter en vinterdag, dessutom är en bastu onekligen möjlig att använda som torkskåp XXXL
Saneringsstation var ju ordet jag letade efter:D. Det är ju precis vad den ska fungera som.

En restaurerad MIELE/WASCATOR-tvättmaskin för industribruk har också passerat revy. Finns ofta på Blocket för en rimlig peng. Där skulle man kunna slänga in hästtäcken och filtar, ridkläder, leriga barnkläder, hundsängarna hemma och hundkudden i bilen, jag kost sagt allt som man helst inte ser i den vanliga tvättmaskinen.

När vi ändå är inne på det militära skulle ju inte ett TORKRUM sitta fel. Det fanns i bottenvåningen på alla logement och funkade också fint att orka ved i. Finns det plats (och pengar!) kvar vore det ju bra om man kunde trycka in en bastu också. En grovbastu alltså.
 
Thomas59
Mikael_L skrev:
Tvättstuga/groventre har jag haft två funderingar kring.

Det ena är en sån där gammal hederlig duschkabin direkt på höger eller vänster sida om groventre-dörren.
Smutsiga barn, hundar, vuxna fulla med slipdamm och sånt får ta max ett steg innanför dörren innan allt ska duschas bort. Man skulle tom kunna tänka sig att duschkabinen kan ha två öppna sidor (med duschdraperi) så den helt enkelt fungerar som sluss. :)

Den andra tanken är "Varför har man ens en groventre i många hus, särskilt där den vanliga entren och grovisen ligger på nästan samma plats). Om man använder den endast för att lätt komma in och ut med tvätt som ska till/från torkställningen är det ju en rätt onödig dörr.
Ja detta för alla de familjer som inte behöver en grovis pga smutsiga barn, hundar och vuxna.

Jag tror groventrén ritas in av slentrian.
Duschkabin, nej för sjutton. Du tänker för småskaligt. Ett rejält blästerskåp som man får in en mindre bil i. Sen hål genom sidan på blästerskåpet med gummihanskar med ärmar in genom sidan så man kan duscha föremålen (högtryck givetvis) utan att blöta ner sig.

Duschar hundarna utanför ytterdörren eller vid garaget idag och man är helt genomblöt efter att ha duschat två 35 kg's hundar och det sker ju två tre gånger om dan under vår och höst.
 
Redigerat:
Mindre bil med gummihandskar?! Är det nån specialutrustning i stil med träratt och mugghållare?
 
Thomas59
billy_baver skrev:
Mindre bil med gummihandskar?! Är det nån specialutrustning i stil med träratt och mugghållare?
Hehe! ja nu då du säger det så blev det väl lite syftningsfel i den meningen.

Såg det men orkade inte ändra då min 4-åring klättrade på mitt huvud och ville påbörja matlagningen. Hon fick en kokbok i julklapp.
 
Har några hästmänniskor i bekantskapskretsen. Ett riktigt pannrum eller bastu verkar vara ungefär det enda som biter när man ska torka en 3-4 hästtäcken på en gång. Newfoundlanden skulle jag villja ha en biltvätt med den torkfläkten till.

Vi har ju en "liten" fråga kvar. Hur får vi in detta i en planlösning på ett bra sätt?
 
1. Sätt aldrig trappan direkt innanför ytterdörren!
2. Inga väggar kortare än 3.6 m.
3. Inte se köksbänkarna från matplatsen, kan t ex lösas med u-kök med halvhög vägg mellan kök och matplats.
/Greenbay
 
greenbay skrev:
1. Sätt aldrig trappan direkt innanför ytterdörren!
2. Inga väggar kortare än 3.6 m.
3. Inte se köksbänkarna från matplatsen, kan t ex lösas med u-kök med halvhög vägg mellan kök och matplats.
/Greenbay
Just detta med trappa är helt rätt, trots det så fick vi sätta trappan där. Helt kasst, ja men helt ok ändå om man bara använder denna entre till gäster.
 
Thomas59 skrev:
:
Nej en riktig groventre där man kunde spola av allt och alla och förvara ridkläder, hundgrejer och annat skitigt hade varit toppen. Kaklat med galler och avlopp i golvet samt slang är det som gäller.
jag skulle hellre drömma om en häststall som har en tvättsluss :). Bäst att lämna skiten där den tillverkas :) och komma hem i rena kläder....
gaia
 
Känns som att tråden har kommit ifrån ursprungstanken lite och kommit att handla om tvättstuga / grovingång istället.

Visst är det bra om man kan skilja dom åt, men det kan ju ta mer plats. Om man har två plan så kan man ju ha tvättstugan på övervåningen, det är ju ändå där tvätten brukar samlas. I alla fall jag tycker att det rent generellt brukar finnas mycket plats på övervåningar medan man på entrevåningen får kämpa för att få in allt man vill.

För oss som bygger ett enplanshus (ca 140 kvm) så finns inte förutsättningar för att ha grovingång och tvätt åtskilt. Däremot så planerar jag tvättstugan att 1.20 in på båda sidor är smutsigt område för skor och ytterkläder och resterande är rent. Ev. hästkläder i framtiden får bytas i garaget.
 
1. Ingen trappa vid entren håller jag med om. De flesta trappor har plansteg av trä och de blir lätt fula/repiga då man för med sig grus under strumporna från entregolvet.

2. Likaså bör man kanske tänka på att inte ha trägolv nära entren.

3. Likaså bör man fundera på om man skall ha en toalett nära entren. Tyvärr måste man ofta gå över hallgolvet med rena strumpor om man vill gå på toaletten, då för du in smutsen in i huset lätt.

4. Tänk siktlinjer när du planerar, oerhört viktigt! Jag tycker det är trevligt om du kan se i genom huset redan från entren eller en bit in i huset (dock inte direkt till soffa eller matplats samtidigt). Sedan får man gärna bli överraskad som besökare när du väl kommit en bit vidare, dvs att du ser igenom på andra hållet eller att en öppen spis eller liknande uppenbara sig. svårt att förklara och det häner ihop med vad du har för ev. utsikt också.

5. Tänk belysning redan när du ritar huset! Gå en kurs i hur man belyser ett hus såväl invändigt som utvändigt. Det kanske billigaste sättet att skapa ett mysigt och spännade hus. Många missar denna viktiga detalj. Köp/låna denna bok: Belysningsboken av Eliasabeth Wilhide. De "belyser" :D på ett enkelt sätt hur man bör tänka/planera.

6. Har inget med planlösning att göra men köp gärna in en trädgårdsarkitekt från början, dvs baka in det så du får med det i lånekostnaden. Detta är en punkt de flesta tänker att; det där kan jag spara in på, det fixar jag själv. Precis som med belysning så gör en välplanerad trädgårds så oerhört mycket för den totala upplevelsen och det behöver inte bli så dyrt man kan tro heller. Runt 15-25000 kr tror jag du hittar bra hjälp för.

7. Tänk säkerhet, dvs inbrottsskydd/larm, hur du placerar fönsterdörrar, var du har tänkt dig att förvara cyklar etc. Försök gömma cyklar/dyra grillar etc med en smart trädgårdslösning.

8. Tänk att du skall sälja huset en dag. Försök gör vissa utrymmen flexibla. Kanske kunna göra 2 sovrum av 1 eller vice verca.

9. Snåla inte på förvaringsutrymmen, lägg golv på vinden o skaffa vindslucka.

10. Försök undvika trender som ex. halva huset i puts o halva med cederträ (jag lägger ingen vikt i just detta exempel, det kan vara snyggt också men det är just en trend och trender brukar dö efter ett tag och sedan så ogillar du det precis lika mycket som du gillade det i början. Du skall leva med det många år. Det är lättare att byta trendiga tapeter än fasadbeklädnad.

11. Av samma anledning som punkt 11, försök undvika de mest trendiga kakel/klinker varianterna. Vad tråkig jag är men så fungerar jag :)

12. Förbered teknikrummet för framtiden. Kanske du skall avsätta plats för en rejäl
accumulatortank så att du kan ha solpaneler? Förbered även tomrör från teknikrummet upp till vind så blir det lättare sedan att dra all el/rör. Tomrör kostar knappt något.

13. Underskatta inte ett gammaldags torkrum med hänglinor.

orkar inte mer just nu, det finns mer detaljer om man önskar...
och jag ber om ursäkt för att jag inte höll mig till de 5 bästa tipsen om planlösning.
 
på punkt 3 skulle jag säga att man ska ha en toalett nära entren men det ska vara en toalett till och inte en som ska användas innifrån huset så att säga utan just som extra stöd.
 
Detta är mina 5 punkter

1. Planlösningen skall kännas enkel och självklar, undvik komplicerade planlösningar som skapar omöblerbara passageytor utan användningsområde. Testa att dra ett streck mellan alla dörrar för att se vad som kan tänkas bli kommunikationsytor när du ritar.

2. Kök med rejält med avställningsytor samt mer förvaring än du tror dig kommer behöva . Personligen gillar jag köksöar då de är väldigt lämpliga när man jobbar fler i köket och är bra att ha som buffébord när man har kalas. Men gör den inte för liten. Låt gärna köket och matplatsen bli ditt centrum i huset, en plats för flera olika aktiviteter och där man kan ha lite koll på rörelserna i huset. Alla vet ju att vid fest så hamnar man oftast till slut i köket :)

3. Rejält med förvaring vid entre. Antingen delar man upp förvaringsytan på en "fin"entre och groventre, eller så kör man en entre med massa förvaring. Helst ingen trappa eller toalett där man kliver in för att slippa dra runt grus.

4. Se till att du har utrymme för att hantera tvätten i tvättstugan så att du slipper de förhatliga tvättställningarna. En tvättstuga som kan se ut att innehålla en massa förvaring kan i själva verket vara tvärt om då det ofta går bort en massa utrymme i tvättstugor till värmepumpar, tekniska installationer och tvättutrustning.

5. Se till att inte göra för små rum, barnrum tex bör vara minst 10 m2 och ett rum för en dubbelsäng bör vara minst 13, men här spelar så klart formen in, ett lagom fyrkantigt rum är lättare att möblera än ett avlångt.

Vi är i planeringsfasen av vårt husprojekt så ovanstående är baserat på erfarenheter från vårt lägenhetsboende samt hur det var när jag som liten bodde hemma hos föräldrarna. Jag hoppas att vårt kommande hus kommer uppfylla alla kraven, men jag är lite rädd för att förvaringsbiten vid entreerna kommer vara mindre än vad vi egentligen behöver.. men vi får se.
 
Har en huvudpunkt: Utrymme.

Jag ser ofta nya planlösningar där det finns en eller med lite tur två klädkammare och det är allt. Resultatet blir att mycket prylar i form av verktyg och liknande hamnar i garaget som sen blir så fullt att bilen inte får plats. Tvättstugan görs ofta relativt liten vilket leder till att torktumlaren används till allt för att det inte finns plats att hänga.

Vi ska bygga tvättstuga nu och har valt mellan att placera den mer centralt men med mindre utrymme (får plats med linor/ställning över badkaret, men det är allt) och i källaren, men med rejält med utrymme. Valet föll på det senare även om det innebär att vi får bära lite tvätt. Fördelen är att det blir ett rum för klädvård och inget annat. Det är gott om plats för att kunna hänga 10kg tvätt, vika och stryka utan att behöva snubbla över sig själv.

Grovutrymmen har vi gott om iom ett gammalt hus. Det gamla pannrummet tjänar som förvaring för exempelvis färg och verktyg samt även som snickarverkstad nu under vintern. Sådana saker tänker man sällan på i ett nytt hus, men en vacker dag har man alla de där grejorna som är lite halvsmutsiga och ivägen men som behöver finnas någonstans. Eller så kör man lean-tänket och har aldrig mer material och verktyg hemma än vad som behövs för stunden...
 
  • Gilla
perwahlin
  • Laddar…
Hej

5 saker att tänka på tycker jag:
1 Se till att det finns två sällskapsutrymmen i huset, vardagsrum/allrum som går att avskilja ljudmässigt från varandra. Allt barnen vill se på TV är inte lika roligt att lyssna på. Det händer att barnen och du inte vill se samma program, eller att de vill spela TV-spel när du vill se något annat. I min ungdom avslutades många fredag och lördagskvällar hemma hos oss eftersom vi då bodde i det enda huset vi kunde sitta och hänga utan att störa (nåja) föräldrarna.
2 Förvaring, man kan aldrig få för mycket. Kläder har man mer än man tror, sedan allt annat till hushållet, sommargardiner, husgeråd prylar osv. glöm inte färg, verktyg och allt annat man vill ha i plusgrader. Jag bor själv i ett gammalt hus med alldeles för lite förvaringsutrymmen. Vi har byggt in så mycket garderober som möjligt, jag tycker det är mer yteffektivt än klädkammare man går in i. Men vi har akut platsbrist för färg, kemikalier verktyg, reservdelar allt man inte vill ha i ett ouppvärmt något fuktigt uthus. I samma genre var skall husets pärmar med kvitton, bruksanvisningar, garantier förvaras?
3 Tänk framåt, hur fungerar huset med ett barn till? När barnen flugit ut? Få av oss flyttar vart 5 år när yttre omständigheterna ändras.
4 Köket är en arbetsplats, inte en uppvisningsarena. Det gamla tråkiga, arbetstriangeln, minimera gåendet mellan spis, vask och kyl/frys. Riktig diskbänk så man kan låta blöt disk stå utan att bämkytan blir förstörd och utan att vatten droppar ner på golvet (eller din mage om du står där). Spis och slask placerade så man kan flytta och hälla ut en kastrull kokande vatten över bänk. Kolla hur tålig den bänkyta du vill ha är, vill du olja den X ggr/år, tål den ketchup, fett, rödvin eller vad du nu aldrig spiller med i köket. Själv tillhör jag laminatens vänner, En bbra laminatbänk har hittils hållit 10 år uan synligt slitage. Ledsnar jag kan jag byta 1-3 gånger innan jag är uppe i vad en bänk av naturmaterial kostar.
5 Kanske inte planlösning men tänk på skottningen. Både minimera ytorna som måste skottas för att gå ut själv och med bilen även var lägger man snön? Det är inte kul att behöva flytta undan snön bara för att det inte finns plats nära gångarna .

Det har sagts mycket annat klokt i tråden. Kul att se hur olika man kan tycka.
5
 
Det verkar som alla som redan bor i sitt hus vet redan vad dom saknar och vad ska man satsa sina pengar på :). Nybörjare bygger öppna lösningar på höjd och bredd , dolda korridorer och "välkomnande" entreer på bekostnad av förvaring, tvättrums storlek, badrumsantal.
Jag blir smått irriterad när folk tar större hänsyn till sina gäster/åskådare än till familjens vardagsliv och väljer lösningar som kräver intensiv underhåll typ vita golv, arbetsytor av betsat trä osv. Ibland glömmer man det praktiska på grund av brist på erfarenhet ibland av lust att imponera. Inredningstidningar serverar en saga .....

Jag hoppas verkligen att denna tråd bidrar till att fler blir nöjda med sitt första hus. Lär er av andras små misstag! Det är billigare än att göra ägna :)
gaia
 
  • Gilla
funderarn och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.