Om hantverkare diskuterar i forumet, vill du att deras yrkestitel ska synas utåt?

  • Ja

    116 Röster 53,5%
  • Nej

    51 Röster 23,5%
  • Spelar ingen roll

    50 Röster 23,0%
  • Antal röster
    217
  • Omröstningen stängd .
Mr Handyman skrev:
Låt texten tala för sig själv.

Att någon titulerar sig hantverkare är för det första ingen garanti för att det verkligen är en hantverkare, för det andra ingen garanti för att det är en duktig hantverkare.
.
.
.
Instämmer, dessutom tillägg:

Att använda titeln kan leda till att det uppstår en tro på att inlägg från någon med titel är mer pålitliga. Precis som handyman säger, det är en falsk teori, vilket inte hindrar att dne är lätt att tro på.

Vi vill inte förbjuda hantverkare att delta i forumen, de vi har där bidrar med en fantastisk kunskap, men vi vill heller inte göra forumen till "hantverkarreklamstrådar". Lättaste sättet att undvika det är att det är deras inlägg som talar om hur bra de svarar, inte deras titel.

--- Mats ---
 
Hantverkare kommer att finnas här oavsett om man vill eller inte. Jag tycker det berikar med att de är med i diskussionen men jag avgör ju hela tiden vilken tilltro jag skall göra och det underlättar då om man vet vad den som gjort inlägget har för proffessionalitet (till viss del förståss) Det finns ju bra och dåliga proffs som med allt annat.

För mig ligger det stora problemet i att man ofta hänger ut en hantverkare eller firma utan att ha riktigt torrt om fötterna. Det är helt ok att göra det men visa med bilder eller text att så är fallet och berätta hela historien, inte valda delar. För mig är man oskyldig tills dess att man bevisat annat och det är faktiskt en hemsk tanke att hänga ut en hantverkare eller firma för man kan försätta dem i ekonomiska svårigheter. Då går t.o.m. jag igång, jag som är konsument. Man måste inse som debattör vilken power internet och detta forum har.

Mitt förslag: då man hänger ut en firma/hantverkare med namn, kräv en fullödig förklaring annars bör texten raderas av forumägaren.
 
Jag tillhör dem som när jag började vara aktiv i forumet var enbart en intresserad konsument, till att numera vara aktiv hantverkare inom vissa delar.

Ingen kan ju vara "hantverkare" inom samtliga underforum, så det kommer ju fortfarande att vara så att man är enbart konsument inom vissa delområden.

Även om det idag inte framgår titlar på någon, så har man ju ändå under tidens gång lärt sig att vissa besitter ingående kunskaper i något moment.

Jag tror det skulle förstöra forumets karaktär och goda svarsfrekvens om man får uttalade "specialister" inom varje område. Deras svar skulle helt enkelt väga tyngre, och andras svar ignoreras. Jag tror det skulle påverka forumets aktivitet mycket negativt.
 
Redigerat:
Svarar nej. Vill man ha ett råd av en yrkesman så är det bättre att användaexpertformen (eller vad det heter). Då vet man med säkerhet att det är yrkesporfessionella som svarar. En titulering tror jag kan få en motsatt effekt mot det önskade. Som det är nu gör alla inlägg på samma nivå. Med en titulering så kanske det blir ett A och B-lag. Nu spelar alla i samma division. Det är ju faktiskt inte givet att en fackman sitter inne med det bästa svaret alltid.
 
Deltagarna i forumet är allt från nybörjare till erfarna yrkesmän. Här finns många väldigt kunniga "hobby-hantverkare" t ex inom finsnickeri. Även mycket erfarenheter från stora byggprojekt och renoveringar hos amatörer. Jag tycker att innehållet i inläggen ska få tala för sig själv. Nästan alla som deltar är anonyma, inget egentligt ansvar för det man skriver.

Läsaren har eget ansvar för att bedöma det som hittas här på samma sätt som på resten av Internet. En fråga kan diskuteras här för att få mer information och framför allt samlade erfarenheter och förslag från andra som haft samma fråga/problem. Är det sedan kritiskt bör man få råd från någon som man vet vem det är och som kan står för man säger, om det gäller el eller våtrum och liknande.

Tror också att många, liksom jag, är hantverkare inom ett område men följer andra delar av forumet därför att man har något annat hantverk som ren hobby eller är intresserad av andra skäl. T ex målare som snickrar möbler på kvällarna eller snickare som behöver ny uppvärmning i sitt hus.

Bosse
 
Röstade Nej...
Som Bergabo skriver:
Läsaren har eget ansvar för att bedöma det som hittas här på samma sätt som på resten av Internet.
Man kan inte lita på ett internet forum som "single source", utan bör användas för att få råd, en andra åsikt och argument när man träffar professionella. Sen att många här i forumet är professionella och erfarna är ju bara ett plus då man kan sätta en snigel i ögat på tvivelaktiga "professionella" hantverkare.
Håller även med mexitegel om att det kanske blir ett A och B-lag och att vissa inte vågar argumentera emot bara för att en person som titulerar sig som rörmokare säger en sak. Har erfarenhet av detta på andra forum...
Allas erfarenhet, debatt och diskussion är lika värd i ett forum som detta, oavsett vad man gör till vardags.
 
Bara jag slipper läsa inlägg av typen:

"Ja, typiskt hempulare. Ta dit en elektriker/snickare/målare/rörmokare så det blir ordentligt gjort".

Otrevligt och helt utan information som kan hjälpa mig eller andra läsare att göra det bättrre.

Jag tycker inte en ev. notering som hantverkare i profilen ger mig någon information att tala om. Jag hoppas detta inte är ett försök från forumägarna att ta betalt för att jujst hantverkare skall få diskutera? Det vore dumt i så fall.
 
Jag är helt inne på Thomas59´s förslag om att man ska kunna betygsätta medlemmarnas svar och på så sätt kunna göra en statistik över kvaliteten hos dennes inlägg.
Men jag svarade ändå JA på omröstningen för jag tror det absolut bästa lösningen skulle vara det som Thomas59 säger, och dessutom i kombination med att företagarnas titel syns utåt. För då sätter det ju press på företagaren att skriva seriösa och regelrätta svar för att inte få ryktet besudlad.
Det finns alldeles för många onödiga kommentarer, dels är de på gränsen till personangrepp eller så är syftet med inlägget bara att höja "antal inlägg" och därmed dennes inbillade status bland medlemmarna.
Betygsystemet tror jag kommer sålla bort en del av dem och dessutom kan användarna direkt kunna se vem svaren kommer ifrån och dennes "status" för att sedan kunna själva ta ställning till svaren.

Förbjuder vi företagarna så kommer de att gå in som vanlig användare och gör det svårare för medlemmarna att se vilka inlägg kan vara reklam eller inte.
 
Patrik_Hed skrev:
Men allvarligt, hur stor sannolikhet är det egentligen att någon skulle utge sig för att vara yrkesman utan att i själva verket vara det? Det är väl ändå vuxna, ordentliga och ärliga människor som sitter på detta forum


Patrik, this is da intrawebs... Nuff said.
 
P
Jag håller också med om detta med betyg system. Då kanske vissa lite för "pratglada" forumgudar ramla ner från sina troner som dom fått pga massa värdelösa svar.
Jag svarade ja. Om man har någon stolthet så har man inte något problem med att visa vem man är och svarar på det sätt man normalt utför ett jobb och accepterar att andra har en annan åsikt.
 
D
Tycker Nej. De flesta av oss har någon typ av sysselsättning som kan göra oss partiska i någon diskussion, oavsett om vi är hantverkare eller inte. I så fall skulle alla registrera vad de arbetar med, för här diskuteras ju inte bara hantverk utan också t.ex. teknik, byggnadsvård, vitvaror, trädgård m.m.

Varför jut hantverkare då? Då skulle vi lika gärna vilja veta om någon var teletekniker, datakonsult, arkitekt, säljare på elgiganten, aborist osv. Var går gränsen?

Vi har alla våra livsbetingelser som på ett eller annat sätt påverkar oss och gör oss partiska. Jag ser inte att hantverkare är speciella på detta sätt.
 
Thomas59
ridax skrev:
Tycker Nej. De flesta av oss har någon typ av sysselsättning som kan göra oss partiska i någon diskussion, oavsett om vi är hantverkare eller inte. I så fall skulle alla registrera vad de arbetar med, för här diskuteras ju inte bara hantverk utan också t.ex. teknik, byggnadsvård, vitvaror, trädgård m.m.

Varför jut hantverkare då? Då skulle vi lika gärna vilja veta om någon var teletekniker, datakonsult, arkitekt, säljare på elgiganten, aborist osv. Var går gränsen?

Vi har alla våra livsbetingelser som på ett eller annat sätt påverkar oss och gör oss partiska. Jag ser inte att hantverkare är speciella på detta sätt.
Varför kom inte jag på dom här utmärkta argumenten. Har snuddat vid det i tanken men helt klart är det som du säger.

Styr vi inpå vägen att lägga attribut på forumdeltagarna för att kunna värdera svaren bör ALLA forumdeltagare kanske kvalitetsdeklareras. Allt kan ha betydelse, ålder, yrke, tidigare yrken, utbildning, hobbys, var man jobbar, certifikat av olika slag. Kanske lika bra att alla lägger upp sitt CV och kanske också att man ska kräva referenser?

Ni kanske hör hur orimligt det låter! Varför ska bara hantverkare vara så speciella. Jag vill OCKSÅ vara speciell:cool:?
 
Instämmer oxå i detta, det har jag även deklarerat i forumtrådar.

Precis som Thomas59 skriver så har man olika erfarenheter/värderingar/åsikter utifrån en massa olika saker, och av precis samma skäl kan man inte bortse från tex. den erfarenhet man har som hantverkare och i det läget får man med dagens regler helt sonika avstå en hel del diskusioner vilket enligt mig är synd. Eller så får man säga sin mening och få vissa av sina inlägg raderade och inboxen fylld av varningar och pekpinnar.
 
Frågeställningen kunde varit lite skarpare.

Tex
1. Skall vi förbjuda en medlem att skriva i ett inlägg eller sin signatur vad han jobbar med?

2. Skall alla som registrerar sig uppge personnummer och lämna in sitt CV för allmän beskådan?
 
Och om man inte längre svarar som "konsument" utan som "proffs". Borde man inte rimligtvis få betalt då? :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.