Vi har faktiskt isolerat vinden med Roxull. Det lades ovanpå sågspånen. Det har dessvärre inte blivit särskilt mkt varmare i huset vilket är förvånande. Vet inte vad som ska bli nästa drag. Osäker på vart värmen försvinner. Ytterväggarna är jättekalla men tilläggsisolering verkar kostsamt och mkt arbete, flytta fönster mm. Och det står ofta att det inte lönar sig..
 
Nummer ett måste vara att skaffa en energimätare för att kunna dela upp elräkningen ungefärligt i hushållsel och uppvärmningsel. Med mätaren måste också kunna uteslutas att det finns någon förbrukare inkopplad som är okänd eller trasig som förbrukar för mycket el. Mät både på totalen och över enskilda säkringar tills ni hittat/dokumenterat alla förbrukare.

Tips på energimätare:

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=146115665

Dessutom bör ni omedelbart inskaffa en IR-termometer för att kontrollera inställningarna på era element och luft/luftpumpen. Denna använder ni också till att leta otätheter kring dörrar och fönster.

http://www1.elfa.se/elfa~se_sv/go.jsp?s=se-sv&i=76-807-47

Lycka till!
 
savanna:

Har ni lagt ut 40cm Roxull förutom de 50cm som ni redan hadde? DVS tot 90cm på taket!
 
Ja det har vi. Och ingen större skillnad blev det.
 
Det låter inte så roligt det här. För att göra av med så mycket el (om det inte är några fel på själva värmeanläggningen) måste ni ha rätt mycket drag i huset låter det som. I det läget kan klisterremsor runt fönstren vara en bra början.

Det finns risk att det drar genom sågspånet på vinden, och då gör en tilläggsisolering inte så stor nytta som om det vore tätt. Har ni mycket golvdrag på övervåningen?
 
savannah skrev:
Ja det har vi. Och ingen större skillnad blev det.
....efter man passerat 50cm i mineralull blir energibesparingen i stort sätt minimalt.Ni hade ca 25cm ( kutter hälften så bra) och nu har ni totalt 65cm.
Gåtan med hög förbrukning är inte löst än. Tycker som andra att det måste vara något som drar onödigt mycket el ..... luftpump utan ( vad det nu heter ?) vätska ?
gaia
 
Redigerat av moderator:
Savannah: Är det verkligen 50 CM spån + 40 CM ull? Låter lite orimligt med nästan en meter isolering......

Men om det nu är 90cm isolering på vinden, hur ser det annars ut? Hur tjocka är väggarna? Är det tvåglasfönster (de "gamla vanliga" med två bågar). Känner ni drag eller är det bara kallt överallt?
 
Att lägga Roxull ovanpå sågspånet är ingen särskilt bra idé. Risken att det börjar mögla under mineralullen är stor!

50 cm sågspån är väldigt mkt. Vi hade 10 cm i vårt 230 kvm stora hus och hade ändå inte den energiåtgång ni har. Nu har vi lagt ekofiber ovanpå och fått ännu lägre förbrukning.
 
Det framgår inte riktigt vilken uppvärmning Ni har. JAg tolkar det som luft/luft värmepump och vattenburen elvärme. Korrekt?

Isåfall skulle jag kolla över elvärmen, isolerat verkar ni ha gjort och jag utgår från att fönster och dörrar är tätade. En elförbrukning på 7000kr/månad ger med lite överslagsräkning en timmförbrukning på 9,4kWh. Med 16A huvudsäkring kan man max plocka ut 11kW vi helt jämn belastning på alla tre faser. Ni ligger lite på gränsen skulle man kunna säga, så har ni inte gjort det redan ta dit någon som kan mäta på elvärmen så det inte är något som är knas...
 
Kolla också så att ingen granne har tjuvkopplat till ert elsystem. Sådant har faktiskt hänt. :wow:
 
Förlåt om jag bumpar en gammal tråd, men Savannah, har ni hittat orsaken till det enormt stora värmebehov ?

Vad är det för värmepump, märke och modell ?, det spelar mycket roll att den är dimensionerat för storleken på utrymmet den skall värma.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.