Hej!
Håller på att lära mig lite larm och har då några funderingar som jag verkligen hoppas nån kan hjälpa mig med. Jag har en glaskrossensor ( http://www.bewator.com/se/products/...SKALSKYDD_GLASKROSSDETEKTORER_AKUSTISKA/p2070 ), en magnetkontakt ( http://www.bewator.com/se/products/...M_MAGNETKONTAKTER_INFALLDA_MK400_SERIEN/p2661 ) och en IR ( http://www.bewator.com/se/products/...S/LARM_DETEKTORER_INOMHUS_IR_DETEKTORER/p2045 ) inkopplade som dubbelbalanserad slinga mot en centralapparat DSC PC1616.

1. Dubbelbalanseringen:
På IR har jag kopplat från Z till larmrelä (plint 15). Ett motstånd (5.6Kohm) paralellt över larmrelät. Vidare från larmrelät (plint 14) ett motstånd till Tamper (plint 11) och sen från Tamper (plint 10) till COM.
På glaskrossensorn, Z till larmrelät NC (plint 6). Ett motstånd (5.6Kohm) paralellt över larmrelät. Vidare från larmrelät C (plint 5) ett motstånd till SAB (plint 9) och sen från SAB (plint 8) till COM.
På magnetkontakten har jag bara satt ett motstånd över larmrelät och sen ett motstånd i serie till COM.
Hur ser det ut? Har jag forstått det någorlunda rätt?

2.
Om man har angett i knappsatsen att det ska var en dubbelisolerad slinga, kan systemet känna av om det är "felkopplat" och man då får ett meddelande? Eller måste man manuellt kolla det genom olika larm?

3.
Jag använder ju som sagt bara 3 Zoner. Måste man på nåt sätt koppla bort de andra zonerna som inte används (de som inte ens har nåt inkopplat)? Jag får sektionslarm och sabotagelarm på en zon som jag inte använder.
 
om dina grejjer e kopplat på Z 1 2 3

x8 installatörskod sekvens 202 släck 456 så deaktiverar du zonerna

alternativt sätt ett motstånd 5,6 i serie i centralen på de ingångar du inte använder

o ang din balansering så låter de rätt

larmet känner av avbrott på sling (sabotagelarm) samt larm över 10Kohm totalt på slingan därav paralellmotståndet över de reläet, det som den också kan fellarma för är sektionsfel om en detektor står öppen för länge
 
Redigerat:
Jag tyckte det kändes bäst att ohm-mäta alla slingor innan jag kopplade i dem (både öppet och slutet läge). Då vet man att det är OK och slipper fundera på det om något strular. En multimeter för 99 spän fungerar bra.
 
Tack för svaren. Jag mätte också slingan så att jag såg att det var ok. Allt verkar larma bra osv. Den här sabotage kontakten på knappsatsen, hur ska den inkopplas/aktiveras?
Det finns även en kontakt för luckan på centralapparaten. Är det också en sabotage? Det såg ut som om det ska kopplas ett 2,2kohm paralellt över kontakten och därefter in på en PGM ingång om jag kommer ihåg det rätt (grejerna finns på skolan). Stämmer det? Hur funkar det?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.