Hej!
Vi köpte för tre år sen ett gammalt timmerhus. Uppvärmingen ske över kökspannan och en braskamin. Huset är ny isolerat på vinden men saknar isolation på timmerväggarna.
Det har gått bra de första två år att bo där permanent men nu har vi en jätte vinter och det blir inte mer än 13-14 grader varm inne!
Vad är det viktigaste vi borde göra först? Vi har ingen källare för en större panna men det finns kanske mögkigheten med att skaffa utrumme till det. Hjälper det med en ny kökspanna och en ackumulatortank?
Kökspannan är inte kopplat med varmvatten.
Ska vi isolera huset utifrån? Panelerna är ju i bra skick. Det känns så dumt att riva allt bort. Sen hörde jag att man egentligen inte behöver isolera timmerhus alls.
Räcker det med att byta värme och vilket system passar bäst till oss och är enklast?

Hälsningar Alex!
 
Beror ju lite på hur stort huset är. En kökspanna med ackumulatortank ger ju iallafall jämnare temperatur, men frågan är om det räcker. Om man inte isolerar får man elda mer - vilket gamla hus egentligen bygger på. Jag skulle ha funderat på en modern vedpanna med ordentlig ackumulatorvolym för att få det bekvämt, men allt beror som sagt lite på hur mycket du har att värma upp.
 
Hej!
Vi har 200 qm att värma upp. Är det svårt att byta till en modern vedpanna? Vad kräver det för plats?
Har tänkt redan på en vedpanna eftersom det är så besvärlig att lämna huset och få det så kallt efter en liten stund. Vi håller på kasta in ved jämnt.
Och på morgonen är det inte mer än 9 grader i köket. Inte roligt alls! Men vi har inget extrarum till en vedpanna och ingen källare.
Alex
 
Börja med att se till att det inte drar in. Om det drar in så spelar det ingen roll vad ni har för uppvärmingsystem, det kommer aldrig bli speciellt varmt.

Kolla fönsterlisterna, golvlister, ev springor i väggar osv. Täta med aclylatog, byggskum, drev isolering, tejp eller vad ni har tillgängligt. Detta är jätteviktigt och kostar normalt sett ganska lite att göra.

Har ni vattenburen värme eller är det "bara" en kamin? Det blir inte varmare för att ni skafar en acctank, men om ni har vattenburen värme så lagrar den enerigin längre. Det kan också vara så att ni behöver byta element eller skaffa fler element för att få ut mer effekt.

Kan ni skriva lite mer info om ert värmesystem?
 
Hej!
Vi har vattenbura värme och tillräklig med element. De flesta är dessutom nya.
Problemet är att huset hade bara 100 qm innan .Vi renoverade vinden när vi köpte huset och fick 100 qm till.
Kökspannan fick räcka till för hälften att värma upp tidigare.
Vi har tillsammanlagt 15 element . De blir varma men värmen räcker inte långt ändu när det är so kallt över en så lång period.

Hur kommer vi åt springor i väggar?
Tyvärr har man lagt på spånskivor innifrån så att man inte kan se vad som finns bakom. Vi har två ställe som visa springor på spånskivan men de är gammla. Inget fuktighet eller otäthet som är aktuell. Fönstren är nya och moderna.
Kan man tar bort kökspannan och bygga in en vedpanna och använda gammalt rörsystemet?
Det är så många frågor och svårt att bestämma sig för det viktigaste eftersom allt kostar så otrolig mycket pengar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.