Status
Tråden går ej att kommentera.
jag är inte van vid att ngn säger att kommunism minsann är det rätta medans socialism är helt fel - kan du kanske förklara skillnaden lekmannamässigt troberg !?!
Definitionsmässigt så är socialism ett förstadium till kommunism. Socialismen är den totalitära biten, där folket ska läras tänka altruistiskt, medan kommunismen är slutmålet där man samarbetar i stället för att konkurrera. Jag ser inte mellansteget som nödvändigt, teknologiska framsteg har öppnat andra vägar.

Dock ska man skilja på socialdemokrati och socialism. Socialdemokratin är mer en "kommunism light", baserat på sociala värderingar snarare än socialistiska värderingar.

När det gäller detta:
"Skolboksdefinitionen på när fri konkurrens råder är när priset på en vara är lika med priset för att framställa den. När priset för att framställa den i går mot noll, så går priset också mot noll."

Det stämmer väl inte !?!

Definitionen är att priset bestäms av tillgång vs efterfrågan, idealt sett...
Även om det kostar 0 kr att producera en vara så kanske jag kan sälja den för 1000 kr - om ngn vill köpa den...

Men om man istället säger att eftersom man till i stort sett 0 kostnad kan skapa oändligt med kopior så torde väl tillgången vara obegränsad - och därmed är priset också 0 ?

Nej säger jag: dels därför att producenten kan styra tillgången, och på så sätt styra priset. Men också därför att vid en viss punkt blir det inte lönsamt, man måste som sagt ha ngn slags täckning för sina egna kostnader, och därmed kommer priset stanna vid den basnivån OM det finns tillräckligt många konkurrenter som pressar priset dit.
Betänk dock att man i många fall bygger upp ett varumärke som gör att man har, om inte monopol, så iaf skapat ett behov av just DIN produkt, som gör att du kan ta mer pengar.
Naj, nu pratade jag om definitionen på när fri konkurrens råder, inte på marknadsekonomisk prissättning.

Om fri konkurrens råder och du tar ut mer för varan än vad den kostar att tillverka så kommer någon annan att tillverka den och sälja den billigare. Därav definitionen.

Om du låser in folk, som tex med ditt WoW-exempel, så är det inte längre fri konkurrens. Om ingen annan kan göra tex en WoW-klient (säg, tex, för Linux eller för Mac, eller en bättre klient för Windows), så är det inte fri konkurrens. Det är därför som en av förutsättningarna för den kapitalistiska modellen är att konsumenten ska ha full frihet att välja leverantör och ska ha tillgång till all information som krävs för att göra ett informerat beslut.

Som det är nu så har Blizzard i princip skapat ett "mini-monopol" på sin produkt och tillägg till den.

Det här med att priset skulle gå mot noll i en tillräckligt utvecklad kapitalistisk ekonomi anser jag vara totalt nonsens!
Priset går mot noll på produkter som kostar (i stort sett) noll att tillverka.

För det första så ingår det en hel del i det som måste betraktas som produktionskostnad, så även om priset i skulle vara samma som produktionskostnad så är inte det något som missgynnar någon. I produktionskostnad ingår t ex lön till de som jobbar med produkten och avkastning på kapitalet till de som investerat i produktionen. Skulle priset inte räcka till för någon av dessa parter så kan inte produktionen fortgå utan arbetare/investerare byter givetvis produkt att satsa på. Så vad är poängen med resonemanget?
Poängen är att med en perfekt fri konkurrens så kommer man att ligga utan vinstmarginaler. Det innebär att man kommer att göra allt man kan för att producera en billigare produkt. Hur tror du det påverkar löner, arbetstider, arbetsmiljö osv?

Man ska inte heller glömma att den kapitalism som Marx betraktade i sin dåtid är ganska långt ifrån den kapitalism vi har idag.
Kapitalismen av idag har mindre rovdrag på många områden. Fackföreingar har tillkommit som balanserar osv osv.
Korrekt, men å andra sidan så gäller det i Sverige. Hur ser det ut i, låt säga, Kina?

Fackföreningarnas makt urholkas ju iofs även i Sverige, och de sitter mer och mer i företagens koppel.

Sen var det fortfarande ett stort jordbruksamhälle som omgav samhället på denna tid.
Iofs, men å andra sidan så var kommunismen aldrig avsedd för jordbrukssamhällen. Ett av de stora problemen var att man började med Ryssland, som var ett nergånget U-land. Egentligen var den tänkt att ha Tyskland som testfall, ett starkt industriland.

Att händelser i Mao's kina var utanför ledningens kontroll tror väl bara en betongkommunist på.
Tillämpad politik handlar i mångt och mycket om att reagera på omständigheter, omständigheter som ofta ligger utanför ens kontroll.

Kritiken mot din teori om att fri källkod leder till kommunism besvarar du med att "nej det funkar, logiken håller" För det första finnns det inget likhetstecken mellan logik och funkar och för det andra finns det ingen logik i ditt påstående.
Jag har inte sagt att enbart öppen programvara är lösningen, bara att den ligger cirka 20-30 år före andra områden i utvecklingen. När de andra områdena kommer ikapp så kommer vi att se den utveckling jag pratar om. Det finns också tecken på att det kommer att gå snabbare, att de lär sig av öppen programvara. Tex produceras det massor av fri kultur, det finns projekt för att ta fram öppna bildesigner, OLPC-projektet, RepRap-projektet osv.

Jag har aldrig påstått att ingen i hela världen skulle vilja hosta en site gratis, var får du det ifrån.
Sorry, det var Veritas som påstod det, my mistake.

Däremot anser jag att du drar helt orimliga slutsatser av att du och för den delen många andra hostar gratis. Det får mig att tänka på ett avsnitt av Vänner där man diskuterar osjälviska gärningar och frågan huruvuda en gärning ens kan vara osjälvisk.
Behöver den vara osjälvisk för att det är gratis? Jag gör det därför att det är siter som jag anser vara bra för min hobby. Jag främjar därmed det som ligger mig varmt om hjärtat genom att stötta med serverutrymme och internetkapacitet.

Att åsiktfrihet inte är vardagsmat i kommunistdiktaturer (jo jag vet, enligt din skolbok är dom inte kommunister eller i alla fall utsatta för någon utomjordisk makt utanför deras kontroll).
Det där är ett retoriskt fulknep som brukar kallas halmdocka eller halmgubbe. Du påstår något jag inte sagt, och sedan attackerar du det argumentet i stället för mitt argument. Jag bemödar mig därför inte ens att besvara det.

Kommunismen kommer att kommma naturligt, jasså du säger det! JAg det beror ju på vad man menar med naturligt och även där brukar ni ju ha en lite annorlunda uppfattning om vad som är naturligt.
Ja, det sägr jag. Har du några argument mot det, eller nöjer du dig med lite blandade förolämpningar?
 
Vad gäller terrorismdefinitionen så går du på nytt bort dig i skolböckerna. Terrorism som företelese har helt andra syften än att sprida skräck i befolkningen. Det är bara ett medel för att uppnå liknande syften som ligger bakom många socialism-/kommunismexperiment nämligen MAKT! Även ditt egna exempel pekar på att skräck i befolkningen inte är det enda syftet.
Naturligtvis är målet att uppnå ett politiskt syfte (vilket inte nödvändigtvis är makt, men kan vara det). Skillnaden mellan terrorism och "vanlig" väpnad kamp är dock att i en vanlig, legitim väpnad kamp så slåss man mot militära mål och sättet att uppnå sitt mål är den direkta effekten på de målen. Terroristen, däremot, väljer sina mål utan sådana hänsyn, och den direkta effekten av attackerna är minimal, medan den skräck de skapar ger en förutsättning för den ändring som terroristen vill se.

Till exempel:

* Attackerna mot WTC hade ingen potential alls att direkt skada USA allvarligt. Visst, en massa dödsfall, men inget som ger någon större skada på en jätte som USA. Lite ekonomist kaos ett tag, men ganska kvickt var man på planen igen. Däremot så har de skapat en djup oro, vilket har lett till repressiva lagstiftningar, Homeland Security, Patriot Act och två krig, vilket i sin tur skadat USA's rykte och ger al Qaida mer stöd. Varför tror du att de valde så ikoniska mål som WTC?

* RAF hade en liknande plan. Deras plan var att genom terror tvinga samhället (Västtyskland) till så repressiva åtgärder att folket skulle göra uppror och störta den sittande regimen. Attackerna som sådana var symboliska, och orsakade knappast några skador som ruckar ett land.

Däremot så är det tex inte terrorism om, som i WW2, motståndsmän attackerar järnvägslinjer för att stoppa militära transporter, och därmed orsaka fienden svåra militära problem. Attacken är riktad direkt mot militära mål, och dess verkan är också direkt militär.

Att den knappast är för mänsklighetens bästa lär det i alla fall knappast råda något tvivel om.
Visst råder det tvivel om det. Sorry, men du idiotförklarar just en stor del av jordens befolkning.

Fri konkurrens - återigen du irrar bort dig i teorier. I verkligheten, som vi andra lever i stämmer inte dina teorier, om ens i din fantasivärld.
Visst, teorierna är en modell av verkligheten, inte verkligheten själv, men om du inte förstår modellen så kommer du inte heller att förstå den mer komplexa verkligheten. Det är därför vi har modeller.

Var finns sedan självkritiken eller är det så att alla socialist/kommunistexperiment som vi sett underkänns av dig som icke renläriga.
De kanske började som renläriga, men de misslyckades av olika anledningar, många av dem externa.

Till exempel så misslyckades Sovjet av följande anledningar:

1. Kommunismen var avsedd för ett industriland, inte ett jordbruks-U-land. Visst, under WW2 så industrialiserades nationen, men då hade det redan gått snett.
2. En lång räcka dåliga ledare. Stalin slog iofs Hitler, men hans personlighetsbrister var uppenbara, och efter hans exempel så blev det inte markant bättre.
3. Byråkrati. Man skapade en administration av folk som egentligen inte hade någon erfarenhet, vilket ledde till en övertro till planeringens möjligheter. Man körde därför fast i en massiv byråkrati och femårsplaner.
4. Konstant ideologisk attack utifrån. I och med att man inte var industrialiserade, så var man väldigt sårbar för attacker enligt modellen "om ni var kapitalister så skulle ni ha mer prylar".
5. Man tog inte steget fullt ut. Man behöll kapitalistiska attribut som tex pengar.
6. Man blev indragen i ett otroligt tufft krig mot Tyskland, och det skapade ett behov av en krigsmentalitet. Alla de stora makterna i WW2 hade den, men på grund av att Sovjet drog tyngsta lasset så hade man också svårast att släppa den, speciellt med västmakternas planerade svek och det efterföljande kalla kriget.

Alla dessa problem är fixningsbara, och många av dem är inte ens aktuella längre. 1 & 6 gäller inte längre. 2 går att undvika. 3 var en följd av två saker, att man gick från U-land och att man startade med en revolution, båda dessa kan undvikas, speciellt idag när det finns massor av erfarna administratörer. 4 är inget problem, det finns inget i ideologin som säger att ett kommunistiskt land behöver producera mindre, utan det var en följd av valet av land. 5 kan fixas.

Kanns faktiskt lite olustigt att såna som du Troberg går omkring obland vanliga hederliga människor och sprider dina irrläror.
...och du kritiserar mig för bristande åsiktsfrihet?

Er (mest Troberg's) diskussion och tankar kring noll i produktonskostnad och därmed noll i kostnad får mig osökt att tänka på en bok i min ägo (science fiction):
Midas värld av Frederik Pohl.
När du nämner den så kommer jag ihåg att jag läst den, men det måste vara minst 25 år sedan.
 
Thomas59
Att det känns olustig med virrpellar som dig som sprider inövade kommunistteoretiska mantran utan verklighetsförankring står jag för. Det är ju till opch med så illa att en liten klick faktiskt tror på det du säger.

Du får naturligtvis säga och tycka vad du vill men du kan inte heller hindra mig från att må lite illa. Inte direkt av det du skriver för det är svårt att ta på allvar utan snarare av hur snett det kan gå när man fastnar i det kommunistiska ideologiträsket. Vad har DET med åsiktsfrihet att göra?

Jag ser att denna diskussion kan breda ut sig i evigheter, till absolut ingen nytta så jag föreslår att vi lägger ner den. Vi kan säga att du vinner på bättre drill i meningslösa teorier, om det känns bättre. Det är lite som att du är ful och jag är full. Imorgon är jag nykter men du är fortfarande ful. (Obs jag påstår inte att du är ful, det är en liknelse:rolleyes:).

En tröst är väl att personer med dina tankar och åsikter aldrig kommer att få tillfäller att styra ett civiliserat landq(;^;)p. Tack och lov för det.
 
Thomas59 skrev:
En tröst är väl att personer med dina tankar och åsikter aldrig kommer att få tillfäller att styra ett civiliserat landq(;^;)p. Tack och lov för det.
Säg inte det.....

Under rätt förutsättningar så....

Har varit i Filippinerna en hel del.... bortåt 90 miljoner invånare & endast ett litet fåtal av dem som är riktigt rika....resten har det knapert till riktigt fattigt. Under sådana förutsättningar med stora folkmassor som har lite & ingen utbildning & utbredd fattigdom så är det lysande förutsättningar för att värva medlemmar/sympatisörer till den kommunistiska tron/läran....
Lägger man fram grundstenarna för kommunismen för en fattig risbonde så låter det för honom inte så dumt... & det är detta som är farligt....löften om att han & hans familj skulle få det så mycket bättre & att rikedomarna tillhörande det fåtal stormrika familjer som styr Filippinerna skulle fördelas mellan folket låter ju som musik i hans öron.... det man inte talar om är hur kommunismen fungerat i andra länder & det lidande den medfört.

Under en av mina vistelser där så hade jag förmånen att prata med en medlem av en av de förbjudna kommunistiska "motståndsrörelserna" & trots att mannen var hur trevlig som helst så framgick det efter ett tag rätt så tydligt att det som vanligt handlar om makt & inflytande... & inte så värst mycket om idelogi.

Så... skulle det bli en global ekonomisk härdsmälta.... så skulle vi nog kunna få se Herr Troberg & hans meningsfränder på höga "polit byrå" poster....eliten som styr folket..... eliten vet vad som är bäst för folket ;):)
 
Mikael_L
Jag ska nog inte heller haka på kommunist/kapitalist-diskussionen något (mer).
Även om det är lite kul att höra och fundera över det.
Jag kan nog inte vara med heller, pga obildning.
När jag inte förstår eller på något vis kan ta reda på betydelsen av vissa, för diskussionen tydligen nödvändiga, ord, så måste jag väl helt enkelt släppa...
Troberg skrev:
... Visst får man kritisera, men att bara slänga ur sig svepande derogativ är dålig stil....
Wikipedia och Wiktionary kan inte hjälpa mig. Inte heller SAOL eller den andra odboken jag har här hemma. Lite allmän googling får mig att tro att derogativ kan betyda något med nedlåtande eller så ...

jaja, vilken sopa man är ... ;)
 
Mikael_L skrev:
Er (mest Troberg's) diskussion och tankar kring noll i produktonskostnad och därmed noll i kostnad får mig osökt att tänka på en bok i min ägo (science fiction):
Midas värld av Frederik Pohl.
[länk]

I den skissar han upp en framtida värld där upptäckten av gratis och oändlig energi ställer allt på huvud. Bl.a blir "fattigt folk" tvungna att konsumera sin kvot, medan "rika" kan unna sig lyxen att leva enkelt. Han har givetvis ett helt annat perspektiv på det och en annan syn på orsak-verkan än vad Troberg har, men på sätt och vis kommer dom delvis till samma slutsats.

Men nu är ju det ena ideologi och det andra skönlitteratur ... ;)

Men för den som gillar böcker, SF och lite halsbrytande vändningar kring människans sociala och ekonomiska liv så kan jag tipsa om att låna eller köpa ett ex.
Du injonil som bor i Uppsala kan ju låna min, om du känner dig hågad.
Jag läser också en del SF och framför allt den SF som egentligen är tankeexperiment, som t ex 1984, är mycket intressant. Just 1984 ger åtminstone mig lite vibbar av kommunism. Ska se om jag kan hitta Midas värld, annars frågar jag dig!
 
Troberg skrev:
Naj, nu pratade jag om definitionen på när fri konkurrens råder, inte på marknadsekonomisk prissättning.

Om fri konkurrens råder och du tar ut mer för varan än vad den kostar att tillverka så kommer någon annan att tillverka den och sälja den billigare. Därav definitionen.

Om du låser in folk, som tex med ditt WoW-exempel, så är det inte längre fri konkurrens. Om ingen annan kan göra tex en WoW-klient (säg, tex, för Linux eller för Mac, eller en bättre klient för Windows), så är det inte fri konkurrens. Det är därför som en av förutsättningarna för den kapitalistiska modellen är att konsumenten ska ha full frihet att välja leverantör och ska ha tillgång till all information som krävs för att göra ett informerat beslut.

Som det är nu så har Blizzard i princip skapat ett "mini-monopol" på sin produkt och tillägg till den.
Well det är lite min poäng: Det råder helt fri konkurrens, men blizzard skapar en produkt som är så bra att konkurrenterna inom överskådlig framtid ligger efter - och under denna period så kan man ta rätt bra betalt för sin suvveräna produkt.
Notera också att det inte betyder att man måste låsa in så att ingen annan får göra en klient osv - det är ju i själva tjänsten/kontot som man får inte pengar på !
Självklart kommer det förr eller senare att komma en konkurrent med ngn ny ännu collar/bättre produkt som då kommer dra bort folk från bla WoW - och så fortgår det - utan att ngn hindrar konkurrensen - dvs fri konkurrens råder...men man kan ta betalt utan problem.

Jag ser inte heller hur man skulle kunan leva enligt marx/engels teorier i praktiken !?
Jag drömde också som tonåring under en kort period om ett samhälle där allting bara fanns - man plockade den mat man behövde i affären osv osv

Problemet är dock att just den sociala biten av människan inte funkar så. En del människor kommer roffa åt sig mer än vad dom egentligen behöver. En del kommer inte jobba/bidra med sin del. Vissa kommer bli avundsjuka på andra osv
Det kommer dessutom vara så att även i en global värld kommer många varor och tjänster vara mer eller mindre lokala och utbud/efterfrågan kommer skilja periodvis - och marknaden är inte ngt ideologist påhitt utan en realitet som alltid kommer finnas - dvs är det brist på något så kommer priset att stiga (pris behöver inte nödvändigtvis vara i form av pengar även om det hitills har varit den mest effektivaste byteshandelsformen). Och som sagt: Efterfrågan och tillgång kan man alltid i viss mån styra - genom marknadsföring osv

/K
 
Mikael_L
Min gissning är att en röd-röd-gön regering inte kommer göra boendet en enda spänn billigare, inte ens för de i hyresrätter.
Jag skulle också misstänka vissa höjningar av kostnader, t.ex. ett delvis återinförande av fastighetsskatten. Möjligen (troligen!?) blir de i hus och bostadsrätter lite mer drabbade än hyresrättsinnehavarna. Men högre energikostnader kommer givetvis drabba alla.

Det röd-röd-gröna alternativet verkar ha så många pengakrävande hjärtefrågor som måste uppfyllas, så jag har svårt att se varifrån finansieringen ska tas ifrån om man inte höjer bl.a. fastighetsskatten. Om vårt budgetunderskott är lågt så kanske man lånar in pengar till diverse bidragssystem istället, men det får vi väl hoppas inte sker.

Men jag tror inte riktigt på att dom vågar dra på fastighetsskatten fullt ut, isåfall måste dom ha klart från början att avsikten är att sitta endast en 4-års-period.

Sen känns det nästan som ett icke-problem, då röd-röd-grön knappast kommer sitta i regering om ett år ändå. Jag vet inte riktigt vad dom ska lyckas med för slags slutspurt för att framstå som en regeringsduglig koalition.

Skrev jag att det är mina _gissningar_. Ja OK. Men då är det upprepat ...Mina Gissningar.. ;)
 
Mikael_L
Shevek - Ursula K. Le Guin
http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=1837
Är också ett SF-boktips som avhandlar liknande samhällsfrågor som 1984 och Midas värld).
Här jämförs en kapitalistisk värld mot en anarkistisk (gränsande mot kommunistisk).
Inga rymdskeppsexplosioner eller så. Mest ett sociologiskt samhällsexperiment i bokform.

Så läsvärd tyckte jag att när jag massor av år senare inte kunde hitta den på något bibliotek eller så till sist beställde den från ett antikvariat på andra sidan sverige. ;)

Mina boktips är väl rätt OT.
Men så fort man pratar politik och samhälle så finns det ju oerhört mycket tankeväckande saker att läsa i div böcker.
 
Att det känns olustig med virrpellar som dig som sprider inövade kommunistteoretiska mantran utan verklighetsförankring står jag för.
Tittar du lite närmare på vad jag säger så ser du också att jag modifierat ursprungsmodellen en hel del. Det är inte bara inövade mantran, det är en ideologisk utveckling.

Så... skulle det bli en global ekonomisk härdsmälta.... så skulle vi nog kunna få se Herr Troberg & hans meningsfränder på höga "polit byrå" poster....eliten som styr folket..... eliten vet vad som är bäst för folket
Nej, det är socialism. I ett kommunistiskt samhälle så styr folket sig själva.

Wikipedia och Wiktionary kan inte hjälpa mig. Inte heller SAOL eller den andra odboken jag har här hemma. Lite allmän googling får mig att tro att derogativ kan betyda något med nedlåtande eller så ...
Sorry, jag är skadad av att skriva mycket på engelska. Engelskans "derogative" är mycket riktigt "nedlåtande tillmäle" eller "skällsord", svenskans motsvarighet är pejorativ.

Just 1984 ger åtminstone mig lite vibbar av kommunism.
Orwell var ju iofs en känd kommunistfobiker (titta bara på Djurfarmen), men den kan lika gärna ses som en skildring av vilket totalitärt samhälle som helst. Den skulle lika gärna kunna sägas skildra högerregimer, tex Peron, Salazar, Hitler, Mussolini, Franco, Pinochet och så vidare.

Detsamma gäller Kallocain, en bok på liknande tema, men i mitt tycke överlägsen 1984 (och var före 1984, och antagligen en inspirationskälla till den). Kan läsas på http://runeberg.org/kalocain/

Well det är lite min poäng: Det råder helt fri konkurrens, men blizzard skapar en produkt som är så bra att konkurrenterna inom överskådlig framtid ligger efter - och under denna period så kan man ta rätt bra betalt för sin suvveräna produkt.
Tja, ta några andra exempel.

* Titta tex på Microsoft, som har en undermålig produkt i Windows, men som ändå har ett de facto-monopol därför att kunderna byggt in sig i dyra system som kräver Windows, och därför inte kan byta till de bättre alternativen.

* Kameratillverkarna. När man haft en systemkamera så är man nästan tvungen att fortsätta på samma tillverkare, eftersom man har bundit upp för mycket pengar i objektiv, batterier, blixtar, fjärrutlösare osv för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att byta. Återigen har de, åtminstone för den kunden, skaffat sig ett monopol genom inlåsning.

* Microsoft igen. Det finns en standard för hur HTML ska funka, men MS har utnyttjat sin marknadsdominans för att bastardisera den standarden genom att göra sin webbrowser annorlunda, genom att ge den extra funktioner utanför standarden och genom att inte följa standarden som den är tänkt (detta gäller förresten HTTP också, som de gör en total massaker på). På så sätt tvingar de konkurrenterna att anpassa sig till deras sätt att göra saker, vilket kostar massor av pengar. När konkurrenterna börjar komma ikapp så flyttar MS målet, så att konkurrenterna måste börja om igen. Det var inte förrän Firefox slog på allvar som MS började ta standards på allvar.

Även företrädare för marknadsekonomi brukar anse att monopol och inlåsningar är osunda företeelser som man borde göra något för att hindra, men marknadsekonomin saknar verktygen för det. Den har inte medlen för att tvinga genom gemensamma standards och för att bryta inlåsningar. Detta är i längden hämmande och skadligt för såväl ekonomi som teknikutveckling, för att inte tala om kundernas valmöjlighet, vilket är vad hela marknadsekonomin står och faller med.

Och som sagt: Efterfrågan och tillgång kan man alltid i viss mån styra - genom marknadsföring osv
Problemet med det där "osv" är att det även inbegriper osunda metoder, som tex artificiella brister på varor. Man skulle mycket väl kunna släppa hur många exemplar som helst av tex en låt, men man väljer att göra limited editions och sånt för att pressa upp priset. För att inte tala om att man säljer läkemedel så dyrt att inte U-länderna har råd med dem, bara för att det lönar sig bättre att sälja dyrt till I-länderna än att sälja lite billigare till alla.

Låt produktionen gå på fullspett och producera så mycket det går, sedan kan man diskutera hur det ska fördelas. Att medvetet hålla en mindre produktion och därmed låta folk hamna i kläm är osunt.

Min gissning är att en röd-röd-gön regering inte kommer göra boendet en enda spänn billigare, inte ens för de i hyresrätter.
Jag skulle också misstänka vissa höjningar av kostnader, t.ex. ett delvis återinförande av fastighetsskatten. Möjligen (troligen!?) blir de i hus och bostadsrätter lite mer drabbade än hyresrättsinnehavarna. Men högre energikostnader kommer givetvis drabba alla.

Det röd-röd-gröna alternativet verkar ha så många pengakrävande hjärtefrågor som måste uppfyllas, så jag har svårt att se varifrån finansieringen ska tas ifrån om man inte höjer bl.a. fastighetsskatten.
Tja, jag ser det som en försäkring. Alla lägger en slant i burken, och den som hamnar i nöd får en slant från burken. Eftersom vi jobbar på en statistisk nivå så kommer de flesta av oss att vara så lyckliga att vi inte behöver plocka pengar från burken, men de som hamnar riktigt djupt i skiten får den hjälp de behöver. Precis som med en försäkring så vet vi inte vem som behöver den. Alla betaler en liten slant om huset skulle brinna upp, och den vars hus brinner får en stor slant.

Det är som att spela på att man själv ska förlora, och därmed minska risken vid en förlust.

Jag håller dock med, en röd-röd-grön regering, eller, som det verkar bli nu, en röd-röd-grön-lila regering, kommer antagligen att höja skatterna. Exakt vilka skatter är en öppen fråga. Den viktiga frågan är dock: får vi valuta för pengarna? Hur mycket skulle det kosta om man själv skulle skaffa sig samma skyddsnät?

Shevek - Ursula K. Le Guin
Låter spännande, ska se om jag kan hitta den.
 
@Troberg: Är det en osund inlåsning om man skapar en mötesplats som folk föredrar framför en annan !?

Skall man då tvinga folk till en annan mötesplats även om dom föredrar den 1a - elelr tvinga den framgångsrika mötesplatsen att köra bort folk !?

Inte så kul att leva i en sån värld i mina ögon . . .

Jag kan dock hålla med om att Microsoft som exempel utnyttjade sin ledande ställning otillbörligt

/K
 
Redigerat:
Tja, jag ser det som en försäkring. Alla lägger en slant i burken, och den som hamnar i nöd får en slant från burken. Eftersom vi jobbar på en statistisk nivå så kommer de flesta av oss att vara så lyckliga att vi inte behöver plocka pengar från burken, men de som hamnar riktigt djupt i skiten får den hjälp de behöver. Precis som med en försäkring så vet vi inte vem som behöver den. Alla betaler en liten slant om huset skulle brinna upp, och den vars hus brinner får en stor slant.
Hur många skulle inte missbruka denna "burk"?
Där har vi en fara anser jag!
 
Thomas59
Satt och funderade på en skön lirare vars bok jag läste i slutet på sjuttitalet och efter att ha hämtat mig hjälpligt från den Trobergska fantasikanonaden kom jag på vad han heter:

Ravi Batra!

Ska vi forsätta att diskutera vill jag nog se att Ravi företräder mig, alldeles oavsett om jag delar killens åsikter. Har svårt att se att någon med framgång kan skuta ner hans teorier eller vara mer påläst.

Ta bara hans bok "The Downfall of Capitalism and Communism", en passande titel ifall såväl undertecknad som Troberg skulle ha fel, av någon utomjordisk anledning.

Ravi Batra är en Indisk ekonom som funderat lite på bla politik, religion och världsekonomi och på hans hemsida redovisas de mängder av förutsägelser han gjort genom åren http://www.ravibatra.com/Forecasting.html.

Killen är ett unikum i att förutspå framtiden och på hans hemsida listas de böcker han skrivit.

Länken ovan summerar många av hans förutsägelser och hur utfallet blev. Startar han ett tipsbolag vill jag vara med:D

Några av hans andra titlar:

-The Crash of the Millennium

-The Myth of Free Trade

-The Great American Deception

-The Great Depression of 1990

-Stock Market Crashes of 1998 and 1999

-Studies in the Pure Theory of International Trade

-The Pure Theory of International Trade Under Uncertainty

-Prout: The Alternative to Capitalism and Marxism

-Muslim Civilization and the Crisis in Iran

-Prout and Economic Reform in India

Om inte Dr Ravi Batra godkänns som min företrädare önskar jag istället företrädas av Göteborgaren och före detta raggaren Lars Olov Bengtsson eller LOB som han kallar sig. Som kuriosa kan väl antagas att han förmodligen är kommunist för det är väl alla Göteborgare:D.

Killen har samlat sina tankar i ett antal böcker varav den första "Excelsior" är lite av en husbibel hemma. Vrickad kille är väl ungefär de första man tänker då man läser hans alster och teorier kring precis ALLT.

Just boken Excelsior innehåller 292 sidor skitsnack! Man må tycka vad man vill om detta. Han vill säkert säga oss någonting - frågan är bara vad? Det mesta är skit och killen kan med fog beskyllas för att vara kvinnoförnedrande (vilket jag tar avstånd från) MEN det finns guldkorn och djupa tankar kring ett antal frågeställningar som får en att tänka till.

Några citat ur boken:

Linné införde system i naturen,

och Karin Söder stängde det på lördagarna.
---
Tänk så läraktiga japsarna är.
Nu har de till och med
döpt en av sina bilar
efter en halländsk flod –
Nissan.
---
Först gav jag honom
en flaska Jack Daniels
för att lära honom vad rock´n´roll är,
och vad som menas med att lira i ett rockband.
Sedan drack jag ur flaskan
inför hans häpna ögon
för att lära honom vad som menas
med att lira i samma rockband
– som jag.
---
En vår
är inget romantiskt
Det är egentligen
bara en omvänd höst.
---
Ett citat med "viss" anknytning till forumet om ej till topic:
Vad joppar do med?
Jag sysslar med något mycket snuskigt! Porr! Hehehe.
Porr? Det är väl icke snoskigt? Jak joppar åxå med porr!
Jaså? Har du också en butik på Andra Långgatan?
Nej! Jak porrar på SKF. Med en porrmaskin…
---
Vad har nu detta att göra med kostnaden för husägande? Inget, absolut INGET!
 
Thomas59 skrev:
Ett citat med "viss" anknytning till forumet om ej till topic:
Vad joppar do med?
Jag sysslar med något mycket snuskigt! Porr! Hehehe.
Porr? Det är väl icke snoskigt? Jak joppar åxå med porr!
Jaså? Har du också en butik på Andra Långgatan?
Nej! Jak porrar på SKF. Med en porrmaskin…
---
Ha ha :D:D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.