Hej!
Har problem med kort livslängd (1 lampa per månad) på glödlampor (4x15W) och halogenlampor (2x40W) kopplade till Nightmagic 3000 skymningsrelä.

Nightmatic ska enligt spec klara av 1000W Ohmsk last och 500W ljusrör
Min last är endast 140W, troligtvis "icke-ohmsk" pga mix med halogen (För dimmare vet jag att halogen kräver mer "start-effekt".).

En annan Nightmagic ansluten till endast 3x50W halogen är livslängden ingen problem.

Har någon ide om detta löses med att endast ansluta glödlampor eller endast halogen, alltså en mer renodlad last?
Har någon ide om vilket relä som evt kan lösa detta?


Tackar för inputs.
 
Halogen är precis som vanligt glödljus en rent resistiv last.
 
Kolla om det glappar nånstans.
 
Kolla i botten på sockeln om det är ärjigt eller nån form av skit där. Med sockeln avser jag gängan där du skruvar i lampan.

Kom ihåg att bryta spänningen innan du pillar där
 
Har du längre ledningar till stället där lamporna håller bra än stället där lamporna går sönder? Matas de från olika faser som oftast håller lite olika spänning p.g.a. olika last?

Åtminstone vanliga glödlampor har väl en startström som är 10 gånger så stor som när de är påslagna, halogenlampor har också högre startström men jag är osäker på hur mycket. Med längre kabel så får du högre spänningsfall vid startögonblicket och därmed lägre startström. Hög startström är vad som oftast knäcker glödlampor.

Hur styr skymningsreläet belastningen? Det optimala för lampors livslängd är om de dimmas upp, det näst bästa är om de åtminstone styrs via en triac (eller annan halvledare) som styrs så att den alltid slås på vid nollgenomgången. Sämst är oftast reläer (och vanliga strömbrytare) (och triac'ar som inte nollgenomgångstyrs).
 
En hypotetisk fråga i sammanhanget:

Är det över huvud taget lagligt på något sätt att seriekoppla fast installerad utrustning? I så fall skulle man i princip kunna ha ett lagom stort motstånd (t.ex. i form av el-element på 1-2kW för dina 140W) seriekopplat med lasten, så att lamporna framförallt får lägre startström men även ger lite lägre spänning när lamporna väl lyser. Antagligen är det olagligt att göra så, men vad säger reglerna?

Jag gissar för övrigt att man skulle kunna spara rätt mycket brinntid på lampor genom att parvis seriekoppla likadana lampor och mata dem mellan två faser. Det är antagligen jätteolagligt eftersom man får överspänning om man har två lampor som det är stor skillnad på, och dessutom eftersom man har fas på båda anslutningarna i lampsocklarna.


Den garanterat godkända varianten att sänka spänningen för att höja livslängden är en transformator som sänker spänningen något. På stenåldern var det halv-vanligt att man hade en spartransformator som kunde höja eller sänka spänningen kanske +/- 20% i 5-10%-steg för att den nyinköpta färg-tv'n som 1968 drog 400W (och hade ganska dåligt ställt med intern spänningsreglering) skulle fungera tillfredställande. Om du hittar en sådan transformator som är i gott skick och dina lampor är stickproppanslutna så har du en budgetlösning som åtminstone jag inte kan se något olagligt eller farligt med. Om du har jordade uttag så lär du dock få se till att en elektriker gör om transformatorlådan så att den blir jordad.

Fråga: finns det transformatorer att köpa idag som är avsedda för just detta, att sänka (eller höja) elnätets spänning en smula? För fast installation? Som inte är svindyra?
 
Hej och tack för alla svaren!

Glapp: Har inte hittat någon glapp i dosorna eller lamporna. Alla kablar sitter hårt om man drar i dom med tång i dosor etc (dock styv 2,5mm`2).

Ang kabellängd/resistans: Ser alltså inget direkt samband mellan kabellängd och livslängd. Glöd lampa nr2 (av 4 glödlampor på längden från skymningsrelä) ser ut att leva kortast alltid, men det kan vara på grund av att den sitter på en vägg som kan vibrera lite när en dörr bredvid öppnas/slås igen.
De 2 halogenlamporna är kopplade "närmast" källan, till ungefär samma distans som glödlampa nr1 och dessa ser ut att hålla ungefär lika länge som tex glödlampa 3 och 4

Halogénlamporna har fungerat i ~6mån medan glödlamporna ofta går efter ~1-2mån. Alla lampor är Philips lampor 230v (uppgett livslängd 1år), medan halogenlamporna ska hålla 2 år (G9). Startade med "no-name" glödtrådslampor, men dessa höll riktigt kort tid.

Funderar på att kontakta Steinel.
 
Sitter det ett relä i Night Magic?

Jag begriper inte hur ett skymningsrelä kan "slita" ut glödlampor, dvs utsätta den för livstidsförkortande stress.
 
Det uppenbara testet är ju då att koppla förbi skymningsreläet och se vad det har för effekt på livslängden. Ett oscilloskop vore bra också :)
 
Ska testa att koppla direkt till en kontakt evt en timer som jag vet fungerat utan att förstöra lampor tidigare (med risk att det blir permanent om det fungerar). Har tyvärr inget oscilloscop hemma men annars bra idé. Kan vara hur mycket skräp och speakar som helst på detta känns det som.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.