Har läst i bruksanvisningen till ett Li-jonbatteri att det skall förvaras halvladdat när batteriet inte skall användas under en längre tid.

Varför skall det inte vara fulladdat och vad händer om man laddar det fullt i alla fall trots vad tillverkaren rekomenderar?
 
Pröva och se :)

Har själv ett par 18V Li.. som är fullt laddade och lär inte behöva använda de på ett bra tag, har inte tänkt på det själv faktist, skulle tro att de tappar lite laddning eftersom, beroende på förvaringstemperatur.
 
Kan det inte vara så att dom menar att det ska vara MINST halvladdat.

Med syfte att säkerställa att batteriet inte självurladdar så mycket att det går sönder.
(Ja Li-Ion batterier självurladdar)

Betyder att man absolut inte ska lämna batteriet urladdat.
 
Ställer mig också lite fundersam till det rådet. Min Makita BDF 440 SFE ser jag alltid till att ha batterierna fulladdade till. Det är ju det enda vettiga så att jobbet inte stannar upp pga att man behöver ladda batterierna. Jag har gjort så sen jag köpte maskinen för 3,5 år sen och jag upplever inte att batterierna har börjat sacka för mig än. Sen undrar jag hur man verkligen säkerställer att batterierna är exakt halvladdade? Räcker det med en voltmeter eller hur gör man egentligen?
 
ClasseClas skrev:
Sen undrar jag hur man verkligen säkerställer att batterierna är exakt halvladdade? Räcker det med en voltmeter eller hur gör man egentligen?
Li-jon är ett elände. Voltmeter tror jag inte på.

Om du surfar iväg till Texas Instruments hemsida (http://ww.ti.com) och söker på power management så kan du hitta något som heter Battery Power Gauge eller liknande.

Det är en liten krets som räknar hur mycket elektroner som rinner in och ut ur batteriet och på så sätt avgör hur välladdat som batteriet är.

Att batteriet ska vara halvladdat kommer väl från tillverkaren av battericellen, och det är så det distribueras. Att som konsument kunna ladda batterierna till hälften är en utopi, om det inte finns batteriindikatorer.

Däremot kan Li-jon celler svälla upp ordentligt (intern gasutveckling) om de laddas ur för mycket, därför är alla Li-jon batterier som säljs till konsument utrustade med skyddskretsar.

Mycket har hänt och säkerheten med Li-celler är väsentligt bättre nuförtiden.

På 80-talet sprängde en Li-cell som satt i en Hotline telefon en bil.

Energimängden är i cellen är ungefär densamma som i motsvarande mängd trotyl
 
sanningen är att Li jon batterier degenereras MYCKET fortare när dom är fulladdade! Det har med den kemiska sammansättningen i dem.så denna batterityp bli lite mer skonade när dom bara är 50% laddade när dom ska lagras.

Laptopdatorer med denna battierityp har nog många varit med om att vanligtvis har man en laptop som alltid används med nätadaptern ständigt ipluggad. dvs batteriet alltid fulladdat. Den enstaka gång man ska ha med datorn så tappar den batterikapaciteten på en kvart.( givetvis tar det kanske 1.5år eller mer för detta att hända.

idag löser man detta med att datorn frågar typ" vi har noterat att du ofta använder datorn med nätadaporn ipluggad, batteriladdningen optimeras för detta" då kommer datorn hädanefter att sluta ladda batteriet fullt. man låter den stanna vid 75-80% för o slippa tappa kapacitet.

bitter sanning men sant. denna batterityp är trots allt den mest energitätaste per volym o vikt jämfört med andra äldre sorter bly/nimh/nicd osv. också anledningen till att elbilen inte fått fart förrän litiumbatterier dök upp.
 
Man kanske kan ladda batteriet fullt och sedan låta maskinen gå tills batteriet är slut (tejpa in knappen). Om man tar tiden hur lång tid det tar att köra slut på batteriet kan man sedan göra om samma procedur men bara köra 60% av tiden.

Blir ju inte exakt 40% men det blir kanske tillräckligt nära?
 
Vilken temperatur är bäst att förvara batterierna i?

/J
 
HJÄLP!!!

Vi pratar om att slänga upp en skruvdragare typ i en hylla några veckor.
Inte hur MonaLisa ska konserveras.... eller hur en bebis ska nannas.....

Enda regeln är LÅT DEN INTE LIGGA OLADDAD I FLERA MÅNADER!
 
Fast när man helrenoverar ett hus så har man inget problem med hur den ska förvaras, snarare hur man ska undvika att den växer fast i handen.
:)
 
Den enda andra regeln är att förvara batterierna svalt.

/Jörgen
 
Nimajneb skrev:
HJÄLP!!!

Vi pratar om att slänga upp en skruvdragare typ i en hylla några veckor.
Inte hur MonaLisa ska konserveras.... eller hur en bebis ska nannas.....

Enda regeln är LÅT DEN INTE LIGGA OLADDAD I FLERA MÅNADER!
Easy man, när vi kan babbla i andra trådar om vilka torklappar som är bäst för våra maskiner, så kan vi babbla om det här oxå! ;):D:D
 
Har mina sittandes i maskinerna i väskan, brukar ladda när jag känner att jag använt dom länge eller det tar slut !
Slut kräm och snabbladdaren (20 min till 80% laddning har jag för mig) ger ett bra tillfälle för en kopp kaffe d^_^b
Sen att jag har två batterier gör att om det bara är lite kvar kan man flytta det andra fram och tillbaks om man behöver borrmaskinen och slagskruvdragaren samtidigt..
 
Lapptopparnas batterier ryker nog (hähä) mer pga temperaturen än laddningsgraden, de blir rätt varma och Li-batterierna gillar INTE värme.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.