Vi fick nyligen ett avslag på en bygglovsansökan från vår bostadsrättsförening angående en ombyggnation. Vi anser dock att deras motivering till avslaget inte håller och att avslaget beror mer på personliga åsikter än regler och fakta. Detta baserar vi på att vi har haft lösningar på alla problem som styrelsen anger som skäl för avslaget.

Processen har pågått i ett antal månader och vi har blivit mycket frustrerade över hur de inte vill lyssna på åsikter och redovisningar från behöriga hantverkare och fackmän.

Hur kan man gå vidare? Vad har vi för rättigheter gentemot bostadsrättsföreningen som är nystartad och styrelsen oerfaren? Har någon liknande erfarenheter? Ska man söka juridisk hjälp? Hur gör man för att överklaga på ett bra sätt?

Tacksam för all hjälp!
 
O
Varför fick ni avslag? Vad ville ni göra?
 
År du inne och rör i fastighetens bärande konstruktioner eller flyttar väggar, så räkna med att detta tar tid. Du måste helt enkelt överbevisa styrelsen (och kanske föreningens försäkringsbolag) att det du gör är absolut riskfritt.

För även om bara din egen lägenhet drabbas (dvs inte någon grannes), om allting du gör går fullständigt snett, kvarstår frågan om styrelsens och föreningens framtida ansvar mot en ny ägare om du säljer och flyttar.

Fakta finner du först och främst

a) egna föreningens stadgar (som dock måste följa lagen, dvs)
b) Bostadsrättsföreningslagen 7 kap §7 där följande sägs:


Hur bostadsrättshavaren får använda lägenheten

7 § Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar
1. ingrepp i en bärande konstruktion,
2. ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
3. annan väsentlig förändring av lägenheten.

Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses i 7 § om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. I stadgarna får föreskrivas att styrelsens tillstånd inte behövs för att utföra en åtgärd som avses i första stycket. Lag (2003:31).


Det med fet stil markerade området är vad du har att röra dig inom (alt sälja lägenheten och köpa en annan lägenhet, som uppfyller dina krav). Styrelsen har alltid att ta hänsyn till samtliga medlemmar, och i de flesta fall gäller, att så fort du gör något i lägenheten får dina grannar (mindre eller större) olägenheter av detta. (Frågan vad som är en påtaglig olägenhet i en nybildad bostadsrättsförening är nog svår att avgöra)

I vissa fall kan frågan även drivas till en föreningsstämma för beslut.

Jag skulle tro att din styrelse inte agerar särskilt annorlunda än de flesta styrelser för bostadsrättsföreningar. Därtill är de ofta "nödda och tvungna" av sina föreningars medlemmar och gällande lagar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.