Är det bättre att köpa via hustillverkaren ??? Om man hittat drömtomten och allt stämmer med bygglov osv VAD bör man tänka på om man köper tomten själv innan man bestämt sig för hus?
 
Jag skulle säga att du får betydligt sämre förhandlingspossition när du köper tomt via hustillverkaren. Du blir ju tvungen att köpa huset från hustillverkaren. Sen blir ju urvalet mycket mindre men om du är nöjd med hustillverkaren så är det ju inget problem.

Vet inte vad du menar med "allt stämmer med bygglov" men man ska kolla upp vad detaljplanen säger så man vet vilka begränsningar som finns för byggnation. Man ska även kolla om det finns några servitut på fastigheten.
Det är även bra om man kan kolla upp vilka grundförhållanden det är på tomten. I bland har kommunen gjort markundersökningar som man kan ta del av. Annars kan man fråga grannar som byggt i närheten (finns det grannar i närheten så snacka med dem i vilket fall som helst, det kan ge bra information om området i fråga).
Är det inte kommunalt vatten så kolla med miljökontoret om vattnet i området är bra.
 
Kan du förklara det där med servitut? Dessutom undrar jag vad skillnaden är när man säger att vatten och el finns vid tomtgrams osv. Om det inte finns - vad gör man då?
Om det heter fritidshustomt får det bara byggas fritidshus på den? ???
 
Servitut innebär att någon annan har laglig rätt att utnyttja del av din tomt. De vanligaste är väg- och ledningsservitut. Ett vägservitut kan innebära att en granne får köra på din tomt för att komma till sin egen. Ledningsservitut kan vara en el- eller vattenledning som är nedgrävd i din tomt. Då får du inte lov att bygga där ledningen är nedgrävd (eller så kanske du kan få flytta ledningen för egna pengar).
Finns det servitut så får man kolla om de verkligen är giltiga för tomten i fråga. Servitutet kan komma från huvudfastigheten (den fastighet som tomten är avstyckad från). Vid en avstyckning så följer servituten på huvudfastigheten med (lantmäteriverket som sköter avstyckningen kollar inte upp om ex en ledning går över tomten).

Om det inte finns el och VA framdraget till tomten får man fixa det själv. Elanslutning fixar man med områdets elleverantör (Vattenfall, Sydkraft...) och brukar kosta 15000:-. VA beror lite på vad kommunen säger om området. Borra egen brunn kan vara ett alternativ för att få vatten. Om kommunen tillåter det så kan man ordna avloppet med trekammarbrun och infiltration. Septitank är en annan möjlighet om kommunen inte tillåter infiltration. Kolla med intilligande fastigheter hur de har löst el och VA. Det kan även vara lönt att kolla om kommunen har planer på att "tvångsansluta" din fastighet till kommunala VA-nätet.

Ang. "fritidshustomt" så får du kolla med kommunen om vad som är tillåtet. Det finns nog olika tolkningar av vad en fritidshustomt är för något. Är det genomgående enkla fritidshus i området så är det nog mindre troligt att du får smälla upp en villa för åretruntboende (fast det finns nog sätt att kringå det). Vet inte vad du har för familjesituation men fundera på vad du får för service i ett fritidshusområde (affärer, dagis, skolor...).

En annan sak som kan vara lämpligt att kontrollera är om det finns någon form av samfällighetsförening (finns ofta i fritidshusområden). Det kan vara en samfällighet för väg och/eller VA. Medlemskap i samfälligheten är oftast obligatoriskt och man får räkna med att betala en inträdesavgift och årsavgift.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.