Min termostat för elgolvvärmen har gett upp, den är alltid på.

Golvet är Thorin&Thorin säkert 20 år gammalt, det sitter en separat givare från golvet in till termostaten. Är denna givare av någon standardtyp, så att det går att byta ut själva dosan, eller måste man byta givaren? Det ser ut som om man gjutit in en mjuk slang bara, så att byta golvgivaren kanske inte går.

Nuvarande termostat är av fabrikat Termonic 1679/040.

Vad är egentligen golvgivaren till för, är det överhettningsskydd?
 
Redigerat:
Det kan vara svårt att hitta rätt termostat. Thorin/Thorin har bytt termostat för ett tag sedan så den nya passar inte till den gamla givaren.. tyvärr q(;^;)p

Det är inte lätt att byta ut golvgivaren! Oftast är det lättare att ta bort lite fog, lägga en ny givare där, foga igen och dra upp den till dosan.

Annars har de nya T2 termostaterna rumsgivare man kan använda.

I de gamla termostaterna fanns det bara golvgivare, så den användes för att reglera värmen på golvet.
 
Det är givaren i golvet som reglerar värmen i rummet. Om du köper en termostat som heter Deviheat 535 eller 550 (E8581179) får du en termostat som kan styra på golvgivaren eller rumsgivare eller bägge givarna i kombination. Golvgivaren följer med termostaten och rumsgivaren sitter på termostaten. Om möjligt ska du byta golvgivaren mot den som följer med skulle det inte gå kan du till nöds köra med bara rumsgivare men då kommer golvet att växla mellan kallt och varmt.
 
Deviheat var lite dyr? Det blir nog radiatorer till sommaren, så något temporärt över vintern får räcka.

En enkel rumstermostat med on/off, hur stor är nackdelen? Vad vinner man med golvgivare egentligen?

(Sitter ändå med tofflor på i källaren, där elgolvet är).
 
Med en rumsgivare blir golvet omväxlande varmt och kallt och du får en pendling i rumstemperaturen beroende på trögheten i golvet, med golvgivare får man en jämn och behaglig temperatur både på golvet och i rummet. Hur stor pendlingen blir beror naturligtvis på dom "lokala förutsättningarna". Rumsgivaren känner temperaturen där den sitter och med golvvärme får man liten rörelse på rumsluften så det brukar fungera rätt dåligt. Med radiatorer fungerar det betydligt bättre då man får betydligt större rörelser i rumsluften.
 
Hade en enkel rumstermostat liggande, så det fick bli den och se om det räcker. Gick enkelt att få ut golvgivaren, förresten.

En grej som jag tyckte var lite lustig, men som kanske är det vanliga sättet att koppla. Från säkringen gick det en 3G1.5 till en kopplingsbox modell större. Där var det skarvat till en 5G1.5 som gick till tvåpolig brytare, och tillbaka in på "de andra" trådarna i femledaren in till kopplingsboxen igen. Sedan vidare med en annan 5G1.5 till termostat och tillbaka för att sedan gå ner i golvet.

Vore det inte lämpligare att sätta den tvåpoliga brytaren innan koplingsboxen? Eller är det helt OK som det var gjort?
 
Brytaren som sitter i termostaten duger gott så det finns ingen orsak att sätta en tvåpolig. Det kanske inte är ett direkt fel men ganska onödig, det liknar ett typiskt överambitiöst hempul ;)
 
Jaha, tydligen kan även behöriga elektriker göra "hempul". :)

Men det där med tvåpolig brytare för golvvärme, det är inget som är normalt över huvud taget alltså?
 
Som elmont skriver så brukar brytaren i termostaten duga.
 
Golvgivaren är till för att Begränsa av maximaltemperatur i golvet, samt för att man inte ska få för stora tempväxlingar/luftrörelser i rumsluften
Xtra viktig när du har installerat golvvärme under trägolv. Max 27 grader brukar golvlev. rekomendera.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.