Vårt bygglov är överklagades till länstyrelsen som avfärdade hela överklagan, sedan har det gått vidare till länsrätten som började med att avslå inhibitionsyrkandet. Därefter har de skickat handlingarna med överklagan till oss med möjlighet till ett yttrande.

Betyder detta att fallet bär emot oss eller inte? Eller är detta ett vanligt förfarande?
 
Ja, det är den vägen det går. Den som har överklagat har också i sitt överklagande till Länsrätten yrkat om inhibation (bygget stoppas, eller får inte påbörjas) Länsrätten har avslagit denna begäran. Men, det innebär inte att ni får rätt, det kan vara något som byggnadsnämnden har missat i sin hantering av ärendet.
Ni får nu möjlighet att yttra er över motpartens överklagan, är det något ni inte förstår i dennes kritik, så tala med kommunens handläggare om detta.
Förmodar att det endast rör sig om missförstånd, och att ni kommer att få rätt.

förutsätter jag har förstått vad du menar, då första meningen är något underlig.
 
Ok, min fråga är specifikt, att vi nu får tillfälle att yttra oss betyder det att fallet verkar gå mot oss, dvs man överväger att upphäva bygglovet?
 
Nej inte alls. det är nödvändigt (rättsäkerheten) att du hålls informerad om vad motparten tycker och tänker om dig och dina byggplaner.
 
Ok tack, kan också tillägga att vårt bygglov är 100% planenligt, hur vanligt är det att ärende som dessa hävs av instanser över länstyrelsen?
 
har inga siffror på det, men det förekommer. Men du måste väl veta vem och varför ditt bygglov blivit överklagat, trots att du och kommunen följer områdesbestämmelserna/planen. Det måste vara en granne, för att denne skall räknas som sakägare, eller berörd.
 
Om vi antar att det rör sig om ett okynnesöverklagande med syfte att fördörja er byggstart, och förhoppning om att ni skall ge upp. Så kan det var en bra strategi att påbörja bygget så snart som möjligt, om den klagande grannen ser att han inte kommer någonvart med sitt överklagande så kanske han slutar att öveklaga.
 
Det är mycket riktigt en granne som hävdar att vi och kommunen i stort sett gjort allting fel och han har tagit hjälp av en advokat som skriver långa luntor. Vi började bygga för länge sedan och har cirka 8 veckor kvar, verkar inte som om detta fått honom att tänka om. Han har svurit inför kommunen att han tänker driva detta till regeringsrätten.
 
Du får förtydliga lite, du har alltså påbörjat bygget trots grannens överklagande?
Vad avser bygget, ett helt hus?
Vad är det grannen inte gillar?
Om kammarrätten och regeringsrätten skall lämna prövningstillstånd skall ärendet uppfylla vissa kriterier, men då länsrätten redan avvisat inhibation, tyder det inte på att bygglovet strider mot lagstiftning.
Är det i ett villaområde, små tomter och grannar runt om?
Är det frågor om; höjden, nära till gräns, insyn eller annat grannen ogillar, eller rent av din bil han inte gillar!!
 
Finns det någon planbestämmelse som ger BN möjlighet till subjektiv bedömning?

Om en plan nämligen innehåller t. ex. en bestämmelse om att BN - om den bedömer det lämpligt - får i strid med allmänna brandskyddsregler ge bygglov till byggnadsplaceringar närmare än 8 meter från varandra är BN:s beslut visserligen planenligt men icke desto mindre kanske olämpligt. Ett sådan beslut kan trots att det är 100% planenligt upphävas att högre instans.

Att du fått möjlighet kan i och för sig - även om det är osannolikt - betyda att KamR i slutänden upphäver bygglovet. Det är nämligen en förutsättning för att kunna gå dig emot att du får möjlighet att yttra dig över vad klaganden anfört. Så ta inte ut något i förskott.

Lycka till! :) :) :)

 
Myndigheter över BN har till uppgift att se till att BN hanterar ärenden efter regelboken. Om ert bygglov är enligt planen och godkännt av BN, så ska det mycket till om överklagande av den typ som er granne bedriver går igenom. En jobbig process, men ha förtröstan!

Mvh
Per
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.