Hej

Ska till att bila ut golvet där det ska bli tvättstuga nu, ska byta huvudstam och dra lite nytt vatten.

Tänkte lägga golvvärme gjuta med vanlig betong och senare klinker.

Hur tjock isolering bör jag ta, uppvärmningen är fjärrvärme, det är pannrummet som får bli tvättstuga så det är rätt mycket spillvärme där inne, finns inget element i dagsläget men det är varmt ändå, tänker isolera rören när man ändå gör snyggt.
 
apotekarnes
20-30 cm blir nog bra. Det handlar ofta om hur mycket man lyckas gräva ur eftersom du måste få plats med både grus och isolering under plattan. Jag har gjutit igen golv med berg en bit under vilket gjorde att jag bara fick plats med 20cm isolering utan att spränga och det upplever jag som tillräckligt isolerat.
 
ska det se ut så här:
Bef. mark
markduk
10cm singel
20-30cm isolering
armering
slang
betong

behövs det packas nått? ytan är ca 13m2
(skulle kanske ha legat under mark & grund istället?)
 
Hej!

Försök få ned så mycket isolering som möjligt! minst 20cm som skrivs, helst 30 eller mer. Om du inte lyckas gräva ur så djupt som du vill så kan du t.ex. ersätta delar av makadamet med t.ex. isodrän (använd så bara makadamet som avjämning - förutsätter också att du inte har "gegga" som underlag - utan att det är fast och helst ogrävt..)

/F
 
Har varit och skottat lite, och ska i med iaf 200mm.
En kille som jag pratat med sa att jag skulle lägga 100mm makadam, sen ett lager åldersbeständigplast som ångspärr sen 200mm isolering, armering, betong
Är det här så som man bör göra?
Har inte hör det här med plasten förut...?
 
Plasten funkar som skydd mot radon också - bara man är noga med att tejpa skarvarna och även täta längs skarv mellan golv och vägg samt vid alla golvets genomföringar (vatten, avlopp, el...)
Finns ingen anledning att INTE lägga plast när man ändå gör nytt golv. Och om det är vattenburen golvvärme du ska lägga, så bör du förankra slangarna med krampor ner i isoleringen så att de inte flyter upp när du börjar gjuta - därför måste plasten ligga under isoleringen, annars punkterar du den med kramporna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.