Svår nöt att knäcka här på forumet kanske men jag är verkligen i behov av hjälp.

Jag har ett kretskort som fungerar som strömbrytare och dimmer som jag använder till bastun. Nu är den tyvärr sönder och jag skulle vilja försöka få den lagad på nåt sätt. Känns ganska tungt att behöva lämna in den då bara kostnadsförslag går på säkert 500kr. Det kan ju bara vara nån komponent för nån tjuga som gått. Vem vet.

Men jag kan ingenting själv om felsökning så jag provar få hjälp här. Vilken felsökningsväg? Har en multimeter som jag mätte mellan minus och lampa ut på, 0 volt. Dioden på kretskortet lyser så spänning (12v) får ju kortet då. Blir ingen skillnad när jag trycker av/på. Fråga på så ska jag försöka svara.

Det finns bild på nedanstående länk.

http://www.javasea.no/default.asp?page=Dimmer

LRII. Tryck på mer info.

Väldigt tacksam för hjälp!
 
Jag ser IC-kretsar, troligen två triacs eller tryristorer och ytmonterade komponenter. Så den kan va svår att laga - det går inte med en billig lödpenna.
Vad kostar en ny likvärdig?
 
Att mäta upp var felet sitter med lite eller ingen kunskap, är nog dömt att misslyckas. Köp en ny eller chansa och byta de två stora trebenta komponentena i nederkant av bild. Troligen tyristorer, möjligen transistorer, som funkar som drivsteg till lamporna. (Triacs används inte vid DC-matning)
Läs av beteckningen och Goggla. Kolla om de inte finns på Elfa.

Chansen är ganska stor att det är i någon av dessa felet sitter, men det är ytterst sällan sådant här går sönder av sig själv. Kolla därför att det inte finns något annat fel i anläggningen, så att den går sönder igen.
 
Redigerat:
Sitter garanterat ingen tyristor eller TRIAC i en DC dimmer det är mest troligt att det är någon sorts MOSFET men det är nog kört med en felsökning över nätet.

Protte
 
Granska först också kortets lödningar noga. Speciellt med nyare elektronik kan det vara stora problem att få dessa bra när man inte längre får använda tenn/bly lod i konsumentprodukter. Ett förstoringsglas rekommenderas, ser man antydan till sprickor , glapp eller andra tveksamheter kan man ju värma på lite med en finspetsig lödpenna (och ev löda på med blyat lod hehe.. ) Förr såg man ju dåliga lödningar lätt eftersom de var matta, nu med blyfritt lod kan även fungerande lödningar vara matta tyvärr.

Kolla även förbindelsen till knapparna och deras funktion.
 
Om du inte vet säkert att den "brunnit", d.v.s. rökbildning, tydlig "brunnen elektronik"-lukt eller sotfläckar på kortet, skulle jag börja med att löda om alla lödningarna, bristfälliga lödningar är ett vanligt fel, speciellt på kina-tillverkat.

Då kortet är ytmonterat behövs en lämpligt liten lödpenna och blyat lod (blyfritt lod är knepigare att löda med, speciellt för ovana), en stadig hand och tränat elektroniköga. Om du inte har dom kunskaperna själv, kolla med någon bekant.
 
På vilket sätt är den trasig? Lyser lamporna för fullt hela tiden, är de alltid släckta?

Vad händer med lysdioderna på panelen? Släckta, lyser hela tiden, blinkar o.s.v.?

Hur gick den sönder? Felkoppling eller utsliten?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.