Vi har sedan några år anslutit vår fritidsbostad till det kommunal vattenledningssystemet. Eftersom vi ligger längst ned och förmodlingen är en av dom sista hushållen på vattenledningen så har vi ett ganska bra tryck i ledningarna och det är väl bra. Nu har någon sagt att man bör sätta in en reduceringsventil så första frågan är vars sätter man i den? Före eller efter vattenmätaren?
 
Rören efter vattenmätaren är dina så där kan du sätta en reduceringsventil.

Protte
 
Okey. Får titta på hur det ska lösas. Vattenmätaren sitter nämligen på en ytterväg. Vi tar isär och sätter ihop slangarna när vi kopplar på respektive kopplar ur vattnet inför vintern. Får gå in och kolla hur en sån där ventil ser ut och om det bara är att sätta den mellan rören eller om den måste vara förankrad i väggen. I dag är det några slangar som vi kopplar ihop för att "dela ut vattnet" till ledningen som ska in i huset och dels ska ut på en vattenutkastare som sitter ca 10 meter bort. Dvs två slangar. Sen finns det planer att ansluta ytterligare en annan del av huset som idag inte har nån vattenanslutning. Ledningarna går alltså utomhus och är fullt synliga om man kikar in under altanen och trappen in till bostaden. Kanske enklast om man försöker göra om direkt efter vattenmätaren och sätta in reduceringen där för att sen grena ut ledningarna.
 
Om det är trycket du vill ha ner så är det egentligen en tryckreduserare du vill sätta in. Om du sätter in en begränsare så är det flödet du begränsar i första hand och när alla dina kranar är stängda kommer du få fullt tryck i ditt system tills du öppnar någon kran. Detta gör att du kommer få samma effekt som nu initialt innan trycket sjunker. Tryckbegränsare är dock något dyrare än en flödesbegränsare. Skillnaden är att flödesbegränsaren bara är en "vanlig" kran som är lite halvt öppen medan tryckbegränsaren har en återkoppling som stänger och öppnar kranen baserat på vilket tryck det är på den reglerade sidan. Mycket vanligt inom tryckluft på industrier. Sitter nästan en sådan före varje maskin.
 
Oki! Ska kika in hos någon lokal vvs-handlare och be att få se hur dom ser. Återkommer i ämnet och tack för era råd så länge.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.