Är det "over-kill" att installera en hygrostat-fläkt i min tvättstuga när det finns självdrag samt en luftavfuktare. I tvättstugan finns även dusch och bastu. Inga direkta fuktproblem idag men skulle ändå vilja ha lite mera skjuts i det hela nu när duchen kommer att användas oftare.
Är det smartare att ordna med mekaninsk frånluft på taket?
 
Har du självdrag i en varm skorsten är det "overkill" då fläkten i stort sett bara sitter ivägen. Har du som var vanligt på 60-70-tal sk självdrag i 1½ -planshus och som mynnar i en plåthuv på taket är det troligen tom nödvändigt då fukten oftast tog bakvägen ,ut i huset innan den så småningom ventilerades ut via toan på övervåningen. Avfuktaren räddar en stor del ,men inte allt.
 
Souteränghus från -68 med just de förhållanden du pratar om så då är det alltså smart att installera fläkt. Ska man montera i befintlig kanal (tvättstugan nere, alltså ca 3m till plåthuven) eller dra den genom ytterväggen.
 
Går det upp flera rör till takhuven kan det vara vettigt att sätta en takfläkt där uppe istället. Klipp hål i huvtaket, popnita fast en passande stos till fläkten,gärna en som du kan ändra hastigheten på med ett reglage nere vid tvättstugan och dra upp en strömkabel och täta gallren på sidan av huven, så får du förbättrad ventilation som hela huset får nytta av.
 
Det är flera rör i takhuven så ditt förslag låter mycket vettigt, tack för hjälpen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.