Hej

Jag skall bygga hus i lite 'rustik stil' med timmerpanel, dels på fasad, dels som innertak med synliga träbalkar ungefär som på bifogad bild. Nu kommer frågan: Vad skulle experterna här på forumet välja för takbelysning ? I vardagsrum, sovrum respektive bibliotek ? Själv har jag f.n. ingen aning.

Tackar på förhand för goda ideer.

P.S. Jag har möjlighet att dra ledningarna hur jag vill på ovansidan av innertaket och att gå igenom innertaket där så behövs. D.S.

Magnus
 
  • granpanel.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag är ingen ”expert” men så här tänker jag:
Jag tycker det skulle vara synd att fälla in spottar i ett så vackert tak. Mängder av infällda spottar känns som en modegrej just nu och passar inte i alla tak.

Satsa på en skena med spottar på (av god kvalitet och med lite "tryck i"). Då kan du gömma den bakom balkarna. Se till att det går att dimmra den. Man får prova sig fram för att få rätt punkter upplysta och att man inte blir bländad i t.ex soffan.

Sedan kan du komplettera med ”prydnadsbelysning” (taklampor, bordslampor m. m.) i antingen modern eller gammaldags stil . Själv så gillar jag stilbrytningar och väljer moderna lampor till vårt tak som är i gammaldags stil. Jag har sett fina lampor som är i modern stil men gjorda av "pinnar" och trädstammar. Det kanske skulle passa?
 
Redigerat:
C
Målar du taket vitt kan du ju gömma kraftiga spottar som du riktar upp i taket, och får på så sätt en bra allmänbelysning där ljuskällan är dold.
 
lampor i smide?...
 
Tackar för ideer

Jag skall definitivt leta efter smidesprylar som hänger ner en bit, och inget hindrar ju att lamporna i dem är riktade uppåt mot taket, det skall f.ö. målas vitt (medan balkarna är mer i mahognyfärg) så det går bra.

mvh

Magnus
 
grislampa i taket på bilden! (med stooor klar glödlampa i)

regg.jpg
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.