Vi har servitut med båtplats på en strandremsa 20 m x 20 m (varav 10 m ut i vattnet) – vet någon om markägarens tillstånd krävs för att vi ska kunna bygga en brygga?

Tre fastigheter delar servitutområdet, fastighet A har redan en brygga på området, fastighet B (vi) har fått strandskyddsdispens att bygga 20 m brygga (dvs 10 m längre ut i vattnet än de 10 m vatten som ingår i servitutområdet) , fastighet C är obebyggd och ägs av stamfastigheten (markägaren).

Har markägaren rätt att neka oss att bygga bryggan där vi fått strandskyddsdispens? Eller har han i egenskap av att även vara fastighetsägare till C rätt att neka oss?

Om vi skulle hålla oss inom servitutsområdet, kan markägaren då stoppa vår brygga?
 
Jag vet inte vad som gäller, men enklast är väl att börja med att prata med markägaren och se vad de tycker? Eller är det det ni gjort och de har sagt nej?

Det är ju alltid bäst om man kan komma överrens om något som båda tycker är ok, snarare än köra på själv med stöd av paragrafer och rättigheter.
 
Att bygga på annans mark kan man inte göra, om nu detta inte skulle vara tillåtet i servitutet.

Tala med markägaren som ordain föreslår. Samtycker denne så se till att få bryggan inskriven i servitutet, annars kan det bli problem i framtiden om grannfastigheten byter ägare. Endast servitut överlever ägarskiften, ett avtal med ägaren gör det inte.
 
Jo, vi har talat med markägaren/stamfastigheten. Men eftersom han har åsikter om var och hur bryggan skall placeras vilket inte överensstämmer med våra planer vill vi reda ut vad som gäller innan vi antingen konfronterar honom eller ger efter för hans önskan.

Hans alternativ skulle försämra läget (4 meter till befintlig brygga istället för 8 m bl a) på bryggan.
 
Servitutet ger bara rätt till det som står i servitutet. Det som möjligen (jag vet inte) skulle kunna tolkas som rätt att bygga en brygga är formuleringen om båtplats, om en båtplats kan anses vara synonymt med en brygga så kanske servitutet betyder att ni får bygga en brygga.

I annat fall så kan markägaren neka er att bygga bryggan just i sin roll av att vara markägare, att han dessutom råkar ha ett servitut till sin egen mark via fastighet C spelar ingen roll.

OM brygga kan anses ingå i servitutet så får ni ändå inte använda servitutet på ett sätt som gör det svårt för övriga servituts "ägare" att nyttja sitt servitut, även det skulle då kunna vara ett argument för eller emot en viss placering av bryggan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.