Hej, jag prövar igen.. Senast gick jag för hårt fram mot hantverkare från ett visst land!

Det jag undrar över är hur ni som anlitar arbetare från andra länder tänker..
Jag har jobbat som målare nu i 10 år.. Nu blir vi svenska hantverkare av med våra jobb pga att det väller in arbetare från andra länder, vart man än åker bil i stockholm så ser man hur många som helst..

Det jag undrar är ifall ni skulle gilla att samma sak hände er, i erat jobb och bransch? Att det kom MASSOR med folk som gjorde samma jobb som du, fast för mindre peng.. Hur skulle ni känna?

Hur länge ska detta pågå, innan man börjar tänka på att det kanske inte finns någon mening med att ha Bygglinjen kvar på gymnasiet?

Hur ser ni på att pengarna försvinner ut ur landet?

Tycker det är hemskt att regeringen låter detta pågå.. Hela trafiksituationen är jue tilloch med påverkad av att dom är så många!

Det värsta av allt är att dom flesta tycker att det är "så bra" med dessa gästarbetare, som är så billiga... Och inte alls tänker på att det påverkar oss svenska hantverkare ENORMT!!!

//Målar´n
 
Redigerat av moderator:
Målarn, ta å goggla lite på "offshoring" så inser du rätt snabbt att detta är något som händer i nästan alla branscher. Som hantverkare är du inte unik på något vis i detta avseende. Jag är själv i samma sits som du (och mååånga med mig) men i en helt annan bransch.

Bra eller dåligt? Jag tror det är svårt att undvika eftersom det handlar om något mycket större än några svenska hantverkare. Vissa yrkesgrupper kommer tjäna på detta och andra kommer förlora.

Du har säkert läst alla diskusioner om hantverkare och hur kunden upplever denna yrkesgrupp här på forumet. Ryktet är inte på topp kan man väl säga. Några får oförtjänt ovett (för dom sköter sig) och andra borde byta jobb. Om man inte upplever/tror att man får mer (bättre service, bättre utfört arbete, bättre kundbemötande etc etc) för pengarna, varför då betala mer?

Så länge inte kunden ser mervärdet med den svenska hantverkaren kommer utländsk billigare arbetskraft att öka sin marknadsandel.

Själv gissar jag att specialiserade yrkesgrupper kommer klara sig bra på sikt medan mindre specialiserade kommer få det tufft.

Ditt inlägg för oss tillbaka till frågan som aldrig fått ett svar trots ändlösa diskussioner i ämnte - Vad kan och ska den svenska hantverkarkåren göra för att vara det attraktiva valet när tjänster ska köpas?

Att säga åt kunden att skärpa sig och hänvisa till att det är bra för sverige lär inte funka.
 
Redigerat:
Nu vet ju inte jag om situationen är mycket annorlunda i Stockholm än i Skåneland,
men personligen upplever inte jag dessa arbetare som ett speciellt stort hot.

För att ta TS bransch till orda så har jag en mycket nära vän som är just målarmästare och han
skulle kunna jobba dygnet runt om han haft ork till detta då han har hur mycket jobb som helst.
Dessutom har han väldigt svårt att hitta bra folk att hyra in.

För att ta min egen situation till orda så är jag i princip i samma situation.
Jag har jobb upp över öronen och det har bara ökat sedan jag startade som egen för 5år sedan trots att vi låg på topp i Sverige då och mest har närmat oss den lågkonjunktur som det pratas om att vi är i för tillfället.

Vad gäller lågkonjunktur har jag lite svårt att köpa läget med tanke på hur Svensson konsumerar hej vilt idag.
Dessutom med tanke på hur mycket arbete man har i denna lågkonjunktur kan man ju undra hur det kommer se ut när det blir högkonjunktur.

Det enda bekymmer jag ser med denna tillströmning av utländsk arbetskraft är att de svenska hantverkare som inte sköter sig som man bör, de får problem och blir utkonkurrerade av den utländska arbetskraften.
Frågan är bara om detta är ett bekymmer. :rolleyes:

Med detta menar jag inte att TS inte sköter sig eller gör bra jobb för situationen kan vara väldigt annorlunda beroende på var i Sverige man befinner sig, men just så här upplever i alla fall jag det här nere i södern och det är min högst personliga åsikt.

Sköter man sig som svensk hantverkare och gör bra jobb samtidigt som man inger ett förtroende som gör att kunderna känner de kan lita på en, så kommer man med största sannolikhet att ha arbete och möjlighet att överleva också.
 
Redigerat:
Har redan svarat på denna en gång.

Min fråga är då till dig om du bara handlar svenska livsmedel, för annars så kommer ju det svenska jordbruket att läggas ner.
Köper du bara svenska bilar för tänk på dom svenska bilbyggarna
Köper du bara kläder tillverkade i sverige för tänk på dom svenska textilarbetarn
osv osv

Nä det är bara att inse faktum att konkurense utifrån kommer att bli hårdare, så för att överleva så antingen måste man sänka priserna eller konkurera med bättre kvalitet.

Själv blir jag mycket bitter över sådant här tjafs för jag tror att dom flesta som gnäller över utländska hantverkare som kommer hit och tar deras jobb inte tvekar en sekunda när dom tar den billigare argentiska oxfilen på Ica.
 
Dina argument är inte relevanta.. Du talar om IMPORT... Där arbetet redan är utfört i ett annat land!! Dom andra svaren ovan är bra... Men ditt bonnen, är som att jämföra Äpplen med Päron!!

Undrar fortfarande hur ni ser på att pengarna försvinner ur landet..
 
Sellasie I skrev:
Dina argument är inte relevanta.. Du talar om IMPORT... Där arbetet redan är utfört i ett annat land!! Dom andra svaren ovan är bra... Men ditt bonnen, är som att jämföra Äpplen med Päron!!

Undrar fortfarande hur ni ser på att pengarna försvinner ur landet..
Hur ser du att stora svenska företag köper komponenter från underleverantörer utomlands för att sparka svenska underleverantörer ? Inte mycket på en SAAB eller Volvo som är Svenskt.

Det är exakt samma sak, man köper arbetet utomlands till den svanska varan.

Enda skillnaden i fallet polska hantverkare är att tjänsten utförs i Sverige. Hade hus gått att köra iväg på lastbil och sedan tillbaka så hade inte polackerna behövt komma hit.

Jag förstår ditt resonemang, men jag tror att vi bara kan konkurrera med kvalitet. Du måste utföra arbeten med så hög kvalitet att de som vill ha fina jobb väljer svensk arbetskraft.

Svenskättlade slafs hantverkare som gör taskiga jobb få gärna gå på a-kassa istället och se polacker ersätta dem.
Alternativet är att de debiterar samma pris som polska hantverkare. Gör man dåliga jobb ska man inte ha mer än 70 spänn i timmen efter skatt.
 
Sellasie I - Innan du blandar äpplen och päron, rörelsefrihet inom EU och slavhandel så blicka västerut. I Norge finns hela byggen med enbart svenskar, allmänt känt som "svenskbyggen".
 
Redigerat av moderator:
Sellasie I skrev:
Dina argument är inte relevanta.. Du talar om IMPORT... Där arbetet redan är utfört i ett annat land!! Dom andra svaren ovan är bra... Men ditt bonnen, är som att jämföra Äpplen med Päron!!
Det är precIs samma sak, i bägge fallen hamnar pengarna utomlands. Import av varor eller import av tjänster, vad är skillnaden?
 
Kan bara hålla med tidigare inlägg. Jämför exempelvis konsulttjänster där det många gånger inte spelar någon roll var personen ifråga sitter. Där är marknaden idag redan internationell utan att det betyder att indiska eller polska konsulter kommer till sverige och jobbar. Personligen tycker jag inte att det ska vara något problem utan på en internationell marknad så får man konkurrera med ett mervärde många gånger istället för bara priset.

I slutänden får man gå tillbaka till sig själv och tänka vad man konsumerar. Om TS är upprörd över att det finns utlänska hantverkare i Sverige så är det väl en åsikt som är OK men om den är utbredd så borde det innebära rena guldgruvan för svenska företag.

Alla Svenskar borde rimligtvis köra SAAB eller Volvo, köpa svensktillverkade vitvaror eller köpa den dyra svenska köttfärsen eller oxfilen etc...

Att klaga på att det fysiskt kommer hit utlänska arbetare och utför ett arbete i Sverige men att samtidigt inte ta ansvar för sina resterande levnadsvanor är en obegriplig dubbelmoral. Varför ska det vara mer oacceptabelt att anlita en utlänsk hantverkare än att köpa en dansk eller bransiliansk oxfile eller att köpa en tröja på HM som producerats i låglåneländer etc. Uppenbarligen så har sverige en stor import som har och kommer att konkurera ut inhemsk industri men konsumenter i allmänhet är väl mest intresserad av priset vilket driver på utvecklingen.

Jag kan inte någon som hellst skillnad mot att anlita utlänska hantverkare jämfört med att handla utlänska varor istället för svenska som många dagligen gör utan att tveka och sedan har synpunkter på att det finns arbetare i sverige som kan konkurrera med lägre priser och det skulle vara oacceptabelt.

Var ligger logiken??? Allt som är billigt är bra så länge det inte verkar ta svenska jobb och man som konsument slipper se ursprunget. Alla köper billiga grejer som uppenbarligen inte är svenska men skriker samtidigt om att exempelvis SAAB ska finnas kvar. Om inte svenskarna köper SAAB eller Volvo varför skulle då någon annan göra det? Har inget emot SAAB utan har vuxit upp i en SAAB och åker fortfarande runt i en SAAB så jag bidrar uppenbarligen till att minska förlusten i företaget:)
 
Redigerat:
För det första... ingen av er jobbar säkerligen på SAAB eller Volvo...
Klart jag hellre hade sett att allt vad det gäller Volvo, Saab hade skapats i sverige.. Mer arbete åt svenskarna.. Är det fel?

För det andra... Svara på frågan hur ni SJÄLVA skulle känna om det kom folk från ett annat land och tog över en MYCKET stor del av er bransch...
Att ni blev ersatta av exempelvis en Gästarbetare eller en robot.. Hur skulle det kännas?

För det Tredje.. Svara på frågan, om ni tror att vi skulle kuna etablera oss i exempelvis Polen i byggbranschen utan att bli hotade och utpressade?

Skulle ni uppmana era barn att gå bygglinjen?

-MH- Till dig kan jag bara svara.. Skillnaden är jue att det är ett "nytt" fenomen som pågår i detta nu... Och att det är skillnad på industri och hantverk...

Men köp era tjänster av dom om ni vill... Men tänk över saken som sagt... Ni berövar en svensk hantverkare ett arbetstillfälle..
Men svårt o ändra snåla folk.. Ni kan jue fortsätta gnida
 
... Vatten ur sten!!! O gråta när ni skiter!!
 
optimum
En riktigt bra tråd. Äntligen någon hantverkare som får ångest över att se jobben försvinner utomlands.

Men börja då göra något åt saken!

Precis som de som tillverkar bilar eller delar till dem.
Eller andra tillverkande företag.

Vi har kravet på oss att effektivsiera för att sänka kostnaderna.
Vi kan aldrig ständigt öka priserna på våra varor som man gjorde förr.

Senaste verktygen är LEAN för att ta bort slöserier och få effektivare verksamhet. Det funkar.

Dags att ni hantverkare med era företag vaknar och utvecklar er verksamhet också.

OBS LEAN innebär inte att man flyttar produktionen till lågkostnadsläner eller använder billig arbetskraft.
Utan man plockar bort allt som inte tillför något för kunden. Då blir det billigt även med svensk arbetskraft och våra löner.
Det betyder inte stress och krav på unga friska pojkar utan fungerar för alla.
Skitbra helt enkelt.

Du kan få ett tipps.
Försök jobba bort allt slarv och kvalitetsbrister. De gör att man måste rätta till och göra om och är på så sätt ett slöseri.
Finns massor mer att göra. Börja läs på.

Så sluta gnäll och gör något åt saken.

(skrivit i välmening)
mvh Roland
 
Om man inte kan konkurrera med priset så får man göra det med annat, t.ex. genom kvalitet (ha yrkesstolthet och göra bra jobb varje gång så man får bra rekommendationer), tillgänglighet (komma när man lovat, gå att nå, kunna rycka in med kort varsel), ärlighet (säga till ifall något kommer att behöva ändras från specifikationerna, eller blir dyrare än tänkt) samt kommunicerbarhet (gå att prata med, och gärna berättar vad man gör och varför).

Jag skulle alla gånger välja en hantverkare som jag vet klarar ovanstående, framför en som bara är billig...
 
Sellasie I skrev:
För det andra... Svara på frågan hur ni SJÄLVA skulle känna om det kom folk från ett annat land och tog över en MYCKET stor del av er bransch...
Att ni blev ersatta av exempelvis en Gästarbetare eller en robot.. Hur skulle det kännas?

För det Tredje.. Svara på frågan, om ni tror att vi skulle kuna etablera oss i exempelvis Polen i byggbranschen utan att bli hotade och utpressade?

Skulle ni uppmana era barn att gå bygglinjen?

-MH- Till dig kan jag bara svara.. Skillnaden är jue att det är ett "nytt" fenomen som pågår i detta nu... Och att det är skillnad på industri och hantverk...
Du fattar visst inte? Sedan 30-40 år har produktion av varor och tjänster flyttas till utlandet för att sedan importeras. Att hantverkarna tycks vara sist ut är inget som jag hänger upp mig på. I alla andra branscher har de väl i stort sett redan skett, så det är inget nytt. Hur känner vi oss? Tja, ungefär som när det regnar. Kunder varit roligare, men inget att hänga upp sig på eftersom det inte går att göra något åt det.

Kommer du ihåg TEKO-industrins död i Sverige på 70-talet? Var är dina skjortor sydda idag tror du? Inte är det i Borås i alla fall.
 
Sellasie I skrev:
Men köp era tjänster av dom om ni vill... Men tänk över saken som sagt... Ni berövar en svensk hantverkare ett arbetstillfälle..
Men svårt o ändra snåla folk.. Ni kan jue fortsätta gnida
De flesta har inte en outsinlig källa av pengar. Varför skulle genomsnittssvensken vilja betala tredubbelt (räcker ens det?) så mycket pengar för en svensk hantverkare? Av sympatier?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.