Håller på o pillar med ett gammalt kammarlås vars fjäder ska bytas ut. Har passat på att diska alla delarna, och nu är frågan med vad ska de smörjas Vi har olika uppfattningar här hemma. Valet står mellan att spraya på 5.56 (eller vad det heter som både smörjer o löser rost) eller ta ett mera trögt smörjfett. Spelar det någon roll vilket?
 
Kolla hos en låsfirma, de har spec fett för lås.
 
Ur boken " Lantbrukets Byggnader"

UNDERHÅLL OCH REPARATION
Gamla kammarlås har en enkel och rejäl konstruktion som kan fungera i hundratals år.Damm och smuts som med tiden kommit in i lås kåpan och förenat sig med fettet som skall smörja mekanismen kan ibland göra att låset kärvar.En allmän rengöring och ny infettning är då det enda som behövs.Om låskolven och mekanismen känns helt slapp,kan man räkna med att fjädern är trasig.Nytillverkade fjädrar kan köpas hos en välsorterad järnhandel eller en byggnadsvårds butik.Gamla metallbeslag kan ibland vara övermålade med så många färglager att färgrengöring blir motiverat.Det görs då bäst genom att man lägger ner beslagen i en blandning av kaustiksoda och vatten.Tänk på att använda skyddshandskar och skyddsglasögon vid detta moment! Rost borstas lämpligen bort med stålborste.Därefter kan man putsa med stålull.Efter återmontering bör de normalt målas i samma färg som den dörr eller annan byggnadsdel de sitter på.Mekanismen på lås som legat i sodabad skall smörjas in med fett för att undvika rostangreppp.Gamla obehandlade beslag utomhus kan linoljas för att ge dem ett visst rostskydd.


-antar att det fungerar med det mesta i inomhusmiljö. Här kan nog t o m vapenfett avses.
 
smörjfett funkar bättre i längden. ta ett vanligt lagerfett alltså vilket som helst i princip. 5-56 är inget vidare fett för att hålla vid längre lagring. Du kan ev kolla in på en jakt/fiske affär och köpa vapenfett. / /Micke
 
Biltemas billiga kullagerfett duger toppen.
Man kan värma upp låset något (eller värma fettet) och pensla in fettet så att de smälter/letar sig in mellan fjäderblad och diverse smådelar.
När det svalnat kan man lägga på mer, så är det smort för all framtid.
Annars smörjer man delarna innan återmontering och lägger sedan på mer.
 
Ett enklare sätt att rengöra från färg och smuts än kaustiksoda är att lägga ner låset i outspädd såpa i ett par dagar. Fungerade utmärkt även för att ta bort flera lager färg.
 
  • Gilla
Fred a stair och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.