I vår jakt på hur vi ska bo i framtiden börjar vi än en gång att luta åt att bygga nytt. Grejen är den att det är bara jag och min sambo, inga barn. Vi har nu bott "tillfälligt" i mina föräldrars lillstuga på cirka 50 kvm sedan hösten 2005 under tiden vi har letat hus. Innan dess har vi bott på 54 (1 år), 67 (3 mån), 39 (1 år), 18 (3 mån), 27 (2½ år), 18 (10 mån) och 45 kvm (1 år) i storstan. Vi har med andra ord alltid bott trångt och har inga problem med det.

Vårt största problem med vårt nuvarande boende är förvaring av fram för allt kläder (både rena och smutsiga) och avsaknaden av egen tvättmaskin. Då tjejen jobbar cirka 75% av tiden hemifrån skulle ett bättre arbetsrum inte vara så dumt. Vi tjänar så pass bra att vi skulle kunna köpa en finare "svensson-villa" i vår hemkommun eller någon grannkommun. Vi vet dock inte vad vi ska ha ett hus på kanske 100 - 150 kvm till. Har vi klarat oss på max 50 kvm i så många år (vi är inne på 13 året nu) så gör vi det förmodligen framöver också med ovanstående brasklappar. Vi har tillgång till mycket annan levnadsyta såsom några HA skog, fritidshus med sjötomt etc.

Vi uppskattar båda två schysst design och tycker att det är viktigt att ett hus talar till oss (av alla de många visningar som vi varit på är det bara två hus som har gett oss den rätta känslan och de drog budgivningen iväg bortom allt förnuft). Att bygga ett nytt stort hus i vår kommun är något av en galen affär då man inte kan räkna med att kunna sälja och få igen pengarna på en kortare tidshorisont. Därför funderar vi återigen på att bygga ett mindre hus (som kan bygga på om behovet skulle dyka upp), vi har dock inte hittat något mindre hus från svenska tillverkare som varken kostar skjortan eller ser ut som ett fritidshus.

Utomlands hittar vi mycket inspiration. I böckerna The Very Small Home: Japanese Ideas for Living Well in
Limited Space av Azby Brown och Compact houses av Cristina del Valle hittar vi mycket som vi gillar. Speciellt huset "Sora No Katachi" ritat av Kazuhiko Kishimoto.

Någon som kan tipsa om en arkitekt (eller kanske rent av arkitektstuderande) som är influerad av det japanska kompakta byggstilen och kan anpassa det till våra förhållanden och byggteknik? Eller finns det ett mindre hus (eller modulbyggt hus) som skulle kunna tänka passa oss?
 
simon_isacsson kan kanske hjälpa er, när han ser frågeställningen.
 
http://www.xhouse.se och http://www.arvesund.com är exempel på hustillverkare som jobbar med mer kompakta hus. Bland arkitekter så finns ju bland de mer kända; Claesson Koivisto Rune, EldingOscarsson, Johannes Norlander m fl som har ritat mindre byggnader med tydlig japansk inspiration. utöver det så vågar jag nog påstå att de flesta större arkitekter har ett antal riktigt fina 50 m2 projekt i bakfickan. Sällan de projekt som skyltas med, men de begränsningar och den utmaning som det liilla projektet ger resulterar inte sällan i mycket bättre byggnader än de där det varit "fria tyglar"....

mvh / hurk
 
absolut.

läs pm:et jag skickat.
 
fredl skrev:
Speciellt huset "Sora No Katachi" ritat av Kazuhiko Kishimoto.
Jag har surfat runt för att finna detta hus på nätet ... har du ngn länk?
 
yonna skrev:
Jag har surfat runt för att finna detta hus på nätet ... har du ngn länk?
Huset borde finnas med bland projekten här: http://tinyurl.com/yc7akvb

Går du bet så har jag en pdf som jag kan skicka, går inte att ladda upp här då dokumentet är för stort. Skicka mig ett PM med din e-mail så kan jag skicka den till dig.

simon_isacsson: Jag skickar dig ett mail senare.
 
fredl skrev:
simon_isacsson: Jag skickar dig ett mail senare.
hej igen. Vet inte om du försökt maila mig men det var i alla fall min gmail som funkade, den andra har inte aktiverats än verkar det som.

MVH
Simon
 
Next House har flera små husmodeller, på 15 - 120 kvm boyta:
http://www.nexthouse.se/

Pinc House har också fina hus. Japanskinspirerade moderna sportstugor bla:
http://www.pinchouse.com/

Enligt trådar på detta forum (och annan info) har båda dessa hustillverkare tyvärr haft diverse problem... så jag säger inget annat än att husen är små och ser läckra ut! ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.