Hej!
Vill bara tipsa om det företag som var klart billigast (och med trevligast bemötande)då jag köpte ett kilsågat grangolv i våras: Tönshammars Bruk utanför Söderhamn.
Priset var 350 kr per kvadratmeter, plus moms. Tillkommer ett par tusen för hemfrakten.
Mycket fint golv, blandade bredder 18-35 cm, 34 mm tjockt.
Specialbeställs efter måttsatt skiss på det rum som det ska läggas in i.

Lycka till med ditt golv!

Mvh Erik
 
Hej
Folkavi såg mellan Täby o Fjugesta (Utanför Örebro) har/har haft kilsågade golv. Tror dock att du måste beställa ett tag i förväg och du kommer nog få fixa not o fjäder själv. Han brukar ha rätt humana priser på virke i övrigt.
 
Hej

Har använt Folkavi Såg vet inget om pris då vi sågade eget timmer, tror inte han hyvlar längre men inte säker. Vi lämnade in till Gropens Snickeri för hyvling och notfräsning (fick med plywood fjäder) , vet inga priser där heller (farsans bygge) men inte jätte blodigt.
 
Tack för alla svar! Nu har ja lite att gå på :) Speciellt Tönshammars Bruk som verka ha väldigt humana priser..

En sak ja har läst mej till är att många massiva trägolv verkar vara gjorda "åt fel håll".. Alltså att de har vänt kärnan neråt.. Vilket då inte skulle vara bra för att plankerna kupar sej uppåt istället för neråt.. Och de vill ja ju inte :)

Är det nått man ska säga till om? Att man vill att de ska vara "rätt" vända? Och isåfall hur ser ja om de planker ja får verkligen är rätt? Är de nått man ser på årsringarna? Isåfall vilket av följande alternativ är rätt?

Alternativ 1:
1.jpg

Alternativ 2:
2.jpg

De känns ju som att det borde vara alternativ 1 :) men ja kan ju ha fel..
 
apotekarnes
Alt. 2 är rätt: Kärnan är uppåt.
 
apotekarnes skrev:
Alt. 2 är rätt: Kärnan är uppåt.
Jaha! Får ja fråga hur det funkar? Alltså hur kommer de sej? ja tänker mej ju att träplankan vill bli rund igen, och att den försöker i riktning med årsringarna...
 
Nej, det är tvärt om, tendensen är att årsringarna rätar ut sig när virket torkar. Jag vet inte säkert vad mekaniken bakom är men gissar att det har att göra med att krympningen när virket torkar är som störst i rät vinkel mot årsringarna. Alternativ 1 blir i alla fall konkav på ovansidan (kanterna reser sig) och alternativ 2 blir konvex på ovansidan
 
apotekarnes
Det var nån på forumet (kommer inte riktigt ihåg vem) som för nåt år sen hade en bra tanke för att lägga in golv. Man lägger in golvet så att årsringarna bildar en glad gubbe. :) . Sen när plankan kupar sig blir formen en ledsen gubbe:( . Det är precis som farzan säger att ringarna strävar efter att räta ut sig vid torkning. Det tror jag beror på att kärnan är mycket mer formstabil medan ytveden krymper mycket mer vid torkning. Det gör att ytsidan vill dra ihop mer än kärnsidan vilket resulterar i att brädan skålar sig på ytsidan.

Många köpgolv har brädor hyvlade lite hur som helst, men de brukar också vara bra torkade, vilket minskar problemet med kupning en hel del. Har man ett golv från nån bondsåg eller liknande med begränsade torkningsmöjligheter blir det mycket viktigare att rätt sida är uppåt, då brädorna kan komma att fortsätta kupa sig en del efter inläggning.
 
Hehe tur att jag frågade då :) annars hade ja väl gått och gormat om att allt va fel.. Mkt pedagogiskt svar oxå :) Glad gubbe de ska ja komma ihåg!

Ja ska börja ta in offerter i veckan eller nästa vecka, så ja skriver ner lite prisuppgifter allt eftersom..

Tack för alla tips!
 
Har du kollat med LGB Timmerhus i Motala? Inte billigt men väldigt fin kvalité. Fast fjäder (eller vad det heter när fjädern sitter fast), nertorkat, har inte blivit några större glipor ens under kalla torra vintern.
 
Kunde inte låta bli att kommentera det där med träets krympning / kupning...
Alltså, virket krymper allra mest i årsringarnas riktning, mindre i rät vinkel mot årsringarna och minst på längden (nästan inget).

Detta innebär att den sidan av plankan som har de längsta årsringarna drar ihop sig mest (ytsidan alltså) denna sida blir då konkav. och följdaktligen kärnsidan konvex.
Det beror alltså inte på att årsringarna skulle "vilja" räta ut sig ;-)

Det optimala vore att endast ha plankor tagna mitt i stocken med stående årsringar... dessa plankor slår sig nästan inte alls eftersom krympningen sker i samma riktning som tjockleken på plankan.

Det är av denna anledning som sk kvartersågat virke med stående årsringar föredras av tex instrumentmakare för att få maximal stabilitet och så liten krympning som möjligt i virket.

Det är sannolikt inte möjligt att köpa golv med endast stående årsringar eftersom man gärna vill ta ut mer än en planka per stock, men bara för att belysa mekaniken bakom... ;)

mvh / N
 
Redigerat:
Vet inget om priser...men Ovolin (byggnadsvårdsbutiken i Karslund) tipsade mig om nummret till någon här i trakterna som sågar upp panel och golvbrädor i till gamla hus efter önskemål. Hittar inte namn/nummer nu men tror det var någon av de som står med på deras hemsida under länkar / bra hantverkare. Själva transportkostnaden blir ju rätt saftig om man ska köra det från något annat håll i landet så det är nog värt att kolla upp de närmaste först.
 
bullerbybo skrev:
Vet inget om priser...men Ovolin (byggnadsvårdsbutiken i Karslund) tipsade mig om nummret till någon här i trakterna som sågar upp panel och golvbrädor i till gamla hus efter önskemål. Hittar inte namn/nummer nu men tror det var någon av de som står med på deras hemsida under länkar / bra hantverkare. Själva transportkostnaden blir ju rätt saftig om man ska köra det från något annat håll i landet så det är nog värt att kolla upp de närmaste först.

Ah va smart och kolla me dom! Ja ska dit imorn och handla färg endå.. Danke :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.