Hej!

Jag har följt med ett tag i det här forumet och tycker det är intressant att läsa de olika inläggen. Det verkar finnas mycket kunskap inom olika områden.

Vi har nyligen köpt ett sekelskiftes sommarhus med direktverkande el ( i form av lösa oljefyllda elelement stående runt om i huset) samt vedspis och vedkamin och en massa olika sorters fotogenlampor. Trähuset på två våningar ( ca 200 m2) står ca
20 m från havsstranden.

Tanken är att successivt göra om huset till permanentstandard.
Vi har inte påbörjat någon upphandling ännu men är öppna för alla vettiga uppvärmningslösningar.

Värmepump och ett vattenburet system med gammaldags radiatorer känns väl i nuläget som vettigt.  Vi har också möjlighet att lägga ut slang på sjöbotten vid stranden istället för det dyrare systemet med borrning.

Ge oss gärna lite tips och ideer hur man bör göra. Hur det vattenburna systemet skall utföras etc.  




 
sjävärmepump är ju bland det billigaste värmepumps alternativet man kan hitta, så det är klart att man bör sattsa på en sån lösning.

det som är vilkigt, mycket viktigt. Det är att du tar i regält med radiatorena, så du kan hålla låg framledningstemp även en kall blåsig vinterdag, antar att huset inte har den bästa issoleringen!
 
Tack för svaret.

Något tips om hur man själv kan gå vidare när det gäller dimensionering av rör, radiatorer etc. för att bilda sig en egen uppfattning innan man går vidare till marknaden och begär in offerter?
 
Om ni tänkt er att öka standarden generellt i huset kan man tänka sig att detta omfattar relativt mycket isolering? Kanske både väggar och vind? Nya fönster också?

Kanske är det klokt att vänte med ett nytt värmesystem tills ni vet var detta landar. Att dimensionera efter dagens standard kan ju bara bli fel.
 
Vi försöker arbeta parallellt med olika delar av ombyggnaden och där ingår ju naturligtvis värmesystemet.

Eftersom det handlar om ett relativt orört gammalt hus kommer vi att vara väldigt försiktiga för att bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga atmosfären.

Vi kommer att behålla de gamla orginalfönstren med handblåst glas men komplettera med innanfönster med energiglas.

Takbjälklag och bottenbjälklag kommer förmodligen att förses med någon form av cellulosaisolering. (Den gamla torven på vinden är borttagen för att ordentligt kunna besikta alla konstruktionsdelar).

Ytterväggarna kontrolleras vad gäller täthet och kommer förmodligen försiktigt tilläggsisoleras från insidan ( är inte riktigt säker på hur? Kanske ngn form av cellulosaskivor + gips ?)

Eftersom vi inte vet vad detta kommer att ge i form av årsförbrukning förmodar jag att vi ändå få försöka oss på någon form av dimensionering av ett värmesystem.
 
Liten skiss på planlösningen med mått samt vart huset ligger skulle hjälpa en hel del.
 
Det finns inga ritningar så vi är i färd med att mäta upp huset och göra nya ritningar.
Huset ligger i stockholm.
 
En grov uppskatning baserad på ca 75 w/kvadrat detta måste dock justeras lite pga fönster storlek och antal. Dörrar i yttervägg storlek på dessa. Antal ytterväggar i samma rum ev mekanisk frånluft mm
 
  • samh.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.